Фестиваль "Фантазери" запрошує дослідити тил воюючої країни

20-22 жовтня в селищі Ясіня та на високогірному курорті Драгобрат (Рахівський район, Закарпатська область) відбудеться щорічний аудіовізуальний фестиваль "Фантазери". Музична частина заходу представлена насамперед учасниками дніпровського ком'юніті Module-Dnipropop. 

Покликаний сприяти децентралізації культури та захисту екосистеми Карпат, щорічний фестиваль "Фантазери" відбувається з 2017 року. Після минулорічної паузи, спричиненої повномасштабним російським вторгненням до України, команда заходу прийняла виклик та відновлює роботу в реаліях військового стану. Тож, цього року у фокусі фестивалю та резиденції – тісна взаємодія з місцевими мешканцями Ясіня та людьми, які знайшли там новий дім, адже з початку лютого 2022 року це гірське селище прийняло понад тисячу внутрішньо переміщених осіб з різних регіонів України.

Розглядаючи Ясіня як одне з найбільш безпечних місць в Україні сьогодні, фестиваль та резиденція "Фантазери" запрошують учасників з різних українських міст, а також сусідніх європейських країн творити та взаємодіяти в глибокому тилу воюючої країни й осмислювати цей досвід.

Отож, упродовж роботи резиденції для всіх охочих в селищі Ясіня проходитимуть безкоштовні публічні події, серед яких:

— кінопокази;
— театральна постановка;
— музичні виступи;
— майстер-класи з традиційних співів, танців, шиття, мозаїки та кераміки;
— гірська екскурсія.

14 жовтня з нагоди Дня селища Ясіня відбудеться концерт львівського гурту Пиріг і Батіг та виступ дніпровського музиканта Євгена Гордєєва з музичною програмою в самоствореному ним жанрі "донбасонова", також будуть представлені локальні гурти.

Тизер цьогорічного фестивалю 

У контексті війни "Фантазери" намагаються зберегти власні традиції та збирають старих і нових друзів для культурної взаємодії та зміцнення громади. Щоразу обираючи місто-партнера, цього року фестиваль та резиденція співпрацюють із культурною платформою Module, що репрезентує прифронтове місто Дніпро. Відтак у рамках фестивалю 20-22 жовтня відбудуться презентації доробку учасників резиденції, а також виступи учасників лейблу дніпровської музичної формації Module-Dnipropop: Kurs Valut, Warнякання, Ship Her Son, Maxandruh, Monotonne, Walakos, Ігор Ялівець та Роман Славка. Повна програма фестивалю "Фантазери" буде оголошена окремо.

Фестивалю традиційно передуватиме однойменна міжнародна мистецька резиденція, учасники та учасниці якої матимуть можливість створити і представити на фестивалі художні та музичні твори. Серед учасників художньої резиденції — Віталій Матухно (Лисичанськ), Дарина Молокоєдова (Краматорськ-Харків), Богдан Сокур та Дана Брежнєва (Київ), Pavel Sterec (Чехія) та ще ціла низка не менш відомих і цікавих митців. 

Учасниками музичної резиденції будуть Євген Гордєєв (Покровськ/Дніпро), Рома Банан (Київ), Христина Кірік (Київ), Олексій Зінченко (Черкаси/Київ), Scaners123 (Румунія).

Подія відбудеться за фінансової підтримки International Visegrad Fund та Goethe-Institut. 

Докладніше про фестиваль читайте на його сторінках:

https://www.facebook.com/fantazery.festival
https://www.instagram.com/fantazery.festival/