Planet Bit видали дебютний альбом

Днями краут-дует Planet Bit видав свій перший альбом "Krautasmagoria", який самі музиканти назвали мінімалістичним музичним спектаклем.

Робота над цим релізом була тривалою, що пов’язано як із зовнішніми обставинами, так і зі специфікою самої музики.

"Я почав роботу над треками (їхнім міксом) минулої зими, якраз незадовго до вторгнення в Україну російських "асвабадітєлєй". З моїм перфекціонізмом це і так не передбачало швидкого результату, а тут, з війною, все взагалі поставилося на паузу ще на пів року. Вже було зовсім не до музики. Я навіть прощався з нею. Тільки літом, акумулювавши енергію, вдалось відновити активність, дописати деякі партії і дещо по-новому глянути на композиції", – розповідає Ростислав Гарбар, один із засновників та постійних учасників проєкту, Неформату.

Проте найбільше процес запису альбому затримала відсутність однодумця, із яким Ростислав міг би завершити свій задум.

"В нашому випадку мова йшла не так про сам реліз, як про ідею створення взагалі окремої сайд-колаборації, де стало б можливим втілювати такі мінімалістичні музичні спектаклі. А це пошук своєї людини, психонавта, який би розділяв твоє музичне специфічне бачення і крокував би в ногу з тобою. Такою людиною, здавалося б, став барабанщик Саша Гживінський. Проте, після піврічної співпраці та одного концерту, у нас виникли певні розбіжності в баченні фінального результату і він відмовився брати участь в проєкті та завершити роботу над матеріалом, який на той час ще був сирий".

Тоді фіналізувати заготовки альбому погодився ударник гурту Sex Blender, Атанас, який підхопив ідею альбому й зняв процеси з паузи. Двоє музикантів сформували актуальний наразі склад учасників проєкту. 

Виконавці мали дві сесії записів – восени, на мобільній студії Атанаса Galician Comfort, що в Моршині, та весною 2021 на студії Frost Magnetic Rec, що в Івано-Франківську.

"Власне, там, на студії Galician Comfort, ми жили місяць, і це дозволяло нам більше сконцентруватись і не спішити, що сприяло технічному та творчому процесу. Спочатку в планах було зробити один альбом із краутовими та думовими композиціями, як одну суцільну подорож, яка б чергувалась повільними важкими треками і швидкими, легкими, скоріше танцювальними. Проте, враховуючи обмежений час на фізичних носіях, і водночас бажання розкрити потенціал кожного треку по максимуму. Тож довелося розбити їх на два релізи".

Зараз учасники проєкту якраз працюють над виданням цього альбому на вінілі та на касетах.

Як виходить із опису релізу, в ньому присутні гротескні та сатиричні нотки – ті випливають із суб’єктивного сприйняття Ростислава, який оцінює звук візуальними формами:

"Цирк, оперета, гротеск, бароко – це ті визначення, якими я найчастіше описую комічний характер мелодії та її образів. Мені просто подобаються всілякі бзікануті мотивчики, які часто можна почути в цирковому музичному супроводі та класичній музиці. Звідси вже і випливає асоціативний ряд про всяких королівських паяців та оперних комедіантів. Поєднання комічного з химерним та підступним робить образ виразнішим, гротескним. Вигляд темного клоуна найкраще підходить під це визначення".

Наразі музиканти почали співпрацю із одним українським лейблом, який поки що не називають, і, як ми вже сказали, планують видати "Krautasmagoria" на фізичних носіях. Також вони хочуть окремо випустити треки, які не увійшли до цього альбому, – важкі та думові.

Planet Bit – львівський краут-рок/психоделік проєкт, в якому грають та пишуть музику двоє учасників гурту Sex Blender – Ростислав Гарбар та Atanas Bro. В основі музичної подачі проєкту, за словами його учасників, лежить іронія. Наразі дует видав свій перший альбом "Krautasmagoria" (2022).

Planet Bit в мережі:

https://www.instagram.com/planet_bit/
https://www.facebook.com/planetbittt

Фото обкладинки – Instagram виконавців