Кінолог та друзі: Наша війна має бути виграна перевагою духу та інтелекту

Загін "Ватага Bravo-2" об’єднав у своєму складі знакових представників української хардкор-сцени. Як так склалася доля і як ви можете допомогти хлопцям, розповідаємо у матеріалі.

"Ватага Bravo-2" — це група друзів, які об'єдналися за спільними цінностями, у рамках роти спеціального призначення снайперів і вогневої підтримки в складі славетної 58-ї ОМПБр. Нам же вона цікава насамперед тим, що у її складі воюють Кінолог, Хенгіст, Жека, Морячок і Миха Тигнян, які свого часу переграли у xDeviantx, Power Play, Leviathan, Soul Craft, Kingpin, Orpha, Time of Defeats, Kasu Weri та загалом є дуже важливою частиною української хардкор-панк сцени.

 

Як вдалося зібрати стільки хардкорщиків в одному підрозділі, чим їхній музичний бекграунд сприяє службі у війську та до чого готуватися поки ще цивільним, ми хлопців і розпитали. Але спершу…

Із чого все почалося

На початку цього року Антон, бас-гітарист київського гурту Rude Riot, звернувся до Неформату з проханням підтримати збір на мільйон гривень для тих самих Ватага Bravo-2. Очевидно, Антон, і сам є частиною української хардкор-панк сцени, відтак його постійна підтримка та акцент саме на цьому підрозділі дуже логічні, хоча першочергово ініціаторкою подібних зборів стала Марія, дружина музиканта:

"Ми розділили обов’язки, кожен виконує свою частину роботи, але всі збори не закривались би без наших друзів, більшість із них дотичні до хардкор-сцени, за що їм безмежна вдячність за ініціативність, оперативність і відповідальність".

За словами Антона, саме цікаві розіграші, постійна комунікація, підтримка, прозорість і звітність дають змогу швидко закривати збори. Так, мільйон на купівлю кейсевака й медичних розхідників для парамедика і вокаліста Rude Riot Тараса вдалося зібрати всього за 10 днів. А загалом за пів року активної діяльності Антон та Марія зібрали та передали на потреби 58 ОМПБр "Ватага Bravo-2", "Сліпа Лють" УДА, "Кайфарики", 78 полк ДШВ "Ґерць" та 115 Омбр уже три мільйони гривень.

IMG_0504

Антон і Марія

Неформат теж долучився до одного з останніх великих зборів Антона на FPV-дрони Vyriy, що вдалося завдяки успішній лотереї на бас-гітари та комбік, спільній із гуртами Casa Ukrania i White Ward. Але на цьому потреби бійців не завершуються, нові збори відкриваються регулярно, а тому ми вирішили привернути вашу увагу саме до хардкор-загону "Ватага Bravo-2" та поспілкуватися з хлопцями не лише про потреби в дронах, але і про їхній музичний бекграунд та дружбу.

"Хардкор завжди був, є і буде більше ніж просто музикою, інколи музика взагалі відходить на задній план; хардкор — це інструмент для підняття соціальних проблем, волевиявлення, супротиву, протесту.

Окреме місце в хардкор-сцені займає Кінолог, який брав безпосередню участь у її становленні. Усі його знають як легендарну особистість, лідера, воїна, людину із чіткими життєвими цінностями та принципами, здатну зібрати навколо себе однодумців і мотивувати оточуючих. Тому й не дивно, що в час вирішальної битви він опинився в епіцентрі подій, а товариші і друзі стали бойовими побратимами", — додає Антон.

Кінолог та друзі

 

Кінолог
 

У минулому гітарист Time of Defeats, Power Play, басист xDeviantx


Декого з нашої банди я знаю 20 років, ми разом проторили собі шлях через захоплення хардкор та стретейдж філософією, разом починали слухати музику, яка змінила наше життя, разом вчилися грати і мутити наші музичні гурти.

Хенгіст взагалі був постачальником ще тоді CD-дисків топових банд, саме він, мабуть, найбільше вплинув на мій музичний смак. Потім ми разом грали в Time of Defeats, яку ми сколотити з Мішанею (Пагуба) й Олегом (Цирюльником) (який, до речі, теж присвятив себе нашій священній війні). Тому з першого складу 80 % гурту воює, а Тарас наш перший бас-гітарист, хоча перебуває у США вже багато років, підтримує нас фінансово, закриваючи велику кількість наших потреб.

Ще до хардкору ми з Хенгістом і Цирюльніком ганяли по околофутболу довгий час, бились разом у легендарних зарубах, тому наш звʼязок є особливим. Бо саме в спільних махачах як ніде формується привʼязаність і братські відносини, коли ти знаєш, що ця людина не тільки на словах, але і в справах ніколи не робить крок назад, коли треба тримати лінію. Так, уперше я познайомився з Хенгістом на сутичці в Запоріжжі, а вже через 20 років ми там зустрічались регулярно із Цирюльником, оскільки він був на Роботинському напрямку, а я на Вугледарському.

З Моряком я теж грав разом уже під кінець існування xDeviantx. З того часу завжди підтримуємо дружні стосунки.

Насправді це (ред. взаємодія в умовах війни) потребує більше жертв, тому що спільний час і розваги не порівняти з роботою в умовах війни, і коли треба ділити побут. Це вимагає від кожного з нас більше терпіння, жертв і толерантності. Але саме дружба допомагає нам із любов’ю один до одного навіть у найскладніших умовах проходити випробування, досягати результату й мінятися в кращу сторону.

Додатково велика відповідальність лягає за життя один одного, бо найбільше я боюсь, це втратити когось із них, особливо через власну помилку.

Я не буду кривити душею, що воювати з друзями це так само як ходити на концерти і грати в групах. Тут інший обʼєм тиску на кожного з нас. Але безперечна перевага — те, що завдяки тривалим стосункам ми можемо знаходити спільну мову і єдину мету навіть у найскладніших умовах.

Основна порада цивільним — бути рішучими, розуміти, що за вас ніхто не зробить того, чого від вас очікує доля. Якщо і варто за щось битися, то це за справедливість, за боротьбу з пригнобленням і слабкостями.

Усіх нас у хардкор-панк субкультурі захоплювала філософія боротьби, бунтарства, внутрішньої сили насамперед. Коли ти борешся зі слабкостями, які керують тобою, коли ти протистоїш певним соціальним наративам, які пригнічують слабких і беззахисних. Тому відповідайте тому, частиною чого ви є. Памʼятайте, хардкор і панк ідеологія — це більше ніж музика, більше ніж субкультура.

Вам не обов’язково бути воїном зі сталевими мʼязами, який може перекусити хребет своїми зубами. Бо справжня людина, чоловік, особистість, воїн — це насамперед людина, яка може бути до кінця вірною своїм цінностям і принципам.

Відповідайте тому, чим ви захоплювались, про що ви співали, тим словам, які надихали вас. І якщо ви вірні собі, допомагайте нам, приєднуйтесь до нашої боротьби. Бо ми вже обезкровлені і втомлені. Бо людей, які спроможні боротися за свої цінності, дуже мало, і де як не в хардкор-панк субкультурі народжуватися таким особистостям?

Не сприймайте війну як щось страшне і фатальне, ваша дисципліна, інтелект і бажання навчатися з високою ймовірністю збережуть ваші життя і життя ваших побратимів.

Наша війна має бути виграна не перевагою сили, а перевагою духу та інтелекту.

З 2014 року, коли я вперше пішов на війну, я втратив на деякий час спроможність чути музику у своїй голові. Із часом я думав про те, щоби знову почати грати та щось писати. Важко спрогнозувати, чи залишиться в мене творчий потенціал у кінці війни. Тим паче саме зараз я намагаюсь не будувати довгострокові мрії, тут вони виснажують людей. Тому поки всі думки в мене пов’язані з війною і якомога ефективнішим виконанням своїх бойових обов’язків.

Що послухати:

1.Trapped Under Ice — No relief
2.Expire — Old Habits
3.Madball — Set it Off
4.Pulling Teeth — Ritual
5.Rise and Fall — Into Oblivion

Мабуть, ці треки не те що дозволяють мені долати стрес, бо я не скажу, що в мене якийсь емоційний тягар, та й немає насправді важкості й почуття, що я тримаюсь з останніх сил. Тому що основну силу я беру зсередини самого себе, ту силу, яка в мене сформувалася завдяки стретейдж і хардкор-панк філософії, і тим пісням, які надихали мене ще 20 років тому бути сильною і незалежною особистістю.

Це більше пісні, які мене надихають і дають певний ковток раціональної агресії.

 

Вова Хенгіст
 

Басист Orpha, Time of Defeats та Cold Season

 

З більшістю хлопців познайомився та потоваришував наприкінці нульових: з кимось грав у гуртах, з кимось робив концерти та пробивав виїзди, а з кимось проводив силові акції проти ідеологічних опонентів, яким дуже заважала хардкор-панк сцена та цінності, які вона маніфестує.

У ті часи все це дозвілля надто часто поєднувалось: ось ти десь в іншому місті граєш на сцені, а за хвилину вже кидаєш інструмент та відбиваєш ворожу навалу на клуб — і чітко знаєш, хто прикриє тебе збоку. Дух товариства і взаємопідтримки виховується, коли усвідомлюєш, що є люди, на яких завжди можна покластись у будь-чому. І, на щастя, мої товариші відтоді зовсім не змінились.

 

Бойова робота — на порядки відповідальніша за будь-яку іншу. Людям, яких давно знаєш — особливо за їхніми справами — набагато легше довірити свою безпеку при виконанні завдань, з ними значно простіше домовлятись, узгоджувати та планувати спільні дії. Якщо ви зуміли налагодити командну роботу, максимально використовуєте сильні сторони кожного та мінімізуєте прояв слабких — ціни вашому колективу не скласти.

Наша війна — визвольна і праведна, не сприймайте службу в армії як покарання чи нещастя. Єдине нещастя — це прихід окупаційних військ РФ до наших міст, а її нацистського режиму — до наших близьких. Політична культура росіян заснована на масових вбивствах, згвалтуваннях і викраденнях людей, а три кити, на яких стоїть "русскій мір" — це концтабори, катівні й тюрми.

Українська армія, при всіх її пострадянських недоліках — це місце, де ви можете серйозно "качнути" себе як особистість: постійний фізичний розвиток, оволодіння різноманітною зброєю, опанування вкрай корисних навичок з облаштування побуту, вміння злагоджено та чітко працювати командою.

Хардкор-панк сцена завжди обстоювала самовладдя, волелюбство, культурну незалежність — та готовність їх захищати. Шукайте підрозділи, де вже воюють ваші друзі й подруги, підтягуйте, поки маєте час, фізичну і збройну підготовку, і заздалегідь відчуйте, як добре буде бити дідька гуртом.

 

Бажання повернутися до музики маю. Втім, війна не змінила настроєвість моєї улюбленої музики, хіба лише її посилила. Думаю, відродження похмурого політизованого хардкору 90-х буде в саме яблучко.

Що послухати:

1. The Tidal Sleep — Ghost Poetry

Мабуть, найулюбленіший постхардкор гурт, чия музика прекрасно передає атмосферу прифронтових містечок та сіл, розбитих ворожою артилерією.

2. Conservative Military Image — Mob Handed Dominance

Бритоголові здорової людини, чия творчість зайвий раз нагадує, що вмотивоване насильство проти ворогів — це весело.

3. Cuir — Cagoule Rose

Топовий електронний панк для миттєвого збадьорення.

4. One Step Closer — Time Spent, Too Long

Найкращий сучасний straight edge гурт, чиї пісні слухаєш за будь-якого настрою та за будь-яких обставин.

5. Most Precious Blood — Shark Ethic

Старий добрий сердитий металкор нульових, який бʼє не гірше за крупнокаліберку.

 

Мішаня Тигнян, "Пагуба"
 

У минулому ударник в Time of Defeats; зараз — Kasu Weri

 

Знайомі десь із 2008 року. По концертах, звісно. Де ще ми могли познайомитись?)) Постійно щось згадуємо, а потім волаємо з того)

Працюємо майже так само, як і до війни. За винятком того, що тут можна зажмуритись у будь-який момент.

Поради маю, навіть декілька. Ніколи не стрибайте з ТЗ у повній викладці. 80 %, що ви зламаєте або підвернете ногу. Ти одразу станеш тягарем для всієї команди, а це може призвести до фатальних наслідків. Бажано, щоби поруч була людина з військовим досвідом. Як у моєму випадку. Слухайте цю людину, думайте й не метушіться. А ще постарайтесь знайти себе у військовій справі. Повірте, багато військових професій цікаві. Коротко кажучи, армії потрібні кмітливі та сміливі. Інакше нам не перемогти цього ворога.

Що послухати:

  1. Pulling Teeth — The New Dark Age
  2. Rise And fall — Things are different now
  3. Sworn Enemy — Here Today
  4. Hatebreed — Horror Of Self

 

 

Женя Моряк
 

Ударник Kingpin, Leviathan

 

Як давно ми знаємо один одного? Гадаю, що років 15 мінімум, може, навіть більше, знайомство відбувалось, авжеж, через музику, концерти. Якусь конкретну подію згадати зараз не можу, але загалом, коли ти так давно один одного знаєш та ділиш одну сцену, один бус у дорозі на якийсь фест, наприклад, то хочеш не хочеш, а зв’язок будується сам по собі. Окрім музики ти розумієш, що ці люди розділяють ті самі інтереси, принципи й погляди на життя. А як уже виявилось, не тільки якісь цивільні погляди теж) Тому ми зараз разом в одному підрозділі і воюємо.

Спрацювалися, напевно, як і всюди, усі дорослі люди вже, усі етапи від кайфу до банальних побутових конфліктів, вирішень складних задач, викликів тощо, проходимо разом пліч-о-пліч із взаємоповагою та братерською любов’ю.

(Ред. про поради цивільним). Про це вже так багато людей казали, які точно мають більше знань та авторитету ніж я. Впевнений, що якщо ти живеш в Україні ти точно хоча б декілька разів їх чув. Інше питання чи хотів ти їх засвоювати та працювати над ними. Але все ж таки можу свою скромну думку висловити — вивчайте тактичну медицину/ надання першої допомоги, навчіться правильно та безпечно поводитись зі зброєю; фізична підготовка, а якщо є бажання, то тренування на симуляторі FPV дронів теж може бути корисним.

 

Повернутись до музики бажання, авжеж, є, воно нікуди й не зникало. А що це за музика буде — подивимось. До цього ще далеко, на мою скромну думку. Річ у тому, що з таким великим та потужним ворогом мріяти про це поки не доводиться.

Що послухати:

  1. Terminal Wound — Desecrated Visage

  2. Type O Negative — White Slavery
  3. Alice In Chains — Nutshell
  4. Heilung — Othan
  5. Deftones — Mascara
  6. The Soft Moon — Far
Жека 
 

Гітарист Leviathan, Soul Craft

В Одесі мене знають як Жеку (там голяк по Жекам, тому не сплутаєш), іноді мене кличуть "Жека Скін" — то рудимент хз із якого року, але в декого я так записаний у телефоні. А по гет контакту є думка, шо я хуйло.

З кабанами в рамках сцени я знайомий десь с 2009 року, з Кінологом та Мішанею "Пагубой" познайомився на одному з київських концертів десь теж у 2010-му. Спільно їздили до Рабських Виміратів на хк-двіжухи у 2010–2011 роках. Звʼязок між нами "сугубо психоделічний та виникає спонтанно". Із Жекою Моряком ми в гарних відносинах із тих самих років, нас багато повʼязує — від спільних канців, репетицій та записів у рамках Левіафану (може, хтось чув) до роботи в десятку місць разом, відпочинку, та чого тільки ми не чудили (не по всіх епізодах терміни пройшли) так що…

Скажу коротко: хлопці з мого відділення — це взагалі тупо кращі люді, я нікого не уявляю, хто міг би їх замінити.

Не можу однозначно відповісти (ред. щодо творчості), сам собі не можу, це буде ясніше лише після всіх подій

Що послухати:

1. Leviathan — Laceration
2. Leviathan — Unforgiven
3. Kingpin — Inception
4. Leeway — Enforcer
5. Мarauder — Life is Pain

Усі поради хлопців ми зібрали в один плейлист на стримінгах, хоча окремі треки вам доведеться пошукати на бендкемпі.

Плейлист також доступний на Deezer, Apple Music і Youtube Music

Наразі Антон та Марія проводять терміновий збір на широкодіапазонний купольний РЕБ для Ватага Bravo-2, а також проводять розіграш гітари Squier Stratocaster на підтримку цього ж загону. За їхніми словами, на цей момент найпріоритетнішою потребою є забезпечення підрозділу саме засобами РЕБ для збереження особового складу від ворожих дронів, а також нічні та денні FPV дрони.

Усі їхні актуальні збори ви знайдете за посиланням.

Фото надані героями матеріалу

Neformat.com.ua ©