Uvaga — Очевидно (2020)

Uvaga — тернопільська хардкор-команда, яка не цурається актуальних соціальних тем у ліриці. Розповідаємо, чим ще запам'ятався їхній дебютний мініальбом. 

Коли бачу чергових новачків, які не боячись, голосно намагаються заявити про себе через декламацію власної позиції: DIY, sXe або youth crew, то волею-неволею починаю радіти, що вискал є не тільки в розмовах і думках — він пустив коріння і проривається назовні.

Тернопіль навряд чи у вас асоціюється з поняттям "сцена", особливо зараз, коли на 200к + населення не знайдеться і п’яти добротних панк / хардкор команд. Дебют Uvaga з мініальбомом "Очевидно" трохи змінює ситуацію, але з деякими нюансами.

ЕР розділено на шість частин із загальним хронометражем у 9 хвилин, але швидше за все, як вам вже могло здатися, він анітрохи не швидкий, не віддає люттю та не прагне зламати всі бар’єри навколо, що здивувало мене передусім. Він швидше розмірений, ніж швидкісний і робить ставку на сингалонги та помірні темпи.

Це, певно, звучатиме дивно, але мені в текстовому плані, як і музичному, Uvaga дуже сильно нагадують львів’ян Mauser. Так, лірика вокаліста останніх Стена й загальна захопленість хардкор-панком початку 90-х неприкрита, як і явно більш професійний підхід у всіх аспектах, але Uvaga тут не суперники або конкуренти їм. Гурт, швидше, на львівських колег дивиться як на старшого брата й намагається не сліпо копіювати — йти їхнім шляхом. Я майже впевнений, що насправді нічого такого немає, але з боку тенденції того, що відбувається на тематичній сцені країни в цьому році, подібні думки виникають самі по собі — нового вкрай мало, нового гарного — ще менше. Та і як не крути, надихатися одними й тими ж командами не заборонено, адже так?

Щодо самої наповненості релізу. Під час повтору по колу, зважаючи на малий хронометраж, альбом зливається воєдино. Концептуальні підходи в хардкор-панку — річ, що не так часто трапляється, але мені, як слухачеві, завжди хочеться бути птахом, що сам знайшов клітку, як говорив Кафка. Я маю на увазі, що коли проєкт заздалегідь продуманий і зібраний по частинах, то і сприймається він цілісно, ​​без розсіювання уваги. Коли ж видно, що це просто компіляція без внутрішньої цензури, то і ставлення до нього відповідне.

З того, що сподобалося — адекватний розподіл інструментів при зведенні. У подібному жанрі я завжди хочу чути виділену та жирну бас-гітару. Вона не має бути фанково-домінуючою або тримати на собі взагалі всю композицію, як у Motörhead, наприклад, — але має звучати щільно, та небанально. Скажімо так, щоб не було соромно зняти бас-кавер. Ось із цим гурт впорався.

Окремо хочу виділити лірику, у якій немає чогось особливого або того, що розпалює всередині революцію, але на тлі тотальної сліпоти та пісень ні про що, звучить вона як непоганий стимул хоча б до появи критичного мислення про те, що щось явно не так із навколишнім світом. Це не конкретика, яку роблять ті ж Гніт, але, наприклад, давно ви чули в тексті згадки про робітничий клас? Я — ні. Це мінімум, але приємний та в’їдливий.

З того, що не сподобалося — очевидний брак навичок гітариста, як технічний, так і композиторський. На його тлі інші інструменти виглядають на щабель вище і професійніше. Хардкор-панк не про прогресію, поліритмію та ⅞, але й банальне акордне "рубілово" має бути поряд із такими ж печерними звуками.

Епілог

Я люблю давати шанси молодим командам, які починають із демок або іпі. Uvaga на цьому етапі привернули увагу тих, хто глибоко знайомий зі сценою та постійно шукає щось нового. У них є задатки, що можуть виділити їх серед інших команд, але це крихти на фоні загальної сірості та гітарної стагнації.

ОЧЕВИДНО by UVAGA

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Uvaga — тернопільське хардкор-панк тріо, шо виникло в лютому 2020 року. На їхньому рахунку поки лише один мініальбом "Очевидно".

Uvaga у соцмережах:

https://uvagapunx.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/uvaga.punx/
https://soundcloud.com/user-51738303

Neformat.com.ua ©

1. Увага
2. У моїй Голові
3. Помилки
4. Пам’ятай
5. Порнхаб
6. Матадор

06.07.2020
6 липня 2020