Довгий Пес – Соціальний алкоголік (2018)

Один з найпродуктивніших МС українського хіп-хопу випустив свій черговий реліз під назвою "Соціальний алкоголік". У сольній творчості Пес завжди дуже полюбляє експериментувати, пробує співпрацювати з абсолютно різними бітмейкерами, відповідно, у більшості випадків, кожен його сольний реліз може кардинально відрізнятися від попереднього, і звичайно ж, від творчості у складі колективу Ціна Ритму.

Останній сольний ЕР виконавця "Chill on da spot" виходив рік тому, і був спродюсований засновником об’єднання Kickit Crew, студії Kickit Records, учасником The Cancel Band – DJ Shon. Очевидно, той реліз був написаний і записаний у форматі студійного джему, тобто вся робота над матеріалом від створення біта, написання тексту до запису і зведення, була зроблена бітмейкером та МС прямо на студії, on da spot, про що, власне, і говорить назва.

На відміну від нього, у "Соціальному алкоголіку" можна доволі чітко прослідкувати більш конкретну концепцію щодо текстового навантаження і загального звучання. Мінорні гармонії, розмірений темп, доволі похмурий настрій - цей альбом однозначно не для веселощів і розваг на вечірках, хоча, звичайно, це не настільки депресивно та песимістично, як, наприклад, цьогорічна робота колеги по цеху Пса Кашляючого Еда - "Переклад". Альбом Довгого все ж таки більш "соціальний", а це вже означає, що він не настільки особистий, а навпаки – більш загальний, можливо, місцями більш поверхневий. Мабуть, через це реліз не настільки різноманітний і яскравий емоційно, але, скоріше за все, автор і не ставив собі таких завдань. "Соціальний алкоголік" – це алкоголік не від хорошого життя, не тусовщик і жартівник, а скоріше, вдумливий, іноді не дуже привітний, іноді настільки сумний і розчарований, що не лишається нічого окрім іронії та сарказму, персонаж. Він доволі закритий та похмурий, а алкоголіком його зробив саме той соціум, який оточує його і всіх нас.

Ключовим треком альбому став "Укрейніан шет", на який, власне, і була відзнята єдина на даний момент відео робота з "Алкоголіка", а цікавим бонусом на релізі став лонгмікс на цю композицію разом із колегами та товаришами по цеху виконавця. Варто зазначити, що кожен з МС, а це Nemo322, Дядя Вова, Кашляючий Ед, Денні Дельта, Джонні Дивний, показав свій власний оригінальний стиль, хоча і присутнє враження, що кожен прочитав трохи про своє, і в плані сенсу не всі куплети повністю в’яжуться між собою.

Також не можна не сказати, що Довгий Пес є дуже великим любителем фітів, і вже має у своєму арсеналі спільні роботи із майже усіма активними українськими МС, дуже великою кількістю бітмейкерів, і з великим задоволенням продовжує співпрацювати з новими іменами. Цей альбом також не став винятком, і 7 з 10 треків релізу - фіти з виконавцями, кожен з яких має свій вайб, флоу й оригінальне бачення музики. На "Соціальному алкоголіку" відмітились такі МС: сонячний та позитивний МС Ned з Raggasapiens, який закликав забути про проблеми в одноіменному треці; Nemo322 у вуличній тираді "Бартер"; Drud у цікавому для себе амплуа в треці "Вітер"; агресивний Drofa у композиції "Сьоме чуття", а також АльПачіно і колеги з команди Ціна Ритму. Така кількість спільних робіт на релізі є цікавою, з одного боку, але з іншого, іноді з’являється відчуття, що Довгий Пес більше підстроюється під МС, з яким має фіт, а не навпаки, хоча це все-таки його робота і хотілося б, щоб запрошені гості доповнювали реліз, а не навпаки.

У будь-якому випадку, "Соціальний алкоголік" - ще один впевнений крок у пошуках і експериментах Довгого Пса, які, я впевнений, він активно продовжує, і вже готує щось цікаве.

Довгий Пес у соцмережах:

1. Укрейніан шєт |Trump Beats prod|