Мрійливий дебют від Meryvo

Олександра Михайлова, в минулому учасниця колективу Park Vstrech, у грудні дебютувала як сольна виконавиця зі своїм проєктом Meryvo.

Проєкт Meryvo загалом виник через події останніх двох років.

"До війни я грала в гурті, який називався Park Vstrech, це був проєкт, який я неймовірно любила і за яким дуже сумую, він подарував мені найщасливіші роки мого життя. Але, на жаль, війна внесла свої корективи, і в березні 2022 ми з Владом (ред. хлопець Олександри) поїхали з Харкова, залишивши там минуле життя і всі мрії", — розповіла музикантка у коментарі Неформату.

У результаті, в тому ж 2022-му Олександра вирішила створити сольний DIY проєкт, у якому орієнтується на шугейз, нойз-рок та дрім-поп. А конкретно під час роботи над дебютним релізом її дуже надихали альбоми "Music From Before the Storm" Daughter та "The Contino Sessions" Death in Vegas, а також гурти My Bloody Valentine, M83 і український гурт Pree Tone.

Шукайте мініальбом також на стримінгових сервісах

Запис мініальбому "Somniloquy" відбувався з кінця 2022 і протягом 2023 років на імпровізованій домашній студії в Івано-Франківську, куди Олександра з Владом і переїхали на початку війни.

"Це була в якомусь сенсі монотонна робота, якій я присвячувала увесь вільний від роботи час. У Франківськ ми приїхали з одними рюкзаками, тож якусь частину інструментів пересилали та перевозили з Харкова, якусь докуповували вже тут, і це все відбувалось протягом року і безпосередньо впливало на процес запису.

Зведення я хотіла робити в студії, але Влад відмовив мене, переконавши звести все самостійно з метою набуття досвіду. До того ж в подібній музиці багато нюансів та деталей, які хочеться максимально контролювати. Тобто загалом, рішення записати альбом було такою собі авантюрою, яка невідомо куди мене мала привести, бо мені відверто не вистачало знань і досвіду, щоб зробити таку кількість роботи самостійно", — розповідає Олександра

За мастерингом вона звернулася до Влада Рибалкіна (студія Rakurs Rekords), з яким працювала ще до війни у рамках гурту Park Vstrech, а дистриб'юцію організував лейбл Erythroleukoplakia Records.

Спершу Олександра думала, що музика залишилася для неї в минулому за межею 24 лютого, але наприкінці 2022-го зрозуміла, що має "неймовірне бажання хоча б іноді знов брати до рук гітару", а також мету — не залежати більше від жодної іншої людини і самостійно створювати музику. 

"Концепція і розуміння того, яким має бути реліз у фінальному вигляді, прийшли згодом, якось просто сформувались під час роботи. Але ця концепція досить абстрактна, без якихось чітких меж. В її основі мої особисті переживання війни та спроба осягнути ті страхи, які почали мене переслідувати через неї. Це страх втратити близьких людей, втратити можливість займатись улюбленою справою і загубити себе у новій реальності, і якась внутрішня рефлексія на тему смерті й швидкоплинності часу. А в чуттєвому плані мене надихав особистий досвід переживання сонних паралічів, які стабільно переслідували мене десь до 23 років", — додає виконавиця. 

Обкладинку Олександра також намалювала самостійно, відтворивши побачений уві сні образ. Допомогла у цьому освіта художника-графіка:

"Для мене музика і візуальне мистецтво завжди були чимось ідентичним, тільки втіленим в життя за допомогою різних інструментів".

Цьогоріч Олександра планує розпочати роботу над повноцінним LP, на який вже має декілька треків, можливо, залучить до цього і запрошених музикантів. Водночас виконавиця пране вдосконалити свої скіли та оновити музичні інструменти та, за нагоди, зробити кліп на якийсь треків мініальбому. 

Meryvo у мережі:

https://linktr.ee/Meryvo

Фото надані Олександрою