Songtradr звільнив половину працівників Bandcamp

Останнім часом музична платформа Bandcamp проживає турбулентні часи через зміну власників. 

16 жовтня видання The Verge повідомило про звільнення половини працівників Бендкемпу. Аби зрозуміти, як до цього дійшло, мусимо повернутися трохи назад в часі. 

Epic Games купляє Bandcamp

Перший тривожний дзвіночок для користувачів платформи Бендкемп продзвенів на початку березня минулого року, коли ми всі в Україні активніше слідкували за ракетними обстрілами, ніж за бізнес-рішеннями у музичній індустрії. Тоді американська ігрова компанія Epic Games повідомила, що купляє платформу Bandcamp

"Чесні та відкриті платформи мають вирішальне значення для майбутнього креативної економіки. Epic і Bandcamp спільними зусиллями створюють платформу, яка буде максимально зручною для виконавців, яка дозволить творцям зберігати більшу частину своїх важко зароблених грошей. Bandcamp відіграватиме важливу роль у баченні Epic щодо створення екосистеми ринку для творців контенту, технологій, ігор, мистецтва, музики тощо", — йшлося у заяві Epic Games. 

Співзасновник Бендкемпу та CEO компанії Ethan Diamond підтверджував ці слова наступним чином:

"Продукти та послуги, від яких ви залежите, нікуди не дінуться, ми продовжуватимемо будувати Bandcamp на основі нашої моделі доходу, орієнтованої на артистів (де виконавці отримують у середньому 82% від кожного продажу), ви все одно матимете той самий контроль над тим, як ви пропонуєте свою музику, Bandcamp Fridays триватимуть за планом, а Daily продовжуватиме висвітлювати різноманітну, дивовижну музику на сайті".

Тоді все ж лунало чимало побоювань, як ця купівля вплине на політику Bandcamp, на майбутнє платформи. Однак зараз можна сказати, що ці півтора року компанія Bandcamp дійсно дотримувалася своїх обіцянок. 

Bandcamp створює профспілку 

У березні цього року в соцмережі Твіттер (зараз Х) з'явилася сторінка новоствореної профспілки працівників Бендкемпу, що отримала назву Bandcamp United. 

Як повідомляло видання TechCrunch з посиланням на представників профспілки, до неї увійшли інженери, журналісти, проєктні менеджери, служба підтримки та дизайнери, загалом 62 людини. У коментарі виданню профспілка зауважила, що більшість працівників платформи підтримую ідею її створення.

Метою профспілки було стерти історичну нерівність в оплаті праці у сфері дистрибуції аудіо, забезпечити доступ до оплачуваної відпустки та сприяти "справедливим умовам та економічній стабільності". Також там хотіли бути впевненими, що зарплати "ростуть відповідно до економічних потреб".

Різні видання називають Bandcamp United першою профспілкою у середовищі стримінгових платформ. З часу її створення, як можна судити з соцмереж, вона активно переймалася питаннями підтримки інших профспілок та їхніх ініціатив у музичній і не тільки сферах, закликала до солідарності подібних робітничих рухів, та, звісно, порушувала питання щодо задоволення інтересів власних членів. 

До слова, компанія Epic Games визнала існування профспілки та вела з нею переговори щодо умов праці ще у серпні цього року. 

Перехід до Songtradr

Як повідомляє той же The Verge, наприкінці вересня стало відомо, що через фінансові труднощі та брак коштів Epic Games збирається звільнити 16% або ж понад 800 своїх працівників. Частиною виходу з кризи став також продаж активів компанії, до переліку яких потрапив і сам Bandcamp. Придбати платформу вирішила інша американська компанія Songtradr, яка спеціалізується на посередництві у ліцензуванні музики. Тоді ж профспілка Bandcamp United повідомила, що відкрита до взаємодії з новими власниками та сподівається продовжити з ними попередні перемовини щодо заробітних плат, умов праці та пільг для працівників. 

Ситуація, однак, стала доволі різко змінюватися. Уже 4 жовтня видання Pitchfork написало, що Songtradr не збирається продовжувати контракти усім працівникам Бендкемпа. 

"Виходячи з поточних фінансових показників, Bandcamp потребує певних коригувань, щоб забезпечити стійкість та міцність компанії, яка зможе служити своїй спільноті артистів і шанувальників ще довго у майбутньому. Ті, хто не отримає пропозицій протягом наступних кількох тижнів, отримають від Epic вихідну допомогу у рамках звільнення, як було повідомлено 28 вересня", — пообіцяли у Songtradr

Компанія також запевнила, що ситуація буде справедливою для представників команди Bandcamp по всьому світу. А для користувачів платформи Songtradr окремо зазначили, що планують зберегти всі наявні сервіси, включно з Bandcamp Friday, Bandcamp Daily та орієнтацією на першочерговий дохід виконавців. 

Нова купівля Бендкемпу турбує музичних блогерів. Розбір ситуації від Audionautic

Своєю чергою, профспілка надіслала CEO компанії Songtradr Paul Wiltshire офіційне звернення з вимогою добровільно визнати її існування та зберегти робочі місця для всіх працівників, водночас запропонувавши прозорі та справедливі умови добровільного розірвання трудового договору. 

"Bandcamp — це не Bandcamp без людей, які створюють і обслуговують вебсайт — ми люди, які зробили його платформою для артистів", — сказав Ед Блер, фахівець із підтримки Bandcamp, у заяві профспілки.

Там же затягування з визнанням профспілки назвали тривожним дзвіночком та додали, що цінність Bandcamp саме у тому, що це спільнота, а тому працівники Bandcamp United мають важливе значення для майбутнього платформи. 

До слова, петицію до Songtradr із закликом визнати профспілку підписало понад 10 тисяч людей. 

Songtradr звільняє половину Бендкемпа

16 жовтня угода між Epic Games та Songtradr була укладена, й останні офіційно стали власниками Bandcamp. Тоді ж стало відомо, що попереднє твердження про те, що не всі працівники продовжать роботу у компанії, було дещо оманливим, адже звільнити вирішили половину працівників платформи. 

"Після всебічної оцінки, включаючи важливість для безперебійної роботи бізнесу та існуючі функції у Songtradr, 50% співробітників Bandcamp отримали пропозиції приєднатися до Songtradr. Ті, хто їх не отримав, матимуть вихідну допомогу від Epic у рамках звільнення, як було прокомуніковано 28 вересня", — розповіла компанія Songtradr виданню Metal Injection.

Компанія також вкотре запевнила, що користувацький досвід для спільноти Бендкемпу залишиться незмінним. 

Weaver Beats про те, що може чекати на Бендкмеп

За останніми повідомленнями в соцмережах профспілки, там наразі вирішують, як краще діяти далі у цій ситуації. Водночас у соцмережі Х працівники та користувачі Бендкемпа активно висловлюють незгоду з такими діями та, як і раніше профспілка, зазначають, що без звільнених людей платформа не зможе бути такою як раніше і давати той самий рівень музичної експертизи або рівня продукту. Чимало таких репостів ви знайдете на сторінці старшого редактора Bandcamp Daily JJ Skolnik.