Zagreb випустив дебютний альбом

Дніпровський інді-гурт нещодавно випустив свій перший повноформатний альбом "Ощущение Вечной Молодости".

Ми дізналися більше про процес запису альбому, його концепцію та створення обкладинки.

 Як ви записували альбом? 

— Майже весь альбом ми записали вдома у нашого колишнього гітариста Ігоря Музики. Розпочалось це якось випадково. Одразу після останнього літнього фестивалю наш гітарист зламав ногу, впавши з лонгборду. Йому прописали домашній арешт, отож тур, який ми планували на осінь, теж виявився неможливим. Ми вирішили використати цю осінню перерву з користю та записати кілька нових треків.

У нас був мінімальний сет-ап обладнання: бас-гітара, електрогітара, аналоговий синтезатор Korg, різноманітні міді-контролери для Ableton, мішок і маленький візок педалей ефектів — усе це йшло в аудіоінтерфейс Roland, а далі вже у Reason Studios, де й робився весь продакшн та зведення. Ми просто приходили до Ігоря в гості, зависали та писали альбом. Записали ми його досить швидко, а ось виправляти та переробляли довелось дуже довго, майже півтора року минуло з першого дня запису до самого релізу. Все зведення та мастеринг робив наш вокаліст та саунд-інженер Артем Гоголєв.

Спочатку ми думали, що це буде ще один ЕР, але потім подумали: чому б не дописати всі інші треки та не зробити нарешті лонгплей? Це теж неабияк загальмувало весь процес, але воно того варте.

 Про що цей реліз? Чи є у нього концепція? 

— Альбом про відчуття нашої молодості, найбуремніший час життя. Це дурне почуття, що молодість вічна, що ти ще багато встигнеш, а насправді це лише ілюзія, яка дозволяє нам не сходити з розуму. Ми починали грати у гаражах, коли нам було по 20 років і займались цим всю нашу молодість. Зараз же це "відчуття вічної молодості" потроху зникає, тому ми намагаємося зберегти його якнайдовше, затримати час та якось увічнити, хоча б у піснях. До того ж, це ще один чекпойнт для нас, щоб далі робити нові треки та мати нарешті студійні версії пісень.

Можна сказати, що цей альбом — загальний підсумок цього відчуття для всіх учасників гурту. На жаль, два наші бійці встигли залишити Zagreb ще під час запису альбому, змінивши свої життєві пріоритети. "Это пати нам не катит, катим на другое пати", — десь так, це пророча пісня про Ігоря з Дімою.

До речі, це наш перший реліз, де майже всі треки російською, ми залишили лише одну пісню англійською, бо перекладати її не бачили сенсу, втрачалася мелодійність. Лірика на інші пісні з самого початку була російськомовною. Дуже хочеться зробити трек українською, але поки все, що виходило, було не дуже щирим або занадто клішованим, але ми не втрачаємо надію.

 Хто та як робив колаж, що на обкладинці? 

— Перед релізами синглів до альбому ми знімали матеріали для тізерів та соцмереж на різних локаціях у Дніпрі та біля міста. Допомагали нам круті дніпровські фотографи: Георгій Зарія та Юнона Пруд. З цих фотосесій та зйомок зробив обкладинку наш давній друг, київський дизайнер Ppostedd.

На обкладинці — колаж з локацій нашого рідного Дніпра: аеропорт, готель "Рассвет", Південний Залізничний вокзал тощо. Ми хотіли підкреслити, в якій культурі та де саме ми росли й знаходили смак, але не хотілось використовувати популярні фото на кшталт готелю "Парус" чи набережної. Такий же арт ми використовували й для обкладинок синглів "Метро", "Звездопад" та "Скажи Мне".

 

Зараз Zagreb обговорюють кінцеві дати туру, під час якого презентують альбом. З уже відомих локацій — Харків, 28 березня клуб Yellow Zeppelin, 4 квітня — "Кирпич" в Маріуполі та Одеса, More Music Club, 4 травня. Київ, Львів та Дніпро точно є у календарі, але дати стануть відомі трохи згодом. Окрім того колектив готується до зйомок кліпу, а вийти відео має десь у квітні чи травні. Ще Zagreb знімають лайв.

Гурт Zagreb виник у місті Дніпро й у 2016 році випустив дебютний міні-альбом "Betrays Before Explore". А на початку 2018-го у колективу вийшов ще один EP "Wannabe". Почитати рецензію на нього можна за цим посиланням.

Zagreb був учасником Neformat Fest у 2016 році.

Zagreb у мережі:

Facebook: https://www.facebook.com/2agreb/
Soundcloud: https://soundcloud.com/zagreb-3
Bandcamp: https://zagreb.bandcamp.com