ZFeelZ — All Viewers Are Confused (2021)

Київський indie rock гурт нещодавно випустив другий у дискографії мініальбом "All Viewers Are Confused". У треках майстерно розкривається ціла палітра переживань молодої людини, і саме про це поговоримо докладніше.

Усі новини в музичному інфопросторі про киян ZFeelZ починаються з фрази: "молодий інді-рок гурт". Як на мене, мініальбом "All Viewers Are Confused" є певною точкою неповернення, після якої це кліше щодо "молодого" треба просто припинити використовувати. Якщо у 2019 році з виходом дебютного релізу "Waves of Shards", "були надії, що прийдуть ті, хто зітре скептиків із лиця Землі, або, гаразд, ввічливо попросить посунутися" (с), то у 2021-му ZFeelZ не те що попросили, а дали всім гарного копняка.

ZFeelZ з’явилися як гурт у 2017 році, але заговорили про них аж у 2019-му після успішної участі на конкурсі School Bands Battle, де вони отримали спеціальний приз. Тоді ще школярі-старшокласники свій шанс не упустили та зняли кліп на пісню "Man", у якій підняли тему фемінізму, чим змогли заінтригувати слухачів, а з виходом трипісенного мініальбому "Waves of Shards" остаточно заявили про себе, як про перспективний гурт, що має серйозні плани та має, що сказати. Щоби не переказувати ще раз біографію ZFeelZ, пропоную ознайомитися з інтерв'ю учасників, я ж хотів би детальніше зосередитись на новому мініальбомі, кошти на який, до речі, зібрали через краудфандингову кампанію.

Коли порівнювати з попереднім мініальбомом "Waves of Shards", новий реліз звучить важче, як із музичної точки зору, так і з ліричної. Якщо попередню роботу можна було увімкнути на вечірці й, не вдумуючись, просто потанцювати та повеселитись (хоча реліз насправді серйозний, але ця його "серйозність" була ніби трохи прихована за музикою), то у випадку "All Viewers Are Confused" дійсно може виникнути певне відчуття спантеличення та розгубленості від почутого.

Здавалося б: яскрава обкладинка, інді-рок у тегах — чим не музика для вечірки? Аж тут у слухача "прилітає" пісня "Shame" про особисте переосмислення стосунків із темою релігії та Бога. Чи то пісня про страх та сексуальне насилля, яку приберегли на фінальну частину релізу, як контрольний постріл. Усе ще хочеться повеселитись?

На початку мініальбому, музиканти говорять із нами на тему усвідомлення себе. Пісня "Shame" дуже особиста, тут Аня Ліпатова (вокал / клавіші) розповідає нам про своє дорослішання та переоцінку цінностей. Проходячи через певну трансформацію особистості, головна героїня розуміє, що світ набагато ширший за певні обмеження, і виходячи за ці встановлені суспільством рамки, можна краще усвідомити себе й почати жити за своїми власними моральними законами.

"All Viewers Are Confused" звучить як певний маніфест молодої людини, що вже пройшла згадані трансформації. Якщо закривати очі на проблеми, вони не зникнуть, а світ не такий лагідний та приємний, як би нам хотілось. Тільки дійсно усвідомивши ці прості істини, можна почати жити на повну.

"Fever" та "How It Feels To Be Alive?" звучать позитивніше. Це пісні про прийняття сміливих рішень, справжнє кохання та любов до життя. Коли емоції виходять назовні, вони стають єдиним цілим зі Всесвітом. Як би важко не було, потрібно навчитися сприймати себе та навколишній світ, тільки так можна досягти гармонії у всьому.

Після цих позитивних нот, моторошна пісня, яка просто обливає холодною водою та повертає у жорстоку реальність. З одного боку, це продовження концепції сприйняття. Адже всі наші страхи теж є частиною почуттів. І якщо їх прийняти й усвідомити, вони можуть стати нашими сильними сторонами. З іншого ж боку, це страшна пісня на некомфортну тему для нашого "позитивного" суспільства, що живе у своїй бульбашці, не скидаючи рожеві окуляри. Страх стати жертвою насильства, на жаль, виправданий. Це не вигадка сценаристів фільмів-трилерів, а велика проблема, щоє поруч з нами.
За даними Всесвітньої організації здоров’я, кожна четверта жінка та дівчина у всьому світі зазнала фізичного або сексуального насилля з боку чоловіка чи партнера-чоловіка. Дослідження охоплює лише домашнє насилля, а також не враховано приріст випадків під час пандемії.

Протягом 16 хвилин прослуховування, кожен із нас має змогу стати героєм пісень ZFeelZ. Ми проживаємо чи не весь спектр людських емоцій: від розгубленості до самоусвідомлення, від душевного спокою до страху. І все цей під акомпанемент гучних гітар та міцної ритм-секції. Спочатку мені хотілося трохи більше хронометражу, але після заглиблення в цю роботу стає зрозуміло, що ZFeelZ віддали перевагу якості над кількістю. Не в багатьох виходить вкласти у 5 пісень стільки змісту і зробити це на такому високому рівні.

У музичному плані теж жодних претензій немає. Ми чуємо цікавий альтернативний рок, що звучить доволі різноманітно. Хотілось би окремо звернути уваги на глибокий бас, виведений на передній план, що додає особливого вайбу до треків. А початок пісні "Fever" мені нагадав улюбленців всіх хіпстерів зразка 2008 року, британський гурт The XX.

Особисто мені дуже цікаво спостерігати за розвитком та ростом гурту і, якщо так піде далі, то важко спрогнозувати, до якого рівня це приведе. На цей момент ми маємо міцну роботу, після якої я не можу і далі писати фразу "молодий рок-гурт" — це вже квартет, що подорослішав, міцно стоїть на ногах та має, що сказати слухачам, а головне, знає це зробити так, щоб бути почутим.

Стримінги

ZFeelZ — інді/альтернатив-рок гурт із Києва. У 2019-му вийшов їхній дебютний мініальбом "Waves of Shards". За останній час виступали на різних за величиною майданчиках: ШООМ, ЮБК, Американському Домі, Мистецькому Арсеналі та на кількох фестивалях — Vertuha Arts Festival, Air ГогольFest, Winter Mass VII. Також на рахунку команди другий EP "All Viewers Are Confused" (2021).

ZFeelZ у соцмережах:

1. Shame
2. All Viewers Are Confused