serpents. — serpents. (2021)

Єгор Фелюст у рецензії на дебютний альбом львівських емо-панків serpents. досліджує феномен п’ятої хвилі емо та яке місце цей гурт у ній займає.

Вплив карантину, збіг обставин, або ехо попкультурних рухів, але 2021 рік всередині сцени для вузького кола слухачів можна сміливо називати періодом підвищеної цікавості й попиту до емо музики. З’явилося дуже багато релізів, які тему емоційного виплеску ставлять на передній план, через призму панку.

Емо-панк за останні півтора року виходив у поєднанні з інді-роком (Re-read, Boys Do Cry), мідвестом (Kiteflighter, Torino Days), поппанком (Triple Jump), постхардкором (Juntama, Феєрверки ранять Небо) та матроком (Rustycore). До сегмента останніх так само належить дебютний однойменний альбом львівського проєкту serpents.

Тріо, на думку музичних оглядачів, зробило міцний реліз у рамках жанру, але максимально клішований — мені, начебто, і хочеться погодитися з цим, але, з іншого боку, це кричущий випадок, коли гарний альбом не мав заслуженого розголосу.

На бендкемпі у травні цього року, вийшов цікавий матеріал авторства Adam Feibel "Нове покоління емо-музики в 8 релізах". Впевнений, якби цей матеріал вийшов на початку осені, своє місце там точно зайняли б і serpents.

Автор вважає, що кожну декаду емо робить кардинальний рух: емоційний хардкор — "класичний" період — епоха мейнстриму — повернення в андерграунд. Зараз настає п’ята хвиля, руки якої загрібають будь-який суміжний або віддалений жанр, водночас залишаючись із тієї самою "фішкою", яка їх постійно виділяє. Гурти нової хвилі не винаходять нічого нового — вони гармонійно переробляють накопичений досвід з 1985 року.

"Хоча, на перший погляд, гурти і черпають натхнення з одних і тих самих інфлюенсів, вони також привносять елементи джазу, фолку, металкору, поппанку, електронної музики та інших стилів у те, що в основі своїй все ще відчувається як емо", — зазначає Адам

Те ж саме роблять serpents., через що і "вторинним" називати продукт якось неправильно. Подивіться на Dogleg, або ж обожнюваних Origami Angel — ніхто з них не зробив інновацій. Це добре зіграні канони, де емо-частка виведена вперед настільки, що тримає на собі постійну увагу, незалежно від того, що грає на фоні — класичний постхардкор чи джазові мотиви.

Уся п’ята хвиля ввібрала найкраще від Rites of Spring, Mineral, Cap'n Jazz, Modern Baseball, Jimmy Eat World і т.д. Тобто, наскільки сильно ви заглиблювалися в тему (якщо поняття "хвиль" щось говорить вам, вітаю, це вже не вершина айсберга), стільки ж референсів і знайдете.

 

Саме львівський дебют стоїть на двох балках — емопанк та матрок, навколо яких раз по раз з’являється твінкл, пост-cap'n'jazz, акустичне інді а-ля Real Friends, скрімчик, MTV-шні кліше 00-х, споукен ворд, поппанк та сінти. Це не в одній композиції — загалом. Солянка з усього, що відклалося в пам’яті за час вдумливого аудіосприйняття. Ідеальний приклад будь-якого представника п’ятої хвилі — коли беруть усе й ліплять навколо.

Тож можна сказати, що serpents. — це актуальний і конкурентний продукт, який на тлі будь-якого іншого гурту п’ятої хвилі буде виглядати впевнено та сильно. Вони звучать водночас і свіжо, й архаїчно. Що ще потрібно для залучення олдової аудиторії та нової, незнайомої з жанром?

Питання тільки в самому явищі п’ятої хвилі — якщо брати її, як черговий виток, то межі розмилися остаточно, і те, що було емо 15 років тому, зараз би з натяжкою називали інді-роком.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

serpents.

serpents. — український емо-панк/матрок гурт, створений у 2019 році. Дискографія нараховує один повноформатний альбом. Серед інфлуенсерів музиканти вказують Modern Baseball, Tigers Jaw, Touché Amoré, Alkaline Trio, Blink-182 та Underoath.

serpents. у соцмережах:

https://serpents.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/serpentswho
https://www.instagram.com/serpentswho/
https://serpents.band/

Neformat.com.ua ©
19.08.2021
19 серпня 2021