Дело Дрянь — .​.​.​Грязь Улиц Города Котов (2021)

Молода кров OC punx Дело Дрянь з 10 треками загальним хронометражем 11 хвилин та 48 секунд.

"Ты попал, чувак — не съебать не присесть.
Тебе пизда — Дело Дрянь здесь!"
Drop In / Двигаясь Мимо

Так зухвало починають одесити першу частину першого треку альбому, подвійного "Drop In / Двигаясь Мимо". Гурт називає себе "занозою в сучасній скейт-сцені", скейтерським панком для вечірок та спалахів гніву, і з перших же секунд альбому відповідає за свої слова. Це брудний звук, адреналін, нецензурна лайка та крик замість вокалу, який одразу нагадує Маккея часів Minor Threat та взагалі ранній хардкор панк, у якому було якраз більше панку, більше злості, більше швидкості та завжди стирчав середній палець. Не подобається? Проходь повз, бо ще й у голову дошкою дістанеш!

Мені ж подобається. Це, звичайно, далеко не технічна музика, у ній немає якогось великого сакрального сенсу, немає амбіцій рок-зірки чи якогось новаторства. Однак, стаючи на дошку, ти теж не обов’язково мрієш стати Тоні Хоуком, це просто спосіб втекти від цього бруду та рутини, що тебе оточує, створити з друзями свій власний мікрокосм, де ви розумієте один одного з пів матюка. Саме тому панк та екстремальний спорт завжди йшли нога в ногу.

"Забери свое спокойствие себе.
Оставь меня с моей свободой наедине.
Мне совсем не важно что там у тебя внутри.
Свои ожидания на мой счет сотри.
Мы фильтруем тщательно каждое слово, которое брошено в нас.
И тихо проходим мимо того, что призывает что-то менять в себе."
Отвянь

Лірика Дело Дрянь місцями нагадує мені вірші/записки на полях/маніфести, які писав, мабуть, кожен неформал у підлітковому віці на ненависних уроках хімії-фізики-зарубіжної літератури (підставте той, що підходить вам). Вони про свободу, смерть, впевненість та віру в себе, про тут і зараз. Власне, треки "К.О.П" та "Здесь и сейчас" — прекрасна цьому ілюстрація. І я не бачу в цьому нічого незрілого, дорослішати треба, але це не означає, що треба зраджувати шістнадцятирічному собі, який назавжди залишився в кожному, хто був "не такий як усі".

Екватором альбому, найдовшою та тою, що найбільше запам’ятовується з першого прослуховування, є пісня "Город Котов". Трек починається із семплу пісні "Город у Черного Моря" композитора Модеста Табачникова на вірші Семена Керсанова у виконанні Леоніда Утьосова, пісні, що стала візитівкою Одеси за радянських часів. Семпл перебиває велична гітарна партія, у якій неможливо не впізнати руку людини, яка відповідальна ледь на за кожний панк-гурт в Одесі. "Город Котов" має всі шанси стати скейтерським гімном Одеси, бо якщо мене, корінного киянина, який ніколи не робив оллі, вона пробирає своїм текстом та щирістю, то, сподіваюсь, прийдеться до смаку й людям, які справді цим живуть.

Далі йдуть ще 3 треки, два з яких про скейтбординг. Тривалість "Трюки" та "Спот" у сумі менша за 40 секунд, але обидва заслужили на дуже стильні музичні відео.

Закриває ж альбом пісня "Петля". В одному з випусків Мага‘zine Микола Мага жартував, згадуючи інших одеситів Kingpin, що в Україні панк та хардкор гурти постійно ведуть боротьбу самі із собою, але все ніяк себе не переможуть. "Петля" — це саме такий трек із приспівом, що в’їдається в голову:

"Новый день. Новый бой. Наедине с самим собой.
Дело дрянь
Дело дрянь.
Дело дрянь.
Дело дрянь."
Петля

Так, може здатись, що це кліше, але знаючи людей, які в боротьбу сам з собою програли якраз тій самій петлі, то краще хай ця боротьба триває і пісні про неї лунають на панк та хардкор концертах і надалі.

Підсумовуючи, в 11 хвилин та 48 секунд Дело Дрянь змогли вкласти багато. Реліз одночасно й субкультурний з усіма потрібними маркерами, й особистий, і дуже одеський. Круто, що за 2020 встигли з’явитися та навіть зарелізитись нові гурти, круто, що одеська сцена завжди вірна собі. І цей альбом — це ще одна перемога над самим собою, подобається він вам чи ні.

Дело Дрянь — одеський скейт-панк/хардкор гурт, сформований у 2020 році. Дискографія нараховує дебютний альбом та кілька кліпів на пісні з нього.

Дело Дрянь у соцмережах:

1. Drop In / Двигаясь Мимо (Passing By)