Депутати заборонили російську музику в Україні, але не всю

Раніше ми писали про законопроєкт №7273, який мав заборонити російську музику в Україні, та водночас пропонував робити виняток для музичних виконавців держави-агресора, які засуджують російську агресію. Саме це і погодили вчора, 19 червня, 303 нардепи. 

Нагадуємо, що тепер уже Закон про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора (7273-д від 29.05.2022) передбачає наступне:

  1. Публічне виконання, показ, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів у виконанні російських фізичних чи юридичних осіб на території України заборонене. Особи, які мали російське громадянство, але позбулися його та отримали українське, під заборону не підпадають. 
  2. Окрема заборона на організацію та проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. 
  3. Обидві заборони не поширюються на тих російських виконавців, які будуть включені до Переліку музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України. 

У законі, на відміну від законопроєкту, вже чіткіше розписано, хто відповідатиме за цей список та як він формуватиметься.

Отож, до Переліку включаються громадяни держави-агресора, які беруть участь у гастрольних заходах або чиї твори хочуть поширювати в Україні. Такі виконавці або їхні представники мають подати відповідну заяву до СБУ разом з декларацією "на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, що містить заклик до держави-агресора негайно припинити агресію проти України, зобов’язання утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б свідчити про підтримку агресії проти України". Передбачається, що така декларація може бути оприлюднена.

Водночас, якщо інші заяви чи дії російських виконавців будуть суперечити цій декларації, вони можуть отримати відмову у включенні до Переліку або бути виключеними з нього на підставі відповідного рішення СБУ, що має бути виконане у дводенний термін. Виключення із переліку може здійснюватися також на підставі подання РНБО, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення або Мінкульту. 

Оприлюднюватися Перелік буде на офіційному сайті Ради національної безпеки і оборони України, цей же орган забезпечує його своєчасне оновлення.

Інші зміни

Інші новації закону передбачають підтримку розвитку музики в Україні через введення поняття "національний музичний продукт". Це музичний продукт (фонограма, відеограма, музичний кліп), який містить виконання музичного твору з текстом українською мовою або мовою корінних народів України або музичного твору без тексту. Він має бути виконаним або виробленим громадянами України чи людьми, які постійно проживають в Україні. 

Такий продукт може розраховувати на інституційну підтримку держави, насамперед через Український культурний фонд та його гранти. Поки в УКФ не уточнювали, як саме підтримуватимуть музику на практиці, але варто зауважити, що зараз там реалізується нагальна програма допомоги митцям, які через війну опинилися у скрутному становищі. 

Новації у законодавстві також передбачають заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо і телебаченні (окрім осіб з Переліку). Разом з тим частка пісень державною мовою на радіо та телебаченні повинна складати не менше 40 відсотків, а ведучі повинні спілкуватися українською мовою не менше як 75% ефірного часу. 

Врешті остання цікава новела — водіям автобусів та таксистам офіційно заборонили відтворювати в салоні музику чи фільми без згоди на те пасажирів.