3 способи вивести гроші з Bandcamp

Раніше ми писали, що після розширення функціоналу PayPal в Україні музиканти змогли виводити невеликі суми з власних Bandcamp-сторінок. Однак на основі власних експериментів зі сторінками нашого лейбла і кількох доступних нам гуртів, а також на основі зібраних коментарів можемо доволі впевнено стверджувати, що для більшості користувачів музичного сервісу ця лазівка перестала працювати.  

Нагадаємо, що PayPal в Україні відкрили лише для однорангових платежів (P2P) між друзями та родиною, а комерційна частина сервісу у нас досі недоступна, тобто гроші не виводяться з Ebay, Discogs та інших комерційних сервісів, які переводять плату за певні товари чи надані послуги. 

Ми також дослідили, як працює прийом платежів на Бендкемпі та нагадуємо основне: 

  • Бендкемп зберігає усі гроші, які коли-небудь вам заплатили
  • Бендкемп знімає відсоток із ваших продажів
  • Бендкемп окремо розглядає виплату більших сум
  • Бендкемп радить заводити бізнес-акаунт.

 Отож, зараз хочемо поділитися кількома способами, як можна вивести гроші з Бендкемпу:

1. Бендкемп як вітрина.

Деякі користувачі прямо в описі релізів у Бендкемпі чи у розсилці для підписників сторінки зазначають, що в Україні вони не можуть отримати гроші, надіслані через Бемдкемп, а тому просять користувачів переказати кошти на певний банківський рахунок і на основі скріна транзакції висилають покупцеві лінк на реліз чи код для його завантаження прямо з сервісу. З урахуванням діючого функціоналу PayPal можна також просити фанів робити особисті перекази прямо на ваш гаманець. 

Screenshot_23

Приклад такого повідомлення зі сторінки проєкту Hands of Saturn, кольори оригінальні

2.  Закордонний PayPal.

Ви можете підв'язати до своєї сторінки у Бендкемп, скажімо, польський чи американський гаманець PayPal (саме так працює наш лейбл Neformat Family). Для цього потрібно або самому завести такий акаунт, або попросити надійного закордонного друга співпрацювати з вами. Однак слід розуміти, що PayPal доволі серйозно моніторить перекази, тому, якщо ви будете використовувати особистий гаманець, у випадку високих сум або надто частих переказів коштів сервіс може просто припинити прийом платежів, просити від вас якісь підтвердження, чи вимагати перейти на бізнес-акаунт. Відповідно, як це і радять у правилах Бендкемпу, надійніше працювати одразу через бізнес-акаунт (однак персональний акаунт теж можна під'єднати, якщо ви не очікуєте надто високої активності). 

Далі з такого закордонного гаманця гроші можна перевести на український PayPal гаманець (як приватний переказ від друга), а вже звідти вивести на власну банківську карту. 

3. Вивести гроші через посередника. 

Оскільки, як ми зазначали вище, гроші з Бендкемпу нікуди не зникають, а просто накопичуються до найближчої можливої виплати, як тільки ви підв'яжете до своєї сторінки повністю функціональний PayPal, за кілька днів можна очікувати й на отримання грошей. Надати такий гаманець, а точніше послугу з виводу грошей, може не лише друг, але і спеціальні сервіси. Це не зовсім офіційний бізнес, але затребуваний в Україні, зокрема через Ebay-продавців. Зазвичай такі сервіси виводять від 100 доларів чи євро, а ще мають власну комісію за надання послуги. Однак, на практиці вони виявилися не дуже гарними. 

"Цей метод невигідний, там відсоток нормальний беруть і виводять по кепському курсу. А ще гроші через 20 днів тільки пересилають. Такий костиль був корисний коли нічого не було, а зараз воно не дуже актуально", - каже Олександр Білоус, засновник вебзіну Good Guys Go GrindGood, який цей метод випробував.