Поділ знову виходить на мітинг через дії та бездіяльність поліції

Протягом листопада подільський бар "Хвильовий", а також клуб на Кирилівській та Closer, страждають від нападів праворадикалів. Останні активні події відбулися цими вихідними. 

"Сьогодні (ред. 26 листопада), після трьох тижнів бездіяльності правоохоронних органів та продовження погроз в сторону бару від невідомих, трапився фізичний напад на наш заклад та працівників. О 18:39 до входу в бар підійшли 3 невідомі і залили двох охоронців сльозогінним газом. Одразу до воріт підбігли ще 12 незнайомих людей та забігли у двір Хвильового. Охоронців по спині та руках били телескопічними кийками і перешкоджали пересуванню всередину бару.

В приміщенні бару було близько 15 відвідувачів, троє діджеїв з Берліну та команда ще 3 чоловік. Бармени встигли закрити двері на ключ, але двері почали виламували. Відвідувачі тримали двері, щоб невідомі не потрапили всередину.

В цей час у дворі почали ламати меблі, частинами меблів та телескопічними кийками вибивати вікна та скляні двері в приміщення. В дірки у вікнах та дверях полетіли газові балони зі сльозогінним газом. Частина відвідувачів та команда заховались в колдрумі та туалетах, щоб не вдихати газ, інша частина продовжували тримати двері.

У дворі лунали крики "смерть під**ам", "white power", "достанем пид***сов". Відвідувачі та члени команди почали дзвонити в поліцію та викликали охоронну службу "Шериф". Коли всі вікна та двері були вибитими, невідомі вибігли з двору та зникли в невідомому напрямку. Весь інцидент тривав близько 5 хвилин. Невідомі покинули двір о 18:42.

Охоронна служба приїхала через 5 хвилин після того, як невідомі покинули двір. Поліція приїхала через 20 хвинин після закінчення інциденту і почала брати свідчення в очевидців", — йдеться на сторінці Хвильового.

Описане вище підтверджує відео з камер спостереження Хвильового та свідчення очевидців виданню The Village 

 

Як йдеться на офіційній сторінці Подільського управління поліції, за фактом цього нападу відкрите провадження по "хуліганці", окрім того, правоохоронці затримали 12 осіб, схожих на нападників. У справі триває слідство. 

Утім, варто зауважити, що це не перший випадок нападу на бар. Перший великий масовий інцидент трапився 6 листопада, коли натовп  людей прийшов під бар, заблокував вхід у двір, кидав димові шашки та петарди та розмальовував стіни зі сторони Верхнього Валу. Тоді ультраправий телеграм-канал "Катарсис" анонсував рейди "проти наркоманів" нічними клубами Подолу. Докладніше про це можна почитати у виданні Хмарочос

"Невідомі в той вечір блокували бар двічі. Перший раз — пів години, другий — близько трьох годин. Тоді на виклики та заяви в поліцію приїхала одна патрульна машин, поліцейські стояли поруч та спостерігали за всім, що відбувається. Жодної протидії невідомим поліція не чинила.

Після 6 листопада в бар ще кілька разів приходили невідомі. 9 листопада вони забігли у двір в робочий час бару та розмалювали стіни гомофобними та расистськими закликами. Протягом тижня ще кілька разів група людей від 10 до 20 людей підходили та від 5 до 20 хвилин блокували роботу бару", — йдеться у тому ж дописі Хвильового

У Хвильовому наголошують, що три тижні поліція ігнорувала заклики про допомогу попри численні звернення, а тому сьогодні, 29 листопада, о 18:30 всіх небайдужих до ситуації на Подолі закликають прийти під будівлю МВС (вул. Академіка Богомольця, 10), щоб звернутися до міністра Дениса Монастирського та керівника київської поліції Івана Вигівського. Вимоги протестувальників є наступними:

1. Звільнити та притягнути до відповідальності голову Подільського управління поліції Павла Василенка за бездіяльність та покривання злочинності.

2. Публічно звітувати за справами, які наразі відкриті. Зокрема й щодо невідомих нападників на "Хвильовий" 26 листопада.

3. Публічно презентувати системний план відновлення безпеки у Києві, та на Подолі зокрема. 

Протест, як наголошують організатори, пройде без політичних гасел, але вітаються саморобні плакати та інші мирні творчі прояви на тему основних закликів і вимог акції.

Більше інформації про акцію, а також правила безпеки шукайте у зустрічі в Фейсбуці, або ж слідкуйте за оперативним розвитком подій на Телеграм-каналі "Вісник Подільского Пиздецю".

Насамкінець варто додати, що у Києві у травні вже проходив масовий протест проти поліцейського насильства, і саме на Подолі. Тоді "останньою краплею" стало затримання із застосуванням сили музиканта Дмитра Бугайчука. 

 

На обкладинці фото з Фейсбук-сторінки Хвильового