Neformat Family: I Gave Back

I Gave Back — один з тих гуртів, які лишили яскравий слід в історії української панк-сцени і водночас стали добрим ґрунтом для розвитку інших, не менш яскравих проєктів. Згадуємо, як це було.

I Gave Back — fast melodic punk / skate punk гурт, заснований 2009 року хлопцями зі Львова. До основного складу входили:

  • Орест Любінець — гітара/вокал
  • Богдан Сліпенький — гітара
  • Ілля Орлов — бас/бек-вокал
  • Арсен Батючок — барабани/бек-вокал

Саме колишній гітарист гурту Богдан поділився із нами спогадами про діяльність колективу.

"Головним ініціатором і драйвером усіх процесів був Орест, саме він зібрав і познайомив дуже класних людей і музикантів.

Пам’ятаю, як він написав мені у "Вконтакте". На той час Орест був фронтменом/гітаристом скейт-панк проєкту М.Я.С.О. Вони шукали гітариста, бо їхній із невідомих мені причин покинув гурт. Тоді я особливо не цікавився панк-роком чи його суміжними жанрами, але мені було цікаво нарешті спробувати себе в повноцінному гурті. Однак, на жаль, усе тривало лише декілька репетицій і решта учасників вирішили припинити існування проєкту.

Одразу ж Орест запропонував створити новий. Він уже мав на приміті Арсена (барабанщика) і, надихнувшись гуртами Jet Market та Forus, запропонував грати fast melodic punk. Згодом запросили Расіма на бас/вокал, але буквально через пару місяців він подався в армію. Ми вирішили не зволікати й натомість одразу ж запросили басиста хард-рок проєкту "Глибоко Дихай" Іллю. Так і сформувався основний склад I Gave Back."

I Gave Back

Фото з Фейсбук сторінки-гурту. Зліва направо: Орест, Арсен, Ілля, Богдан

"Якщо говорити саме про перший час після створення гурту, то я це пригадую собі так: Орест — офігенний гітарист з Gibson SG, завжди знав, що і як, генерив крейзі партії; Ілля — це мега талант і просто бомбезний басист, ми завжди прислухались і поважали його думку; Арсен — пучок енергії та позитиву, прогресував як барабанщик і музикант ледь не кожну репетицію; Я старався не пасти задніх і тримати планку, яка була задана".

Першого жовтня 2011 року вийшов дебютний альбом гурту під назвою "2 Fast 2 Lose". Реліз містив матеріал, складений і записаний у 2009–2011 роках. До альбому увійшло вісім треків, зокрема й один акустичний.

П'ятитрековий ЕР "Stories, Fairy Tales and Fate" став другим і останнім релізом у дискографії хлопців, він з'явився в мережі 4 листопада 2012 року.

Ми запитали Богдана, як, на його думку, ці альбоми звучать тепер.

"Давай включу, не слухав роками вже… Блін, звук класний, зовсім не соромно ні за один трек. Можливо, звучання інструментів досить наївне і грубе, але сам матеріал, мені й досі цікавий. Що стояло за їхнім створенням? Чесно кажучи, не знаю, не пригадую якихось конкретних цілей. Ми ніколи не хотіли висловити якусь політичну чи соціальну позицію, як це притаманно панк-року. Просто надихалися класною музикою і пробували якось бути частиною цього двіжу у Львові та в Україні загалом".


Гурт узяв участь у різноманітних подіях, зокрема грав на фестивалі "Руйнація 8", здобув перемогу на фестивалі-конкурсі для молодих гуртів "LeveUp III", а також виступав у Львові, Харкові, Ужгороді та інших українських містах.

"Важливими й переломним для гурту був, напевно, виступ на конкурсі молодих гуртів "Level Up", у якому ми успішно перемогли. Ми дуже надихнулися цим результатом і зрозуміли, що обов'язково потрібно рухатись і працювати далі.

Також, думаю, кожен із нас відмітить мінітур півднем України у 2011-му, якщо бути точнішим, то це Херсон, Алушта, Сімферополь, Севастополь. Особливо тепло прийняв Севастополь, оскільки ми турили з місцевим гуртом Spring Field. Модерністична споруда на березі моря, клуб "Волна", одним словом, незабутньо. Мені здається, саме заради таких подорожей люди збираються в гурти та створюють музику".

 

Причиною завершення діяльності гурту Богдан називає дорослішання та амбіції учасників.

"Ми дуже виросли як музиканти в I Gave Back. Почали ставити перед собою зовсім інші цілі, набагато серйозніші та амбітніші. Думаю, це дуже помітно й у звучанні та матеріалі "Stories, Fairy Tales and Fate". На фоні цього виникали конфліктні теми щодо продуктивності учасників та загалом майбутнього проєкту. Врешті Орест вирішив покинути гурт. Певний час ми репетирували з новим гітаристом і навіть напрацювали досить непоганий матеріал, але так і не змогли видертись із досить пригніченої атмосфери, тому і вирішили закінчити".

Останній виступ гурту відбувся в січні 2013 року в Чернівцях на Aorte Fest Vol. 2. Там зібралися знакові для української сцени команди Bluesbreaker, Dan Stark, Homesick, Mariesena, Memorials, oh, deer!, The Symbioz, а учасники I Gave Back грали також у складі Waytaker і Сойа.

Осінню того ж 2013 року I Gave Back припинили діяльність.

Амбіції, які розривали гурт, врешті знайшли своє втілення в нових, ще кращих проєктах його учасників.

"Мене давно переслідувала думка замутити real screamo/post hardcore гурт. Й от десь паралельно з завершенням історії I Gave Back, я, Арсен та інші наші друзі почали The Sunset Survival. Ця історія теж закінчилась 2 роки тому, і зараз у мене з тим самим Арсеном досить свіжий і активний проєкт під назвою Pocket Country.

Орест із гітаристом Somali Yacht Club сколотили Peach Blossoms, але, на жаль, довго не проіснували. Ілля успішно примкнув до гурту Анна, з тими ж гітаристами почали Latur і також зібрав власний проєкт під назвою Orlower. Також у певний період допомагав нам із The Sunset Survival.

Можливо, я щось пропустив, але, на мою думку, це найуспішніші імена, до яких ми були залучені. Ну і я впевнений, що цей список ще поповниться, тому що хоч і пройшло 10 років від релізу "2 Fast 2 Lose", але ніхто поки не покинув свій інструмент і загалом невдячну музичну справу".

I Gave Back у соцмережах:

https://www.facebook.com/igaveback
https://www.youtube.com/user/igaveback/featured
https://igaveback.bandcamp.com/

Раніше у Neformat Family ми писали про Теорія ґвалту, Snakerider, Coala Pascal, Burrow, Hurtovyna, Marejada та ряд інших. 


На обкладинці — фото з Фейсбук сторінки гурту

Neformat.com.ua ©