Twelves - It's Safer on the Outside (2018)

Сьогодні важко знайти серед поціновувачів "важкої" музики когось, хто б не чув про альтернативний метал чи металкор. Від того складається ситуація, у якій гуртам, що в цих напрямах грають, важко слухачів здивувати. Зацікавити, захопити та сконцентрувати їх увагу на собі, своєму гурті, своїй музиці та таким чином здобути собі нових прихильників, ой як важко. І не в тому тут справа, що це старий напрямок музики чи всі підряд грають і перебирають ходи у рамках канонічних шаблонів. Просто є нюанс. Саме по собі визначення терміну "альтернативний метал" передбачає суміш з різних напрямків у пропорціях, які залежать від бажань, інтересів та здібностей музикантів. Для такого продукту потенційна аудиторія може бути максимально широкою. Все залежить від таланту і подачі продуктів цього таланту у вигляді музики потенційному слухачу. А відтак, нюанс стає фактором. Фактором, від складових якого буде залежати – успіх чи провал. У той же самий час, немає чіткої формули, прописаних і доступних інструкцій для альтернативного металу, які дали б гарантовано позитивний результат. Тому кожен гурт чи виконавець може собі дозволити будь-які пропорції у будь-яких послідовностях. Саме тому вже понад 20 років, з моменту, як почали вживати термін, альтернативний метал не втратив актуальності і якогось свіжого подиху.

Це все до чого, власне? У місті Лева, на альтернативній сцені не так давно з’явилось нове ім’я – гурт Twelves. Він стартував у 2016 році, і виходить, що перший альбом "It's Safer on the Outside", про який далі йтиме мова, був народжений досить швидко як для молодої команди. Враховуючи, звичайно, рамки 1-2 років, які зазвичай потрібні на підготовку нового матеріалу. Окрім випуску дебютного диска команда встигла засвітитись Zaxid Fest, на Faine Misto Dark Challenge, покатались з виступами по Україні в компанії з The Hiraeth та підігріти виступ АННА у Львові. Виглядає як досить активна позиція, певно, знають чого хочуть.

На альбомі "It's Safer on the Outside" львів’яни презентували, як вже не важко здогадатись, альтернативний метал у мелодійному ключі з доволі сильним ухилом в сторону металкору. Як вони самі про себе досить правильно написали "цукор з дрібним склом". Можна було б навести певну кількість гуртів, з якими виникають асоціації, але цей список буде занадто довгий і дуже-дуже різношерстий. У потенційних слухачів все одно будуть виникати власні уяви про звучання Twelves, далекі від реального, коли почати писати через кому про Linkin Park, In Flames та, наприклад In This Moment чи Meshuggah. Тому не варто. До того ж є про що поговорити та написати без десятків асоціацій чи порівнянь.

Ключова думка, яка супроводжує прослуховування альбому, це те, що він зроблений дуже добре у сенсі лаконічності та балансу між металкором, пост-хардкором й альтернативою. Так все чітко і лаконічно, що аж трохи деколи, здається, занадто. Тим не менше це не стає негативним чинником у сприйнятті музики колективу. Взагалі є всі потрібні складові драйву і запалу. До того ж тут нема ніякого харшу, ніякого крику. Тільки чистий вокал. І для Twelves вокал Каті Горобцової, швидше за все, стане їх візитною карткою. Добре чути, що дівчина зі своїм голосом дружить і доклала значних зусиль, щоб цьому навчитись. У цьому світлі додам, що як раптом англійська вам не така рідна, як українська, то можна не перейматись, бо емоції що ллються разом зі співом зможуть вам пояснити та пролити світло на сумніви та вагання індивіда, умовного головного героя альбому, якому присвячена лірика. Twelves добре вдається протягом альбому вести постійну гру на межі мелодійності та потужних гітарних рифів. При цьому не падаючи у крайнощі. Претензій чи зауважень до композиторської роботи на альбомі взагалі не маю. А зважаючи, що весь матеріал спродюсували власноруч, то взагалі жирний плюс.

У підсумку скажу, що "It's Safer on the Outside" навіть трохи перевершив мої очікування як меломана. Швидше за все тому, що не треба робити якоїсь поблажки через дебют, чи тому, що від українських гуртів, які грають у напрямку альтернативного металу, якось і немає звички багато чого чекати. Якісно зроблений метал альбом. Хороший з точки зору композиторства та інструментального виконання, великим плюсом у якому є вокал.

Twelves у соцмережах:

1. Turn the tide
2. Bridge to another world