Сома - Культфиз Просвет (2017)

Першого травня столичний гурт Сома випустили свій дебютний альбом під назвою Культфиз Просвет. Презентація відбулася вже наступного дня на одній сцені з ГАСП, бегущий с ножницами, Климентово Поле на PRICHAL UNION DVIZH X86 у Славутичі.

У цьому релізі постпанк вдало поєднаний з елементами готичного року та дарк-вейву. Відверто кажучи звучання тут дійсно шикарне. А голос вокаліста  немов із платівок класиків британської сцени. 

Як на мене, гурт Сома якісно відрізняється серед інших вітчизняних post-punk колективів саме завдяки вдалому поєднанню неквапливого мелодійного звучання та похмурих текстів. Чого варта лишень лірика пісні «Электричка» з постійним промовлянням «трупи!» «трупи!» «трупи!»… Послухайте і ви зрозумієте про що я! 

Під час прослуховування іншого треку — «Мой дом» — від заморожуючої гітарної партії на шкірі з’являються мурахи. Доволі життєвим і дещо меланхолійним є трек «Луч», який немов ностальгічний погляд в минуле озирає певний відрізок життя.

В цілому Культфиз Просвет складається з дев’яти треків у яких підіймається проблематика морально-етичного та фізичного характеру.  Лірична складова альбому  — окрема тема. Але тут є над чим працювати. Тексти пісень місцями виглядають наївними та з відчутним впливом юнацького запалу. Але при цьому варто пам’ятати, що це тільки перші «проби пера» цього гурту.

Ось слова одного з учасників Соми: «В нем [альбоме] затронуты темы, о которых нельзя говорить в слух. Темы, которые для каждого человека остаются настолько личными, что мы не делимся ими даже с родными, близкими и любимыми.»

Це звучить дещо по-юнацьки, виходячи з того, що насправді в наш час не існує заборонених тем. Постмодерн знімає всі заборони. Особливо з мистецтва. Не вірите? Ласкаво прошу до будь-якої зі столичних арт-галерей!

У текстах пісень відчувається спільне переживання подібних ситуацій, єдність емоційних піднесень і ще більш емоційних падінь, які проживаються кожним, але відрефлексовані тільки одиницями. 

Підтвердження моїх слів: «Когда была вброшена идея назвать песню, а в последствии и альбом Культфиз Просветом, на каком-то подсознательном уровне она была сразу же одобрена всеми ребятами, толком не обсудив, почему так должно быть и зачем.»

Кожна людина є неповторною за своїм душевним складом, але душевні склади можуть бути схожими та битися в унісон: саме так і відбувається в хлопців із гурту Сома

Тож, на завершення побажаємо гурту Сома творчої наснаги та високих переживань, які синтезуючись в єдине ціле мають стати майбутнім українського постпанку.  
 

Neformat.com.ua ©

1. Культфиз Просвет 
2. Силуэт 
3. Спутник 
4. Электричка 
5. Пуст 
6. Луч 
7. Мой Дом 
8. Любить и Ненавидеть 
9. Отрада

01.05.2017