Remorse - Inevitable Punishment (2019)

Remorse - одна з, якщо взагалі не найстаріша активна хардкор-команда в Україні. Датою створення колективу вважається кінець 2001 року. Попри солідний вік, поміж, власне, хардкорщиків, принаймні у Києві, гурт ніколи особливо популярним не був. Можливо, річ у тому, що в їх музиці відчутно більше грайнду, красту, трешкору, а іноді й сладжевих мотивів, ніж прийнято (учасники Remorse також доклалися до таких проектів як Fecality (goregrind / grindcore), Keepleer 18 (sludge), Traven´ (дуже прикольний експериментальний проект, який по собі залишив, на жаль, лише один трек на збірці Electric Funeral Cafe 2).

У результаті, виросло вже нове покоління хардкорщиків, які про особливу чернігівську школу хардкору навіть і не чули або ж її ігнорують. Глибокий андерграунд. Але ось вже скоро в Україну приїдуть Extreme Noise Terror і Remorse будуть грати з ними й у Києві, і у Харкові, а отже, є шанс, що про них дізнаються ті, хто їх якось проґавив. Щоправда, знову не хардкорщики. Якщо полазити архівами, то бачиш тенденцію, що гурт, в основному, грав на grindcore та crust івентах, де публіка, зазвичай, одна й та сама і на якийсь її кількісний приріст особливо розраховувати не можна. Раніше, Remorse грали на розігріві у таких іменитих банд як Misery Index, Human Error та навіть Anal Cunt

У травні 2018-го, після семи років з моменту виходу повноформатного альбому "Кто ответит? / Комики на баррикадах", Remorse видають демо на 4 пісні. Така мала кількість пісень гурту не особливо притаманна, адже зазвичай на їх релізах від 15 до 33 треків, що може бути занадто для непідготовленого слухача. Все ж таки тексти у Remorse специфічні як і звучання вокалу. Тому демо з чотирьох пісень у цьому випадку працює, знижуючи поріг входу для нових слухачів.

І ось коли я вже був готовий віддати рецензію на демо - прилітає альбом! Без анонсу, без нічого, демо пропадає з bandcamp і ось уже перед нами знову 15 треків, які об’єднані в альбом Inevitable Punishment. Поки не відомо чи буде видаватися реліз на фізичних носіях, гурт у пошуку лейблу, який би цим зайнявся, так що, як то кажуть, stay tuned.

Тепер до альбому.

Відкриває його трек "Аферизм", який був першим і на демо, і відкриває потужно, сподобалось як танцювальний мотив у поєднанні з текстом яскраво малює образ людини з кривою посмішкою, яка щойно на комусь наварилася і задоволено потирає руки:

Банковский
отчет продуманный,
а мы доверчиво
ведемся на процент.

А ось наступний трек, "Бой прошел", викликав змішані емоції, в першу чергу, через приспів. Маршовий ритм, лірика з яскравим описом жахів війни, історія про хлопчика, який ховає батька, що загинув на фронті. Було цікаво, наскільки це про події на сході та що надихнуло на написання цього треку. Звернувшись за коментарем, я отримав відповідь, що пісня була написана ще до 2014 року і є антивоєнною загалом, а не конкретно про те, що відбувається зараз. Проте, як на мене, тема достатньо болюча і для багатьох образи з цієї пісні - частина реальності, тому трек в контексті сьогодення може читатися неоднозначно.

Гарним доповненням до звучання та атмосфери стали семпли: в пісні "Бабушка" вони наче з якихось кримінальних новин, а в "Готов к действиям", наче з агітпропу двадцятого сторіччя. На альбомі, крім інших політичних треків, "Сколько можно ныть?", "Бесконечный цирк", все ті ж треки з демо - "Путь твой лжив" та "Новый век", котрі більше про розмиття поняття чесності в сучасному світі. Є також нова версія пісні Remorse з альбому 2005 року і "Children of The Grave", яку навіть не знаю, як коментувати.

Мінус - відсутність лірики на bandcamp. І якщо раніше тексти пісень з попередніх альбомів Remorse, хоча б можна було знайти у забороненій в Україні соціальній мережі (та й зараз можна за допомогою VPN), то тексти з альбому не були опубліковані взагалі. А дарма, бо через специфіку жанру, розчути кожне слово проблематично. Але обіцяли викласти пізніше. Суб’єктивно, я б ще до деяких треків дату написання для контексту додав чи background story, але це справа музикантів. 

Варто зауважити, що реліз видався більш стилістично рівним, більш хардкорним, пісні особливо не відрізняються поміж собою ні за тривалістю, ні за швидкістю. Попри це, не виникає сумнівів - це Remorse, так грають тільки вони, і залишаються при цьому вірними собі й тій справі, яку роблять ось уже майже 18 років.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Remorse у соцмережах:

https://remorse-ua.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. Аферизм 02:41
2. Бой Прошел 03:01
3. Бабушка 00:38
4. Кто Ты Есть? 01:18
5. Странная Девочка 00:42
6. Новый Век 01:31
7. Готов К Действиям 01:50
8. Путь Твой Лжив 01:23
9. Наказание 01:31
10. Самоанализ 00:54
11. Сколько Можно Ныть? 01:59
12. Бесконечный Цирк 01:54
13. Служебная Лестница 01:06
14. Remorse (new version) 02:08
15. Children Of The Grave (new version) 02:23  

01.02.2019