Omodada — Tretiy EP (2018)

Omodada Gee (Omodagee) – дует Лесика Драчука та Олександра Пахомова. Лесик Драчук зі студії Шпиталь Рекордс здіймає овації через його проекти, зокрема Tik Tu, хоча там він суто виконавець. Натомість, у сольному амплуа Omodada він, обплітаючи чарівний інді-поп неоднозначними україномовними текстами, утворює не менш гримучу суміш. Так звучить міні-альбом "Кімнати" 2015 року. Паралельне життя Omodada йде в дуеті з Gee. У 2018 їхній EP "Третій" виходить слідом за повноформатним "Pinching Slimbar" (2013) та першим міні-альбомом "У містах / Подумки / Море", що звучить, як демки Blur. Стиль в’ється із шугейзу до солодкого тві-попу та інді-року комерційних стандартів. Родзинкою взаємодії між Лесиком та Олександром є добрі україномовні тексти.

Ритмічна частина міні-альбому базується на акустичній гітарі, тоді як за мелодику відповідає електрогітара. Гітари стримані в ефектах: акустична динамічна, а електрогітара з легким овердрайвом — обидві звучать у кращих традиціях альтернативного року 90-х, на кшталт R.E.M. Є також синтезаторні вкраплення. Барабани звучать голосно й чисто. Можна припустити, що ударні прописані вживу в усіх піснях, окрім "Там". У релізі також чути ефекти затримки в режимі pitch зі зміною delay time: простий і ефективний крок до психоделічного звуку.

Тішать ехо-ефекти на основному та бек-вокалі. Це звучання голосу — приємний сюрприз часів "Кімнати", і на "Третьому" він повністю розчищається. Наявні вокальні гармонії підносять якість треків до радіо-стандартів. 

Якість запису чудова, що виходить з гарного володіння інструментами. Зведення достойне, а мастеринг свідомий, бо добре розкриває треки у рамках стилю. Студійні процеси, очевидно, посилались на західні гурти. Так у процесі зведення звукорежисери можуть орієнтуватися на референс-треки, аби прирівняти звуки до схожих пісень, таким чином закладаючи основу пісні. Це гарне рішення. Також на ЕР пісні, хоч і мають стилістичну різницю, зливаються у цілісний міні-альбом. Це ознака еволюції продюсера. Є і перехід до незалежного, "омодадного" звуку, якогось ternowave (психоделічна хвиля музики з Тернопільщини). 

Перша з помітних робіт Лесика - "Кімнати", запам'яталася шумними шарами гітар, крізь які проривався цікавий вокал. У ній якість звуку краща за більшість українського інді, а потужність музичних ідей випереджала свій час. "Третій" плід зріс через бажання піднятися на вищий щабель. Очевидна простота музики й ритмів кепкує з любителів математики, але це і є приводом, щоб у розпалі гулянки увімкнути "Там". І це буде ніщо інше, як наш варіант "Seven Nation Army", під який зможуть мугикати перші слухачі.

Звісно, хочеться рівняти "Третій" із визнаними релізами Tik Tu – першої європейської комбінезон-групи, бо От Вінта вже залишилися осторонь. Тік Ту — люди з музичною освітою, які мають смак до доброї музики та вживу звучать канонічно. Ефекти, які вони використовують, складно розпізнати. Але можна припустити, що існує певне перенасичення ідеями. Їм потрібен лише час і невтручання зі сторони. Це допоможе й Лесику з однодумцем Gee, але їм не властива складність, бо досить і простоти для передачі символів. Це і є поп-мислення, яке, безперечно, веде Omodad'у з Gee до стану, коли кожен свідомий школяр матиме їхні треки на телефоні.

Щодо символів: "Єдиний птах" розказує про дружбу і прірву, а розбите піаніно у пісні позначає, що вона існує так само довго, як і світ. "Stay In Line" – привіт спокійному протесту, ненасиллю — ідеям у дусі панку й гранджу. Хочеться увімкнути MTV2 і побачити, як цю пісню співає Кім Гордон із Sonic Youth в дуеті з Кортні Лав. "Сова" ж скидається на корпоративний трек, який пишуть для аудіостоків. Інструменталка могла б називатись "Inspiration Indie".

"Третій" – великий особистий крок двох світлих душ. Ця музика готова до радіостанцій, телефонів українських школярів і ліцензування в кіно. Коли музикант поважає себе, він знає спосіб, як поважати інших. Так і працює симбіоз Лесик – Gee. Він розвивається, що свідчить лиш про одне: слідкуймо за їхніми новими релізами.

Omodada Gee у соцмережах:

https://omodadagee.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/OmodadaGee/

Neformat.com.ua ©
  1. Там
  2. Stay In Line
  3. Sova
  4. Edynyi Ptah
  5. Naykrashi Momenty
25.01.2018