Kurs Valut — Veselo (2018)

Чи шуміли коли-небудь Тичинівські гаї електрострумом? В альбомі "Veselo" тріо Kurs Valut вони повертають нас у дійсність після екскурсії підпільними дніпровськими заводами. Це — музика катаклізмів, затяжних депресій, яка не в змозі заколисати жодне немовля, втім, дає привід усміху.

Дебютний альбом дніпровського колективу видано на тернопільському лейблі Pincet. Естетика проста й мистецька: обкладинка з потилицею вокаліста, шрифт, подібний до передвиборчої пропаганди.

За проектом стоїть ідейний наповнювач Євген Гордєєв, переселенець із Покровська (Донеччина), котрий перейшов від образотворчого до музичного мистецтва та досліджує поп-подразники лірики своїх проектів Курс Валют та MC Брехунець. Як висновок, в інтерв’ю для Лінії Втечі Євген зазначає, що Брехунця таки сприймають, але лише вузька арт-течія. Питання з "Курсом" лишається відкритим: що буде, коли в першу-ліпшу обгортку помістимо тексти, близькі кожному піддослідному в уявній клітці під назвою Україна? Здається, сплеск: радіостанції крутять Курс Валют частіше, ніж The Prodigy, граються концерти у Львові, Тернополі, Києві, Житомирі, Одесі, мають місце живі ефіри на Телебаченні Торонто, 20ft radio та на Радіо Аристократи, включення в топи року від Beehype та видання Главред, нагорода Aprize 2019 за найкращий соціальний альбом. Виходить також музичне відео на пісню "Ні" — гострокутна проекція музики на полотно часу-зображення.

Тріо доповнюють Костянтин Балакін, ді-джей та електронний музикант, що на концертах обходиться кількома крутилками Moog’у, та Євген Касьян, котрий оперує синтезатором Microkorg — на ньому "можна робити буквально все". Хлопці мають стосунок до промо Abstract Beats, здобули власне приміщення — клуб Module. Засновниками стали два Євгени: вищезгаданий Касьян і Гончаров, нинішній арт-директор. Втім, щодо роботи над LP, на сторінці Bandcamp зазначено, що композитором та автором лірики є виключно Гордєєв.

Арсенал звуків для альбому, здається, обмежено тоталітарними владними структурами, настільки він мінімальний і, разом із тим, місткий. Ритми "туц-тац" є чи не в кожному треку, як і пробивний бас зі своєрідним характером. Вокал передає суть електричних імпульсів, ніби намагається осягнути їхню природу та наблизити людину до залізяки.

Згадується концепція гурту Devo, де-еволюція, іншими словами – деградація, обмеженість, сміхотворність суспільства, роботизація. Підпливають асоціації — тема людини-машини від Kraftwerk, вигляд заводів зсередини у фільмі Дзиґи Вертова "Людина з кіноапаратом", колгоспи та атмосфера Орвеллівського "1984", глобальна ідея фільму "Матриця".

Kurs Valut є відповіддю на зовнішнє споживацтво, на контроль владних структур, є резонансом на заклики плакатів позичати гроші й обирати потяги "Інтерсіті". При цьому ця реакція ні позитивна, ні негативна, а є такою комічною ретрансляцією, повторюванням знайомих слоганів, подібно до того, як деякі люди для розваги пригадують і відтворюють рекламні ролики.

Безтурботні настрої альбому контрастують із темною залізобетонною музикою та цим вирізняються, слугують таким собі променем сонця в темноті пласту подібної електронщини. Безпрограшна назва, яку видно на кожному кутку мегаполіса, фейкове промо контори Швидко Гроші, семпл зали Верховної Ради та гіперболізована прямолінійність героя підтверджують - дійсно "Весело".

Основа музики Kurs Valut — монотонний бас та індустріальний вокал. Решта звуків є прибамбасами, кількість яких прямо пропорційна хітовості композиції, наприклад, пісня "Інтерсіті" має струнні лінії на приспіві, настільки прекрасні, що хочеться просити Укрзалізницю вмикати її на перонах, коли прибувають потяги. Приспів у "Прогресивній шкалі" вирізняється чаруючою мелодикою, а саме, вокальними гармоніями, і, воістину, крафтверкськими синтезаторами. Ці треки підкріплюють мітку "дніпропоп".

Любовна тема альбому дуже прохолодна і, здається, що герой навмисно дистанціюється від своєї пасії, бачить у цьому гріховність чи страждання і, тому, будує з себе сталевого "інспектора" чи солдата, нібито без почуттів, який поза зустрічами почуває себе "в’язнем" і "бачить перед собою лише її". Альбом "Весело" з його майже краут-роковою ритмічністю та темою кохання-індустрії міг би запросто стати звуковою доріжкою до німецького німого фільму 1927 року "Метрополіс", у якому драматургія розвивається подібним ходом.

Музика Курсу Валют адаптована виключно для живого слухання, для домашніх вечірок і темних клубів, один з яких — Модуль — є репетиційною базою гурту. Не знаю, в яких випадках варто вмикати її у навушниках: можливо, коли вся земна поверхня спопеліє від метеорита чи напалма, чи, дрейфуючи тунелями підземок, або, може, під час туру металургійними заводами. Разом з тим музика "Весело" здатна об’єднати людей на танцмайданчику: не тільки IT-шників із трансгендерами, а й усіх живих істот, у яких виникає тимчасове бажання побродити супермаркетами.

Чи можна вважати проект віховим? Швидше, це експериментальне пост-споживацьке, пост-маркетингове полотно, погляд ідейника проекту крізь прозору потилицю в гущу думок, які в цю еру неможливо присвоїти. Проект фіксує певний стан людини: Дніпро, як середовище — закрите індустріальне місто, в музиці виринає своєю прямокутністю. Тому, прирівняємо альбом "Весело" до автопортрета дніпрянина, написаного, як воно трапляється, гостем міста. Виходить, Євген побачив цю спіраль тем і, залучивши до неї місцевих однодумців, показав цю знайому всім, очевидну музику.

Водночас, Kurs Valut запозичує поезію Тичини "Гаї шумлять", слово "Весело" у якій виступає своєрідною домінантою. Як ми всі пам’ятаємо, хоч і дух Павла Григоровича летів крізь час і простір, його тіло зусібіч утискалося партійними пресами, що насильно зробило з людини примару — страшніше смерті покарання для митця, котрий мусив все життя творити супроти собі. Як остання пісня альбому, вона — ключ розуміння усіх попередніх пісень: то все було середовище, та лише тут з’явилася людина. Одразу стає весело: крізь муки в happy end.

Kurs Valut у соцмережах:

1. Nomer
2. Pozyka