Hindu — Scars (2019)

Фанатка Black Rebel Motorcycle Club: відвідала 15 концертів за 10 років, раніше – шугейз-діва з Fender Jaguar, вона грала не лише у Британії, а й в Тунісі та (увага!) Нью-Йорку. Її треки зринають на одному лейблі з Йоко Оно та Мобі. І от, помічаємо її лише тоді, коли вона майоріє за кордоном.

Hindu – сольний проект Тетяни Янковської, в минулому учасниці колективів Preslee та Devil Race. Вона самотужки "розібралась, як записувати та зводити треки" (цитата з Cultprostir), вийшла на лондонський лейбл RMN Music, а згодом – на каліфорнійський Manimal Vinyl, випустила EP "Spark", сингли "There To Fight", "Brighton", "Gorgeous", "Weakest Spot", "The Only Way To Know", а за тим – збірку "Spark B-sides". Нарешті, 29 березня 2019 року, Тетяна дарує альбом "Scars", в який поміщає раніше викладені сингли та старі-нові треки. Зараз у її арсеналі лупер Roland SP-404SX – такий же використовувала Grimes, та синтезатор Microkorg, який українські музиканти неабияк полюбляють. У домашніх студійних умовах вона задіює міді-клавіатуру Akai MPK mini, синтезатор Novation Bass Station, ноутбук з Ableton’ом та навушники AKG.

На 2008 рік вона була чи не єдиною вітчизняною, скажімо, Біліндою Батчер. Гурт Preslee поєднував гітарні ефекти шугейзу з прозорістю Oasis’івського брит-попу. Тетяна тримала гітару і співала українською з хрипким дисторшеном на вокалі. Лірика альбому "1st", у якому кожна пісня є хітом, – абсолютна весна та непевність стосунків, переливи закоханість-любов. У той час домінувала важка музика, а "1st" був малопомітною пір’їнкою, хоча, музиканти зіграли вживу на каналі M1 і у світовому контексті були на хвилі інді-року. Нині ж Preslee лишився загадковою перлиною української альтернативи, а голос Тетяни в гурті – есенція ніжності й терпіння, обвіяна уважним інструментальним супроводом. До речі, прелюдією до проекту Hindu можна назвати останній схований англомовний трек на альбомі "1st".

З першої пісні платівки "Scars" звертає увагу гарна стилізована студійна робота, чудова англійська вимова та манера співу й обробка вокалу в стилі добре відомої меломанам 2012-го Grimes. Помітні подібні нашарування та семплінг вокальних клаптиків, а також довгі хвости реверберації. У цій схожості грає роль також інструментальна складова: м’які ударні та лагідні синтезатори, характерні для перехідного етапу творчості канадки: з-під землі в мейнстрім, від менш танцювальної до, скоріше, підходящої для лаунж-зони музики.

Утім, з треком "Brighton" зринають акустичні інструменти, записані винятково якісно, на рідкість для місцевих виконавців. Та й відео – одна потіха: lady in red у вирі небачених повітряних скульптур поряд з океанським берегом — і ця казка знята лише на iPhone 6s.

Альбом "Scars" вийшов за підтримки лос-анджелеського лейбла Manimal Vinyl, який випускає роботи таких знаних імен, як Йоко Оно, Moby, Bat for Lashes та IC3PEAK. Останніх музично можна рахувати темним порівнянням з Hindu, адже й у цьому випадку вокал Тетяни має подібні риси. Soundcloud лейблу вочевидь ілюструє, що своїми релізами він намагається знайти нове модерне поп-звучання, або, принаймні, дати слухачам усю можливу картину сьогодення.

Вокал платівки "Scars" підсолоджений, смакує, як жувальні гумки дитинства. Тему та настрій альбому розкриває теза "Татку, прошу, забери мене додому" з пісні "Phone Sex" — творіння співпраці Blood Diamonds та Grimes. Є враження, що героїні альбому хочеться знову стати маленькою, зануритися у світ Діснея та Барбі. Це, певна річ, слушний спосіб шукати свою істинну сутність у наївних дитячих радощах. Інколи хочеться ослабнути, злитися з повітрям чи стати невидимкою. Голос Тетяни розчиняється в просторі, підноситься до хмар і ніжно просить ангельської підтримки.

На пісні "There to Fight" вокальна мелодія нагадує традиційні мотиви запорізького гурту Mandarinaduck. Опісля випливає новий настрій: з’являється впевненість і спланованість, на кшталт, "спершу ми підемо за морозивом, потім в театр, а тоді — зробимо піцу". Це стосується пісні "A Sign That I Will Miss". Настирливо-ніжний речитатив перегукується з гармоніями, як у Joy Division’івської "Atmoshpere" і приносить почуття завершеності, настання якихось змін і нових починань. Словом, винятковий трек.

Відео на "Gorgeous" показує київську архітектуру та молодих людей, що ходять поряд. Якщо відштовхуватися від фрази "I think you gorgeous", можна думати про захоплення тінейджерами, адже молоде завжди красиве. Водночас, Тетяна наспівує, опираючись на вуличні мозаїки, своєю увагою підтримує #SaveKyivModernism – рух за збереження краси Києва. У періоди забуття архітектурної спадщини фіксація споруд на відео допомагає підкреслити їхню цінність.

Найбільш дієвою поп-піснею є "The Only Way To Know", яка захоплює цією ж фразою разом з маршовою ритмічністю і виразністю вимови кожного слова під пульс бочки та робочого барабану. Звучання нагадує Ladytron та, певною мірою, Eurhythmics. У свою чергу від "Hail Night" віє мелодикою Beach Fossils – "Adversity", перекличкою акустичного баса та гітари. Мимоволі киваєш під компактні барабани. Щодо "Weakest Spot" – це темна поп-історія, яка може запросто вписатися у вечірки клубу Closer.

Чимало треків з альбому звучать як підтягнуті до певної планки чернетки-клаптики, що годиться для альбому-антології, яким, можливо, є "Scars", адже вміщає роботи різних періодів. І це нормальний підхід: як казав Брайан Іно одному зі своїх колег: "Заходиш у ресторан: там чистота, охайні столики, спокій, походжають офіціанти. Ступиш на кухню: там повний ґвалт: літає посуд, продукти жбурляють у пательню, словом, неабиякий хаос, у результаті якого народжується страва. Саме так ми й будемо робити альбом".

Маючи смакові рецептори до стилізування музики, які Тетяна нерідко задіює, можна навіть з мінімуму зробити повноцінну цікаву пісню. Хоча й кажуть, що less is more, треба вміти виділити лише найнеобхідніше. Приміром, в "Hail Night" синтезатори затьмарюють гарні гітари, тому, гадаю, їхню присутність можна було б гладко звузити.

Тетяна Hindu – одна з тих, чий потік роботи хотілось би побачити в випуску Against The Clock від FACT Magazine, адже, як музикантка вона еволюціонує, випробовуючи різні формати як жанру, так і живого виступу. 

Новий альбом "Scars" можна послухати на різних стрімінгових сервісах.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Hindu у соцмережах:

https://hindu.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/thisishindu/
https://www.instagram.com/thisishindu/
https://www.youtube.com/channel/UCNFfEMqy081HWbstHNs4qMA

Neformat.com.ua ©

1. Scars
2. Brighton
3. Shroud
4. There to Fight
5. A Sign That I Will Miss
6. Gorgeous
7. Bad Things
8. The Only Way to Know
9. Crueler Each Morning
10. Hail the Night
11. Weakest Spot
12. Lights On 

19.03.2019
19 березня 2019