Grave Circles – Tome I [EP] (2017)

Один із рецензентів культового порталу No Clean Singing даний реліз відніс до списку найкращих  міні-альбомів року, відзначаючи його "гарний склад і вражаючу майстерність виконання" та анонімність учасників, які за ним стоять. Звісно, як ви могли вже дізнатись, незважаючи на імітацію інтриги в реченні вище, із заголовку статті, мова йде про дебютний EP нещодавно утвореного вітчизняного блек-метал [поки що] дуету Grave Circles під не надто інтригуючою, а більше презентативною назвою "Tome I".

В основі даного музичного феномену, як пізніше виявилось, знаходяться доволі скупі для спілкування музиканти, яких в минулому об’єднала спільна участь в іншому підвальному у всіх розуміннях проекті Goatflesh, котрий, щоправда, зовсім недавно ділив одну сцену із такими гуртами як Kaosophia, Kladovest, Bergrizen та навіть Cult of Fire. Історія ж нового їхнього гурту почалась у 2016 році, відколи й почався процес над створенням як цілого повноформатного альбому, так і даного міньйону зокрема. Над його  записом додатково брали участь і сесійні музиканти з інших добре відомих українських метал-гуртів, імена котрих все так же поглинуті мрякою таїни. Повністю ігноруючи власну присутність в рамках новоутвореного проекту, музиканти утримують у таємниці і походження його номена, ліричну та ідеологічну складові, допоки хоча б не вийде згаданий вище повноцінний лонгплей. Більш-менш стало відомо, про що вони дозволили собі обмовитись, одним із джерел музичного натхнення є легендарна французька формація Deathspell Omega, про що більше свідчить і представлений ними  матеріал у "Tome I".

Творчість французів і справді червоною ниткою, хоч і дуже тонкою, проходить крізь даний міні-альбом, і найсильніше це вчувається у першій композиції "Transfixing Inward the Human Essence", яка характеризується фірмовим для DSO (і то зразка їхнього "Si Monumentum Requires, Circumspice") ламаним і злегка дисонуючим звучанням головного рифу, здатним змусити слухача відчути легке приємне головокружіння, а також [особливо] вокалом: звірячим і напористим, інфернальним симбіозом гроулу, шрайку і харшу, який періодично зривається на вищі ноти, звертаючись до персони самого Сатани. Втім, даний трек, як і два наступних, завдяки своїй відносній прямолінійності, якщо вже й порівнювати із класикою Deathspell Omega, та мелодизму більшою мірою можна було б зустріти в дискографії не менш іменитих та видатних колективів, таких як Mgła та Svartidauði, хоча не думаю, що будь-які подібні порівняння взагалі будуть до вподоби нашим творцям. Друга композиція — "Gallows as Antidote", — в принципі, звучить як логічне продовження попередньої, зважаючи на її ритмічну та інтенсивну складову, але тут же мають місце бути й непогані мелодійні, я б навіть сказав меланхолійні, неспішні програші. Завершальна композиція "Overthrow", яка окрім того, що звучить як бонус-трек "Exercises in Futility VII" із однойменного альбому поляків, характеризується найбільшим хронометражем (майже 7 хвилин) та шикарною партією ударних, бас-бочок зокрема.

В цілому, "Tome I" звучить дуже навіть солідно: качово, впевнено, сміливо, міцно закарбовуючись в пам’яті. Так, виникли певні асоціації з іншими іменитими гуртами, але це бачу тільки з позитивної точки зору, адже до їх творчості ставлюсь ледь не трепетно, та й на їхньому фоні Grave Circles стоять все ж особняком. Представлені на міні-альбомі композиції ідеально влучають в ціль, беручи усім: мелодикою як цілих композицій, так і окремих складових, гітарних рифів зокрема, технікою гри на інструментах, її складністю та оригінальністю, а також гарним зведенням, завдяки чому добре чути навіть партію додаткового вокалу наприкінці другої композиції. Єдине, що залишається білою плямою — лірика та, як наслідок, концептуальна складова хоча б цього релізу. Проте з окремих фраз, що вдається розібрати (явище для жанру нормальне, так), та назв самих композицій, можна зрозуміти, що в центрі текстів знаходиться Людина як індивід приречений та старий-добрий сатанізм. Втім, ці питання мають бути зняті вже найближчим часом, коли «мінік» вийде на носіях (вініл та компакт-диск) завдяки російському лейблу Cold Breath of Silence, який раніше, до слова, видавав альбоми ще одного вітчизняного блек-метал проекту — Nocturnal Amentia.

1. Transfixing Inward the Human Essence
2. Gallows as Antidote
3. Overthrow