Crescent Days / Cuckoo's Nest - Traces of Burnt Feelings [split] (2017)

Трохи більше 3 років пройшло з моменту виходу останнього релізу миколаївців Cuckoo’s Nest — альбому "Everything Is Not as It Was Yesterday", виданого відомим і вельми продуктивним китайським лейблом Pest Productions. Протягом цього відтинку часу "зозулята", якщо відстежувати їхній життєпис у соцмережах, набирались досвіду гри перед публікою, виступаючи в кількох локальних і столичних тематичних по жанру фестивалях, шліфували власну ігрову майстерність, а також зазнавали чергових змін у складі, основною дієвою та ідейною силою якого все так же залишився Жан де Валуа. І що найголовніше — тривала робота над новим — третім повноформатним альбомом, попередньо титулованим як "Cuckoo's Nest: Tales of Human Being", презентувати котрий музиканти обіцяли ще в 2016-му, але, очевидно, це відбудеться аж через два роки — в 2018-му.

Цей висновок напрошується не тільки через усну обіцянку музикантів, але й слухаючи "Traces of Burnt Feelings" — дебютний спліт-альбом гурту з німецько-американським дуетом Crescent Days. Перша згадка про цей реліз з’явилась ще 3 грудня, а вже 9 він став доступним для [поки] вільного прослуховування та завантаження на бендкемп-сторінці гурту.

Crescent Days

Дана робота складається з семи композицій, перші три з яких представлені інтернаціональним дуетом. Crescent Days, що цікаво, фактично є однолітком з Cuckoo’s Nest — обидва почали свій шлях ще в 2011 році, але в плані продуктивності українці явно пасуть задніх. Так, за плечами Sol’а (вокал) і Abraxas’а (гітара, бас, ударні) є трохи більше дюжини різного роду виданого студійного матеріалу, серед яких тільки 4 — міні-альбоми, а "Traces of Burnt Feelings" став вже третім їхнім релізом (після синглу "The Final Encounter" та лонгплею "Unbloomed") в 2017 році.

Стилістично музика Crescent Days зазнала сильного впливу таких гуртів, як Alcest, Heretoir, An Autumn for Crippled Children, Lantlôs, Slowdive та подібних, що в результаті перетворилось унікальне гітарно-орієнтоване приблековане звучання. Рецепт на перший погляд не надто складний, але його реалізація вдається на славу — гурт має непогану фан-базу.

З усіх композицій Crescent Days найбільше виділяється третя і водночас найдовша — "In the Presence of Nothing", виконана у дивовижно приємному зефірному легкому звучанні гітари, яка неначе огортає тишу. Її мотив простий і зациклений — жодного розвитку чи руху вперед, але присутній в основі неймовірно пригнічений настрій не відпускає ні на мить. Періодично цю нездорову гіпнотичну атмосферу розриває жахливий ріжучий вухо шрайк Abraxas’а (цього разу альбом записаний без участі Sol’а), що змушує на деякий час озирнутись навколо в пошуках потенційної небезпеки. Алгоритм попередніх треків втім не надто відрізняється від описаного вище, але захопити увагу слухача їм вдається не так вдало, мабуть через їхнє більш монолітне звучання.

Cuckoo’s Nest 

Композиції ж українців відразу контрастують дещо бруднішим саундом та відверто агресивнішою, оригінальною подачею матеріалу, особисто в мене викликаючи стійкі асоціації з Лютомислом, а не тільки класикою, як це було на попередніх альбомах, австралійського (Austere, Woods of Desolation) та американського на кшталт My Useless Life "депро-блеку" як в плані настрою композицій, так і особливо вокалу, за який тепер відповідає Ігор Широкий (замість Олега "Сатани" Малого), — тепер ліричну складову вдається розібрати в процесі прослуховування.  Сильно в цьому плані виділяється прем’єрна композиція "Hysteria Siberiana", яка практично відразу закарбовується в пам’яті своїми несподівано ефектними рифами, пронизливими емоціями та навіть епічними фрагментами — мабуть найкращий трек всього релізу.

Однойменна з назвою спліту композиція в цілому продовжує розпочатий запал, демонструючи замість очікуваного депресивного і пригніченого настрою більш піднесений, обнадійливий, ейфорійний та навіть істеричний стан, нагадуючи мені міф про Ікара, який із захватом піднімався все вище — до Сонця, щоб потім карколомно і неминуче загинути. Крім того, на "Traces of Burnt Feelings" присутні гостьовий чистий речитативний вокал Надії Кузьменко, котрій випала честь озвучити власного вірша "Дай мне нож" (вийшов свого роду поліс — композиція у композиції) та атмосферний програш під акомпанемент акустичної гітари наприкінці. Взагалі, подібне декламування чи не найбільша фішка гурту на цьому релізі, яка мабуть надає певної інтерактивності, зв’язку з слухачем, з’являється хоча б тільки в цій пісні ще два рази: на початку і наприкінці, а ще зустрічається на "Hysteria Siberiana" і навіть на завершальному  формально інструментальному трекові релізу, найбільш мелодійному і водночас найсумнішому — "The Nightmare of the Nightmare".

Дещо випадає із загального потоку композиція "Grey Music", записана із із давнім товаришем гурту — Ignem’ом, яка б, вважаю, свого часу могла перерости у цілу композицію, якби обросла повноцінним вокалом, а не присутнім завиванням — до речі, запозиченого з першого великобюджетного повнометражного фільму незалежної України "Молитва за гетьмана Мазепу" — всередині, лірикою і задумом. 

Висновок

Як наслідок Cuckoo’s Nest, які цікавлять нас з об’єктивних причин найбільше, змогли подарувати емоційно насичені і складні композиції, продемонструвавши більш зрілий, вивірений, а також оригінальний підхід до їх написання. Нова музика вийшла трохи відмінною як від попередньої творчості гурту, так і від очікувано звичного для сьогоднішнього dsbm, який напевне переживає не найкращі часи, упору на гіперболізацію депресивної атмосфери, ніж на розвиток якоїсь думки чи самого жанру. Хоча "розвиток" і "депресія" взагалі поняття скоріше протилежні між собою, так що акцент миколаївців на перше сприймається з ентузіазмом.

Crescent Days зі свого боку в принципі зіграли абсолютно звичний для себе гібридний блекгейз — однотипний, монотонний і зациклений, але навіть в такій формі безпристрасно його слухати неможливо. Музика дуету таки змогла засмоктати в себе, але, благо, Cuckoo’s Nest вчасно розбудили з наступаючої летаргії.

Facebook Cuckoo’s Nesthttps://www.facebook.com/cuckoosnestbm/
Bandcamp Cuckoo’s Nest:  https://cuckoosnest.bandcamp.com/
Facebook Crescent Dayshttps://www.facebook.com/pages/Crescent-Days/449664075106722
Bandcamp Crescent Dayshttps://crescentdays.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. Crescent Days - düst
2. Crescent Days - windmühlen
3. Crescent Days - in the presence of nothing
4. Cuckoo's Nest - hysteria siberiana
5. Cuckoo's Nest - grey music (feat. Ignem)
6. Cuckoo's Nest - traces of burnt feelings
7. Cuckoo's Nest - the nightmare of the nightmare

09.12.2017