Contaminated - Womb Of Neglection EP (2017)

Тренд на дет метал старої школи оминув Україну. І якщо в усьому світі з’явилась досить велика кількість молодих команд, які переосмислюють надбання піонерів жанру, то у нас подібні проекти трапляються вкрай рідко. Але все ж таки певна кількість подібних команд функціює, періодично радуючи вітчизняного слухача своїми релізами.

Ужгородський проект Contaminated утворився в 2007 році, до його складу увійшли двоє музикантів під псевдонімами Nefarious і Rawar, які свого часу разом грали у локальній дет/блек команді Anubis, а Rawar також входив до складу відомої вітчизняної дарк-метал команди Reusmarkt. Попередня дискографія гурту налічує три релізи. Це демо-альбоми "Towards Murderous Compulsion" 2010 року і ''Subliminal Absurdity'' 2011 року, де музиканти надихалися європейською та американською класикою дет металу старої школи, та повноформатний альбом ''Your Ashes Are Nothing'' - швидкісний брутальний дет метал, вдало розбавлений похмурим мелодизмом. Альбом вийшов на відомому російському андеграундному лейблі More Hate Productions, і особисто я вважаю його піком творчості проекту на цей момент.

Однак після виходу альбому Contaminated залишив Nefarious, а Rawar продовжив роботу, набравши для запису нового релізу нових музикантів з таких локальних команд, як Soulrest, Omniverse і Majesty of Revival. Результатом їх спільної роботи став міні-альбом "Womb Of Neglection", де проект знов змінив свій звук - цього разу на користь шведського дет металу, поєднавши у новому релізі надбання творчості представників старої школи цієї країни та мелодійного шведського дету. У результаті ми отримали два власні треки та кавер "Slave the the Parasites" Hypocrisy.

Варто окремо виділити звучання релізу. Драм-машину замінили живі барабани, за запис яких відповідав Денис Фурсов (Omniverse). Музиканти не стали вичищати звук інструментів, тому він в міру брудний і наповнює реліз злою енергетикою, якої не вистачає багатьом сучасним метал-гуртам. При цьому всі інструменти чітко чути і поверх них виділяється хороший, розбірливий вокал.

Починаючи з акустичного інтро і завершуючи кавером, реліз сприймається як цільна картина, де в обраному гуртом напрямку нема нічого зайвого. Музиканти не стали відходити від канонів, зробивши цільну монолітну картину в рамках вибраного ними звуку. Найвдалішим треком релізу є "Infamous Decay", який виходив окремим синглом. Проста для сприйняття структура пісні в купі з хорошими рифами, особливо дуже вдалим мелодійним рифом на приспіві,, роблять цей трек головним хітом міні-альбому.

Отож, все добре, але мало. Тому особисто я з нетерпінням буду чекати новий реліз Contaminated, а також плекатиму надію на те, що гурт нарешті почне давати концерти, оскільки склад музикантів уже дозволяє це робити.

Contaminated у соцмережах:

1. Saltatio in Ossibus (Intro)
2. Womb of Neglection