Celophys — Fried Chordata (2019)

Українська стонер і сладж сцена — одна з найприкольніших у Європі та одна з найбільш недооцінених. Особливо це стосується сладжу. У нас є гурти дуже хорошого рівня, і вони продовжують рости та розвиватися. Приклад тому - новий, четвертий в дискографії, альбом
черкаських любителів палеонтології та лікувальних трав, сладж/дум дуету Celophys. Альбом отримав назву "Fried Chordata", тобто "смажені хордові". Чудово ж!

Трохи історії. Перший альбом Celophys "Triassic Desert" вийшов 2012-го, тоді ще Celophys були тріо, але згодом, як це трапляється в андерграунді, склад змінився і Celophys стали — дуетом: Олександр Береговий – барабани/вокал та Мирослав Копєйка – гітара.

У такому складі гурт грає й досі. Їх другий альбом "Phobos Elevator" (2013) був випущений на Emetic Records — лейблі, з яким співпрацювали такі поважні команди як Buzzoven, Bongripper, Crowbar та Eyehategod. Третій альбом "Ammonite" (2015) був виданий Robustfellow і є одним з найкрасивіше оформлених релізів лейблу.

Рецензія Celophys – Ammonite (2015)

І ось підсмажені хордові подадуть до столу вже 5 квітня, і знову завдяки Robustfellow.

Поговоримо про альбом.

"Fried Chordata" відрізняється від попередників, це стало зрозуміло ще після випуску синглу "Fucked Up" на збірці "Robustfellow Sampler 2018". Семпл з серіалу Deadwood, швидкість і лірика про те, як все летить туди, куди й передрікав Єгор Лєтов. Це зовсім не той медитативно-качаючий дум, що був на "Ammonite", під це можна нищити й ламати.

Та й оформлення альбому цього разу куди більш варварське. Печерний велетень, що стоїть над трупом вбитої рептилії одразу дає зрозуміти, що окрім швидкого, нас також чекають "caveman riffs", які так люблять фанати жанру.

Вдалося дізнатися трохи більше інформації про альбом у засновника гурту Олександра Берегового.

— Хто робив обкладинку для альбому? Ви завжди співпрацюєте з одним і тим самим художником, чи залучаєте різних?

— Так вийшло, що на кожен альбом художники були різні. Наприклад, на "Triassic desert" обкладинку робив один знайомий тату-майстер. Ha "Phobos elevator" обкладинку робив я сам. "Ammonite" малювала художниця з Черкас, ну а "Fried Chordata" — вже Viktor Absurd.

Звісно ж, враховуються наші побажання та пропозиції по оформленню, але основна заслуга — це, звичайно, Robust. Філ дуже креативний.

— На цьому альбомі, якщо робити висновок за назвами треків, тема космосу відійшла на задній план. Як можна описати ліричну тематику альбому? Чи планується публікація текстів у майбутньому?

— Тематика відносно різнопланова, "Fucked up" - пісня про те, куди летить світ, семпл з треку "Anunnaki" був взятий з документалки про Аннунаків (група шумерських богів — ред), семпл з пісні "Papaver" також був взятий з документалки про героїн і Афганістан, тож, про що "Anunnaki "та "Papaver", зрозуміло. Усі інші пісні на альбомі виключно палеонтологічного напрямку.

Тексти не публікувались. Але не через принцип...а просто не доходили руки. Сподіваюсь, у майбутньому я це виправлю.

— Які плани після випуску альбому?

— Максимально виступати, на скільки це буде можливо. Хотілося б добратися до Харкова, Західна Україна, думаю, взагалі шикарно, Ужгород, Хмельницький, Кременчук. Куди покличуть. Організатори, ми відкриті до пропозицій! Можливо, почнемо потихеньку щось
нове писати — у мене в заначці є рифаки жирненькі.

Альбом Celophys наочно демонструє, як гурт може експериментувати зі своїм звучанням, все ще лишаючись у рамках жанру та укріплюючи свої позиції, не відлякуючи вже напрацьовану аудиторію. 11-хвилинний "Magicae Mammuthus" прибере всі сумніви у тих, хто чекав повільного, тягучого, караючого сладжу, а заключна "Prehistoric Barn" остаточно розставить всі точки над Ї.

"Fried Chordata" – це ще один непоганий альбом у скарбничку української міцної сцени. Можливо, це не нове слово у жанрі, але й не стандартне перегравання одних і тих самих рифів. Однозначно можу сказати, що це мій улюблений альбом у дискографії Celophys і всім, хто ще не знайомий з їх творчістю, я рекомендував би саме його. 

Презентація альбому Celophys відбудеться 20 квітня (4/20, так) у Києві на Robust Evening + Nagno Afterparty у компанії Soom та гостей з Барселони – Udol.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Celophys у соцмережах:

https://robustfellow.bandcamp.com/album/fried-chordata
https://www.facebook.com/celophysdoom/

Neformat.com.ua ©

1. Anunnaki
2. Fucked Up
3. Papaver
4. False Lizard and Yet
i5. Magicae Mammuthus
6. Prehistoric Barn 

05.04.2019
5 апреля 2019