BRAT — Томос ЕР (2019)

Трохи більше ніж за рік після виходу повноцінного LР "V$TAVЛЯЄ" вийшов другий реліз BRAT. Цього разу EP, у якому начебто нічого сильно не змінилося — виконавець перебуває все на тій же хвилі та у тих же традиціях.

У (за чутками) літератора зі Львова вийшов іронічний хіп-хоп, у якому він не міг не торкнутися найголовнішої теми минулого року, другого хіта колишнього президента України Петра Порошенка після безвізу, гордості для вірян. Решті, по суті, якось не важливо, але назву "Томос" у 2018-му вивчили усі. Правда, не всі українці ходили на виступи туру гаранта Конституції країни №5.

Григорій, тобто Семенч..., активно і захоплено підійшов до питання вивчення цієї теми — все ж таки Львів, де він знаходиться, це питання хвилювало сильно. Виконавець заримував головну подію з хроносом і космосом в однойменному міні-релізі. Цитованість поки на боці BRATA'a, бо загортати у далекі просторово-тимчасові континууми поки ніхто з прихильників або супротивників незалежного (самі знаєте від кого) християнства ніхто не став. Там ще трохи є про джихад і музику. І це кілька слів тільки про перший трек. Всього їх три.

Обзор на BRAT - V​$​TAVЛЯЄ (2018) від Олександра Нечая

Другий — "Галичина" чи не вперше пролунав ще на концерті гурту Soom під час презентації альбому 20 квітня у Києві. У результаті під рівну бочку вийшла розповідь про західну область України, її звичаї та побут. Як вже було сказано вище, BRAT сам живе у Львові, тому нічого дивного.

У композиції BRAT не забув згадати, де чекає вічний Франц-Йосиф. Сам трек зроблений ну дуже схоже на індастріал Центральної Європи у дусі 1990-х. Якщо сильно заморочитися, можна щось подібне за допомогою старого синтезатора записати. Або взагалі відкопати fruity loops, старе залізо і CD "1000 кращих семплів для ді-джея" або щось подібне. Наживо, напевно, добре має звучати.

Основною соціальною кульмінацією цього короткого оповідання з трьох пісень стала пісня "Папі тяжело". Трек вийшов спільно з NE CHI TAI LOVE. Нескладно здогадатися, що мова йде про Павла Нечитайло з Zapaska. Автор, якого не заведено називати при згадці BRAT, але всі знають, хто він, давно дружить з вокалістом і одним з двох фронтменів команди з Кам'янця.

Тим, у кого є діти зрозуміло буде, про яку втому в композиції йдеться. Особливо, коли вся суть твору розглядається через призму кількох робіт, яких зараз у багатьох і без дітей вистачає. На перший погляд вийшло смішно. Але, якщо копати глибше, то хочеться піти в блюзовий бар і напоротися там спочатку на сумні духові інструменти (вони звучать у треку), а потім може навіть дійти до поножовщини — адже блюз все-таки та "тяжело".

Слухати цей твір з трьох треків однозначно варто, бо він того вартий і написаний літератором.

З почуттям гумору у музичного триптиха також усе добре. Залишилося тільки наживо ще надивитися на BRAT'а по всій Україні, тому що цей проєкт зі Львову доїжджав максимум у Київ, а є маса інших міст, куди доїхав тільки один "Томос". Тим більше, що у проєкту вже є репертуар на повноцінний сольник. Ну, можна з розігрівом, щоправда, наші хіп-хопери останнім часом все менше про іронію і все більше про себе і проблематики. Мабуть, таке дихання часу і від нього нікуди не дітися.

BRAT у соцмережах:

1. Томос
2. Галичина