Обзоры по автору Альмагест
Альмагест

"Unterm Gipfelthron" став уже п'ятим релізом зовсім різних музичних проектів і напрямків за останні місяці, для яких Юрій записав партії ударних. Так, без його допомоги не обійшлись ні довгоочікуваний дебютний лонгплей скрімо-одеситів Yotsuya Kaidan "Baby Comet", ні дуже претензійне демо "Dernieres Reminiscences" французького пост-блек-метал-гурту Marunata, ні навіть Ольга Пулатова та Олена Войнаровська, разом більш відомі раніше як легендарні Flёur (RIP), які у вересні зусиллями власного лейбла Cardiowave повипускали свої нові альбоми – "Рой" та "Метеозависимость" відповідно.

Альмагест

Те, що новому і довгоочікуваному альбому миколаївського гурту Cuckoo’s Nest все ж таки бути, стало зрозуміло ще минулого року, коли на Pest Productions вийшов їхній спільний реліз з американо-німецьким дуетом Crescent Days під назвою "Traces of Burnt Feelings". Принаймні, коли разом з цією подією трирічний період дрімоти миколаївців завершився, мої давні сподівання і надії стосовно третього лонгплею зажевріли з новою силою.

Альмагест

Харківський, якщо вірити метал-архівам, гурт Ezkaton, котрий ось зовсім недавно представив розбалуваному українському слухачу свій дебютний альбом "Plague for the Empires: Time", виданий польським іменитим лейблом Wolfspell Records, виявляється, готовий презентувати їй ще один реліз – міні-альбом "Last Breath", розповсюдженням якого займатиметься цього разу уже своїми силами.

Альмагест

"А нічогеньке таке гітарне дро&иво!" - саме під такий коментар одного з журналістів Неформату закінчувався виступ [ще] одного харківського [знову] блек-метал-гурту Barkasth на домашньому фестивалі Ragnard Reborn Nove Kolo, що прогримів пару місяців назад. Як пізніше виявилось, автор цих слів так влучно описав пісню з майбутнього і ще не анонсованого альбому, але щось в цьому дусі можна сказати і про дебютник харків’ян "Decaying" в цілому.

Альмагест

Celophys, Ningen-girai, Owlcraft, Fuerte, Filthy Rich Preacher – цей список власних назв та – спойлер! – музичних проектів об’єднує не тільки те, що до їх створення причетний черкаський музикант Олександр Береговий, але й фактичний статус кожного з них: андеграунд андеграунду. І це попри те, що жанровий та концептуальний градієнт представленого списку змінюється від стоунер-думу про "канабіотичних" земноводних фанерозою й абстрактного сладжу до сирого блек-металу, в якому оспівується життя совових, та навіть олдскульного хіп-хопу.

Альмагест

Не думав я ніколи, що починати описувати свої враження від музичного альбому доведеться звертаючись до принципів і термінів класичної термодинаміки, а саме до поняття чи не наріжного каменю всього цього розділу фізики – ентропії - міри, грубо кажучи, хаосу. Ця величина є доволі абстрактною в розумінні, і, мабуть, саме тому популярною (та хоча б відомою!) і в гуманітарному вакуумі, але з простою закономірністю та здатністю – вона постійно зростає, себто, говорячи більш технічною мовою, в ізольованій системі ентропія не зменшується.

Альмагест

Безумовно, з таким трагічним явищем української історії, літератури та мистецтва як Розстріляне Відродження, викликане звірячим та антилюдяним сталінським режимом, більшість з нас знайома щонайменше зі шкільних років. Та навряд чи у такому юному віці, як тоді, на уроках, здається, 10-го класу можна було хоча б трохи осягнути масштаби тої трагедії, яка спіткала увесь духовно-культурний прошарок вітчизняної інтелігенції практично сто років тому.

Альмагест

Тянутся по небу
Тучи тяжелые...

Альмагест

Дивна річ: не згадаєш такого календарного року, коли представники цього чи не найвідомішого харківського культу не тішили шанувальників своїм новим хоча б одним релізом, але кожного разу його (їх) анонс (особисто ж для мене, звичайно) сприймається як грім серед ясного неба – несподівано. Причина цьому, мабуть, одна: вони кожного разу звучать по-іншому (навіть у рамках одного проекту), але завжди впізнавано, мелодійно та… хітово.

Альмагест
Форматом "one-man-band", коли в одній особі музиканта поєднується і коваль, і швець, і кравець, і на дуду грець, в блек-металі сьогодні вже нікого не здивуєш, правда? Переважна більшість шанувальників жанру знає, що ледь не культові творіння були створенні саме такими унікумами. І, як правило, це було давно —  кілька десятиліть назад. Сьогоднішні ж подібні утворення сприймаються більше як данина культу, а про якісь новації як в музичній, так і в ліричній складовій там найчастіше вже не йдеться.