Порошенко підписав новий закон про авторське право

Іще 15 травня українські нардепи схвалили закон про ефективне управління майновими правами власників у сфері авторського права. А 21 липня Президент України Петро Порошенко підписав закон, йдеться на сайті Верховної Ради.

Метою закону є реформування системи колективного управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління (ОКУ).

Згідно з цим законом, ОКУ є зареєстроване громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямована на колективне управління майновими правами на об'єкти авторського права і (або) суміжних прав.

Документ встановлює порядок і вимоги для акредитації та реєстрації ОКУ, особливості наповнення Реєстру таких організацій, а також регулює питання збору, розподілу та виплати ними винагороди власникам авторських прав.

Відповідно, планується визначити по одній ОКУ за кожної зі сфер колективного управління, за рахунок чого автор буде знати організацію, що відповідає за той, чи інший напрямок діяльності. Крім того, в документі передбачені критерії відбору ОКУ: тільки ті організації, які мають найбільший репертуар, міжнародне визнання і підтримку правовласників, зможуть отримати відповідний статус.

Закон також зобов'язав ОКУ постійно звітувати про свою діяльність, повідомляти автору про використання його творів і про те, яка винагорода за це йому належить.

Якщо ви взагалі не знайомі з поняттям авторського права, почитайте нашу статтю. А детальніше тлумачення норм закону можна почитати у публікації Karabas LIVE.