Travel Guide Тернополем від Петра Стойківа (Elephant Opinions)

Чергова публікація рубрики Travel Guide розповість про особливі місця Тернополя, якими з нами поділився гітарист місцевого скрімо-гурту Elephant Opinions - Петро Стойків. Цілком очікувано, у його переліку з'явився музичний клуб "Коза", але також ми дізналися, де у місті краще сходити на фалафель або пиво, і котра місцина найбільше підходить для зустрічі заходу сонця. 

***

Мене звати Петро, граю на гітарі у групі Elephant Opinions та зайнятий ще декількома музичними проектами; раніше організовував концерти зі своїм букінгом Noise Brigade. У Тернополі я народився і живу тут усі свої 30 років, отож пов’язане у мене з рідним містом все. Можу сказати, що живу тут, тому що дуже люблю своє місто і вважаю його найкращим. Найбільше тут подобається компактність, все знаходиться близько. Гостям у першу чергу варто прогулятися красивим центром з архітектурою кінця XVIII століття, парками та набережною ставу. А також варто відвідати декілька цікавих місць.

Місце, де зранку можна випити кави

Останнім часом кав’ярні з’являються, як гриби після дощу, але найкращою залишається Карма Кава. За свою історію кав’ярня змінила вже декілька прописок і зараз знаходиться на вул. Сагайдачного, 13, справа від Арт-Галереї. Тут дуже затишно і надзвичайно смачні напої. Крім стандартного набору кав у меню є й авторські. Мій фаворит – матча-лате, оскільки я фанат чаїв. Можна купити каву в зернах, яку вони обсмажують самі.

karmakava

Фото від Карма Кава з їх фейсбуку

Найкращий фалафель міста

Не так багато місць із фалафелем, але у Тернополі є такий, який оцінили навіть гості міста і при відвідинах, організованих нами концертів, приїжджі гуртом йшли по "фалафель на площі". Тепер з площі вони трохи перемістилися і прописалися на вул. О.Кульчицької, 2 під назвою Султан. Розмір фалафелю невеликий, але він Вас візьме смаком. Вартість – 25 гривень.

sultan

Фото Bogdan Voloshyn

Улюблена точка з фаст-фудом

У Тернополі є свій типовий фаст-фуд – маленька піца круглої форми діаметром приблизно 15 см, начинкою виступає сир та порізана кубиками ковбаса. Оригінальне місце, де можна спробувати "тернопіль стайл піцу" - Стара Піцерія (вул. Шашкевича, 1), яка існує з 1984 року і концепцію не змінює з того часу. У меню крім піци – спагеті з фаршем та томатним соусом, бульйон з куркою і локшиною, сік томатний та сік фруктовий.

За останні пару років відкрилося багато фаст-фудів такого типу, найбільша мережа називається Добра Піца і для тих, хто не хоче шукати Стару Піцерію, точки Доброї Піци є на залізничному вокзалі, автовокзалі та на Театральному майдані. Буду чесним – смак від оригінальної відрізняється, тому варто таки знайти вулицю Шашкевича.

Найкраща пивна точка міста

Бути у Тернополі й не випити "фірмача" ("Опілля Фірмове") на пивзаводі – це означає не бути у Тернополі. Пивоварня Опілля (вул. Білецька,33) заснована у 1851 році. У пивоварні є свій магазин та бар "Над ставом", де завжди свіже пиво. Найкраще взяти парочку пляшок у магазині, відійти навпроти, присісти на лавочку на побережжі ставу, милуватися краєвидом і насолоджуватися смаком свіжого "Опілля". Сорт "Фірмове" - обов’язковий для дегустації, а далі на Ваш смак, адже пива тут великий вибір – пару видів світлих, пшеничне, темне, портер, біле нефільтроване та інші.

Шукачам крафтів варто завітати у паб Le Rock (вул. О.Кульчицької, 2). Пиво варять самі і мають їх 4 види – світле, темне, пшеничне та ірландський ель.

lerock1

lerock2

Фото Крафт Паб "Le Rock" у їх фейсбуку

Улюблене місце проведення концертів/вечірок

Зараз усі концерти проводять у Козі (бульв. Т.Шевченка, 23). Тематичного чи стильового спрямування бар немає, тому тут можна завітати і на техно-вечірку і на хардкор-панк. Великий вибір пива і закусок сприяє тому, щоб вечірку чи концерт не довелося покидати у пошуках, чим би перекусити. Ціни на вхід у більшості випадків демократичні, як, в принципі, і всі ціни у Тернополі.

koza_hexis

Фото Надія Ротман для фейсбуку Кози

Найатмосферніше кафе

Бункермуз (бульв. Т. Шевченка, 1) починав, як галерея авангардного мистецтва у підвалі старого будинку часів Австо-Угорщини та був місцем проведення андерграундних техно-вечірок. Пізніше власники (ті самі, що й у Кози) вирішили провести ремонт і перетворити "Бункер" у повноцінний заклад із кухнею та баром. Галерею залишили й далі продовжують проводити виставки різних митців. Дизайн красиво поєднали з мороком підвальних стін, і хостес зробить гостям екскурсію закладом з описом його залів. Їх є багато, тому вперше шукаючи туалет варто добре запам’ятовувати дорогу, щоб потім добратися до свого столика. Родзинкою "Бункеру" є "рюмочна", де наливають настоянки власного виробництва.

bunkermuz

Фото від Bunkermuz із їх фейсбуку

Улюблена зелена зона

Реконструйована Набережна Циганка (дістала своє ім’я від історичної місцевості Циганська гора) є одним з найулюбленіших місць тернополян, а серед зелених зон міста – мій фаворит. Тепер тут гарно вистрижені газончики, на яких можна прилягти на плед і не шукати ніякої лавочки, хоча їх тут також вдосталь; є гарний фонтанчик з підсвіткою, який вистрілює водою прямо з тротуару, скейт парк і пристань. Влітку можна позасмагати на місцевому однойменному пляжі або пограти волейбол.

Набережна знаходиться на межі Центру та району Новий світ, дістатися до неї можна прогулюючись Парком ім. Т. Шевченка по набережній, що збоку вул. Білецької. На другому березі Тернопільського ставу є ще один пляж – Дальній, дістатися якого можна катерами, які курсують від пристані біля замку кожні півгодини, а якщо є час – ідіть вздовж озера (так ми називаємо Тернопільський став) і після 40-хвилинної прогулянки лісопарком по набережній з боку мікрорайону Кутківці можна буде посидіти на пісочному пляжі.

cyganka1

cyganka2

Фото Антон Марчевський

Місце, де можна зустріти захід сонця

Довго думав, чи віднести це місце до улюбленої зеленої зони, але все-таки тут я зустрів, а, можливо, краще сказати провів, стільки заходів сонця, що кращого місця у Тернополі для цього просто не знайти. Це так звані Єлисейські поля або просто Єліся, трав’яні пагорби за готелем "Тернопіль", з яких відкривається прекрасна панорама на озеро та ліс, за який і заходить помаленьку сонце. Після настання темряви людей на Єлісях не меншає й у багатьох компаніях починаються співи під акустику. Бували випадки, що люди залишалися тут ночувати з палаткою, тож, якщо влітку не знайшлося вписки, грошей на хостел немає, а є палатка є, – чому б і Вам не спробувати?

elysees

Фото Ірина Фещенко

Улюблена вулиця

Центр міста – це малесенька частинка старого Тернополя, більшість якого було зруйновано під час Другої світової війни. І у самому серці Центру – вулиця Валова, вузенька з бруківкою під ногами. Увечері вулиця прикрашається різноманітною підсвіткою. Ложкою дьогтю виступають деякі неакуратні вивіски магазинів, які прикривають собою гіпсову ліпку на фасадах, але після прийняття місцевого закону про стандарт і впорядкування вивісок проблему буде вирішено, і тоді Валова стане ідеальною старою європейською вуличкою.

valova

Фото: Від Тарнополя до Тернополя

Попередні випуски Travel Guide:

Neformat.com.ua ©