Українські музиканти співають про політику та вибори: 12 підтверджень

Україна зараз переживає нелегкий період історії (хоча коли востаннє був легкий?). Вибори, економічна ситуація, політики — все це привід для численних застільних розмов та масштабних інтернет-баталій. Логічно, що ці процеси мали зачепити й українських музикантів. І таки зачепили, але в мережі ми часто бачимо скарги тих чи інших людей, мовляв, актуальні теми не підіймаються. Чи слід розповідати музикантам, про що їм співати? Радше, ні. Чи нормально очікувати на пісні, які б резонували з твоїми думками та переживаннями? Звичайно. Саме тому ми зібрали усі відомі нам пісні, де музиканти тим чи іншим чином намагалися показати своє ставлення до сучасної української політичної ситуації. Сконцентрувалися на виборах, а відповідно й на релізах 2019-го року, адже тема, наприклад, війни потребує окремого дослідження. Набір емоцій геть різний: від показового ігнору політики загалом та узагальненого меседжу до відкритого хейту окремих політиків. Погнали.    

аппекс  Не гружусь

Взагалі, ця назва могла би теоретично торкатися чого завгодно, але сам реп-виконавець пояснив, що зараз "українське суспільство переживає суттєві зміни та важливі події": війна, вибори, легалізація марихуани. І в цей непростий період для країни пісня "не гружусь" покликана говорити за тих, "кому не хочеться говорити взагалі, хто принципово не бере участь у зміні політичного атласу планети, не розрізняє на колір та запах учасників передвиборчих перегонів, та сам вирішує, кого та що впускати у свої життя та голову".

Ядерна Могила  Завод

Було би дивно, якби київський репер, творчість якого нерідко характеризують словом "інтелектуальний", оминув тему виборів. У його пісні "Завод" бачимо ледь прикриту критику вже колишнього президента Петра Порошенка.

ТІК  Циклони

Ми сумнівалися, чи включати цей кліп у підбірку, адже він тяжіє, радше, до пропаганди. Та все ж нехай буде для контрасту. У кліпі популярного українського гурту бачимо жартівливу історію про те, як лайно затопило виборчу дільницю, а звершується уся ця вакханалія  досить прозорою підтримкою того ж таки Порошенка.

BRAT - Томос

Перед виборами тема томосу була картою, яку розігрували на свою користь різні політики, тож цілком очікувано вона з'явилася на однойменному альбомі ще одного українського реп-виконавця, чию творчість також прийнято назвати "інтелектуальною". 

Ponomariovv -  майбутній президент

За тиждень до виборів ще один київський репер вирішив висловити свою позицію стосовно лідерів виборчих перегонів та закликав голосувати вдумливо, згадуючи біографію кожного кандидата. При чому він не обмежився Порошенком та Зеленським. Згідно з концепцією виконавця, трек мав існувати всього 7 днів і зникнути з мережі опівночі 31 березня із закриттям виборчих дільниць. Гарна ідея, невтілена, але разом з тим ми досі маємо змогу почути цю пісню. 

Stinx  Я не вірю

"Передвиборча лихоманка набирає обертів, потоки лайна, брехні та порожніх обіцянок заповнили інформаційний простір, спонукаючи знов робити вибір між жабою та гадюкою, від згадування яких вже просто нудить". У відповідь на це київські панк-рокери Stinx записали пісню про те, що не вірять нічому і нікому. 

YVY  75/25

У своїй пісні репер Юрій Векленко показує суперечки молодої пари, де хлопець вболіває за Порошенка, а дівчина — за Зеленського. Врешті головний герой приходить до висновку, що жодна влада не вічна, а причиною всіх бід визначає телевізор, який і розбиває. І так, якщо ви щойно подумали, кому потрібен той телевізор, нагадаємо: за останніми даними, 74% українців дізнаються новини саме з телевізора.

Ницо Потворно  Політика

Сергій Гусак, екс-вокаліст гурту Леді Джанк у рамках сольного реп-проекту Ницо Потворно також заспівав про президентські вибори, назвавши трек дуже просто — "Політика". Головна ідея виказана у приспіві: "Політика — це новий шоу-бізнес".   

Alyona Alyona  Обіцянки

У випадку з цією реп-виконавицею складно вгадати, чи її пісня "Обіцянки" була частиною дуже вдалої піар-кампанії, чи щирим порухом душі, але факт: після відвідин передвиборчого форуму Петро Порошенко, від якого згодом дівчина усяко відхрещувалася, вона записала пісню про фальшиві обіцянки, якими політсили так часто годують людей.

The Troubled  Ramble Tamble

Деколи поговорити про важливе допомагає кавер. Так зробив, наприклад, київський сайкобіллі-гурт, який випустив власну версію пісні Creedence Clearwater Revival. "У вільному перекладі "Ramble Tamble" означає "Ху*ня-муйня", і ця фраза ємко описує тематику пісні — стан речей у США під час її написання 50 років тому. На нашу думку, цей меседж актуальний і для нашої країни у наш час". до того ж музиканти трохи переробили текст, аби він більше відповідав українським реаліям. 

Remorse  Бесконечный Цирк

Навряд чи чернігівці писали цю пісню під конкретно ці вибори, зважаючи на дату релізу, але цирк та клоуни в українській політиці — річ не нова, про що і заспівав гурт. Тож і до рефлексії останніх подій пісня добре вписується. 

ТАТУХІ   the End 2019

Рівненський панк-гурт Татухі Вмикача оголосив про тимчасове призупинення своєї діяльності на необмежений термін, про що і заспівав у останній пісні. З неї можна зрозуміти, що музиканти втомилися від лайна навколо них, а картинка на екрані непрозоро показує, про що, власне, мова.

Наостанок, зауважимо, що наш список не є вичерпним, але ми також постійно слідкуємо за українською музикою, а тому вважаємо його достатньо показовим, аби зробити два короткі висновки: 

1. Поки найбільш швидко та гостро на політичні реалії реагує реп. 
2. Політика змушує музикантів багато говорити про лайно і матюкатися, але що тут дивного?)

Neformat.com.ua ©