На вас напали на концерті: що робити? ОНОВЛЕНО

Цими вихідними у Києві відбулося чимало цікавих івентів, але два з них відзначилися не дуже приємними подіями. Відвідувачі Strichka Festival 2019 та концерт No-Wave Dementia стали жертвами нападу невідомих. Ми зібрали деякі деталі цих інцидентів та поради щодо того, як діяти у подібних ситуаціях. 

Як підтвердили одразу кілька очевидців (раз, два, три та ще знайомі редакції), увечері в неділю, 19 травня, близько 21:00 група ультраправих ("бони, нацисти, околофутбол", як їх описують усі свідки подій) здійснили напад на фестиваль Strichka Festival 2019, що проходив у клубі Closer. Близько 60 нападаючих у балаклавах прорвалися на територію фестивалю з фаєрами. Вони били людей, штовхалися, кидалися стільчиками та камінням, кричали щось про Динамо та Рудольфа Гесса, зігували. Досить швидко нападники покинули фестиваль.

Ось, як ці події описують на офіційній сторінці фестивалю

"У неділю близько 9 вечора на територію Нижньоюрківської, 31 увірвалися невідомі в масках. З собою принесли факели та атакували всіх, хто стояв за огорожею фестивалю у черзі. Кидались камінням, пляшками, стільцями, погрожували вогнем та збивали з ніг. Пройти огорожу фестивалю їм не вдалося, та все ж постраждало декілька наших гостей та слухачів 20ft.

Серйозних травм ніхто не отримав і хулігани за 20 хвилин покинули Нижньоюрківську. Наша команда викликала поліцію, але жодної реакції не було. З нами досі ніхто не зв'язався із правоохоронних органів.

Наскільки ми зрозуміли, акція була спрямована на концерт, що водночас із Strichka проходив в Otel`".

Подібна подія сталася і в клубі Кощей 18 травня, де 30 людей напали на відвідувачів нойзового концерту No-Wave Dementia. Вони встигли сховатися у клубі, але один хлопець, який навіть не був відвідувачем заходу і на той час підійшов до клубу, за словами очевидців, постраждав.

Ось що пише в офіційній заяві про ці події Coschey Local DIY:

"Позавчора до нас заявилася група з близько 30-ти чоловік, за всіма ознаками агресивна молода праворадикальна організація. Тим, кому випадково довелося з ними вийти на контакт, вони сказали: "Ми охоронна група, прийшли на концерт". Їм відповіли, що захід вже давно закінчено, але вони заявили: "Мала, ти що не тямиш, ми прийшли накрити тих, хто хоче накрити нас!". Після чого очевидці повернулися назад і попередили людей на вулиці, ми всі зайшли вниз і закрилися. Нас було значно менше...

Протягом 10 хвилин ми чули спершу ламання у двері, після чого крики про допомогу та звуки бійки, ми сприйняли це як провокацію та не відразу відкрили двері (оскільки подібні ситуації вже були неодноразово). Поки ми добігли до вікна перевірити, чи була це провокація, виявили нашого доброго друга, художника, культурного діяча і просто відмінного, доброзичливого квір-хлопця, який не знав про ситуацію і прямував до нас в гості, а ми не знали про нього! Нашого гостя і друга нечесно залили з балона сльозогінним газом, побили і викрали особисті речі!

Вчора, очевидно, та ж група людей з'явилася на концерт у клуб Отель, діяла по тій же схемі: зайшли на івент, подивилися, хто там і що відбувається, чергувала під місцем проведення, відловлююючи і б'ючи по одному! Троє людей постраждало, двоє відвідувачів ХК концерту побито, один відвідувач Клоузер побитий після чого кинутий в у сміттєвий бак! Надійшла інформація що тиждень-два тому були побиті 13-річні підлітки, очевидно, тією ж групою людей, причини і подробиці намагаємося з'ясувати".

Точних причин події ми назвати не можемо, але, за версією, яку нам повідомили читачі, яку описують користувачі у соцмережах та яку підтверджують дані Кощей, йдеться про конфлікт, який розпочався кілька тижнів тому між футбольними фанатами клубів Арсенал та Шахтер. Підтримати останніх начебто підписалися фанати клубу Динамо. "Після антифашистського турніру з бойових мистецтв, бони запротестували і напали на якихось малих у центрі. Після того напали вже на бонів біля кіоску з шаурмою і тепер вони намагаються відомстити", - цитуємо дослівно. Відповідно, у випадку зі Strichka Festival ціллю насправді був хардкор-концерт бельгійського гурту Redemption Denied в клубі Otel', просто через фестиваль традиційний вхід у клуб був закритий і постраждали випадкові відвідувачі іншого заходу. 

Тим не менше, розплутувати кримінальні справи — робота поліції, тому ми сконцентруємося на тому, як у таких випадках діяти відвідувачам.

l444

Скрін з відео

Перш за все, ми попросили знайомого адвоката прокоментувати, як варто діяти у подібних випадках. Отже, група А умисно нападає на відвідувачів концерту (група Б). Напад включає фізичну агресію з метою побиття, образливі вигуки.

- Що варто робити під час нападу?

Найбільш розумно у такій ситуації - тікати. Звичайно, все залежить від рис характеру люди, фізичної підготовки та інших факторів, але у даній ситуації ми маємо групу людей Б, які прийшли на концерт відпочити, розслабитися, і групу А, яка прийшла умисно вчинити хуліганські дії, готувалася до цього, тож на їх стороні ефект несподіванки. Відповідно шанси групи Б на позитивний розвиток ситуації дуже незначні.

- Якщо прямої сутички не уникнути, яка міра самозахисту допустима для представників групи Б?

Якщо уникнути нападу неможливо, людина починає оборонятися і це цілком нормальна реакція. При груповому нападі дуже складно перевищити межі допустимої самооборони, це треба дуже сильно постаратися. Тож навіть якщо по закінченню бійки представник групи Б отримає незначні тілесні ушкодження, а представник групи А постраждає відчутно, закон буде на стороні представника групи Б.

- Що варто робити після нападу?

Після нападу потрібно одразу написати заяву та зафіксувати побої шляхом судмедекспертизи, аби поліція могла зібрати докази та відкрити кримінальне провадження. У подібних випадках представники групи А рідко самі звертаються до поліції (хіба у разі отримання тяжких травм), оскільки це буде лише додатковим підтвердженням їх нападу. Однак може статися, що у бійці постраждає якийсь випадковий перехожий, третя сторона, тож у такому разі заява групи А буде свідченням того, що вони також потерпіла сторона.

- Чи варто знімати напад на телефон?

Однозначно, так. Відео може і буде використане як додатковий доказ хуліганських дій сторони А. Якщо є можливість, постарайтеся зафіксувати, якщо не лиця, то хоча б кількість нападників та їхні висловлювання у вашу сторону, тобто хоча б як розвивалася ситуація загалом, а потім починайте оборонятися.

60796342_2738069632875577_3639389127230619648_n

Фото з Facebook

Мабуть, ні для кого не секрет, що подібні "нальоти" на хардкор-концерти у двотисячних були стандартною практикою. Тож ми попросили одного з ветеранів цієї сцени дату свою пораду щодо таких ситуацій.  За його словами, тут немає якоїсь єдиної інструкції. "Якщо на неготових відвідувачів концерту нападає організована група, то вони майже гарантовано отримають шкоду. Тож тут найкращий варіант — діяти як у Кощеї, а саме намагатися заховатися у клубі". 

Від редакції додамо, що поки зарано сіяти паніку, адже мова йде про два випадки, але якщо подібна практика буде повторюватися, варто подумати про легальні засоби самозахисту (той же газовий балончик), а то й про курси самооборони. Ну і не забувати про розголос подібних ситуацій, адже надворі вже не двотисячні й шум у пресі та соцмережах таки може мати певні наслідки. 

Neformat.com.ua ©