Death metal та doom metal по-закарпатськи (Блог)

***

Також у цій статті буде згадано й один з найменш популярних та обмежених за кількістю представників стилів на Закарпатті, це — death-doom metal, який має невеличку, але свою цікаву історію. Цій статті я приділив максимальну увагу, оскільки маю безпосереднє відношення до цього стилю як музикант. 

Знаковим для закарпатського дез-металу потрібно вважати 1994-ий. Саме у цьому році були засновані одні з найстарших дез-метал колективів Закарпаття.

Castrum

Гурт був заснований у 1994 році Корнелом (Cornelius) Контрошем та Юрієм (Georgius) Кудлою. Спочатку він мав назву Maleficium, але згодом її було змінено на теперішню. Після довгих пошуків у листопаді 1995 року до гурту приєднався ударник Werkoff і склад колективу стабілізувався. У лютому 1996 року було записано перше демо "Burial Of The Affection", яке складалося з 7 треків. Всього через декілька місяців Castrum зайняли студію Impertinence для запису свого першого студійного демо "Flames By Impiety", яке складалось з двох треків (не рахуючи intro та outro) та було спродюсоване Корнеліусом. Стиль можна було визначити, як "середньовічний" дез-метал. У жовтні 1996-го гурт записав три пісні для другого студійного демо "Pleasure In The Deeds Of Horror", яке було спродюсоване Євгеном Петрусом і Корнеліусом. Демо було тепло сприйняте андерграундною пресою та фанами. На ньому колектив досяг кращого результату та важчого звучання. Згодом ударник Веркофф був змушений покинути гурт за особистими обставинами. Його замінив Степан (Doni) Донець із Soulrest.

10 жовтня 1998 Castrum запросили в Банську Бистрицю (Словаччина), де вони відіграли концерт з с чеським дез-метал гуртом Krabathor. Це був вагомий досвід для колективу. У 1999 році команда підписала контракт з українським метал-лейблом Metal Force Productions. Першим результатом став реліз "The Leading Spirit Of Medieval Tortures". У кінці 2000 року Metal Force Productions видав дебютний повноформатник гурту — "Hatenourisher", в МС-форматі. А згодом, був підписаний контракт з канадським лейблом Bloodbucket Productions і альбом "Hatenourisher" був виданий на компакт-дисках. У 2002 році Castrum записали свій другий альбом "Mysterious Yet Unwearied", він також був виданий на дисках лейблом Bloodbucket Productions. 12 серпня 2003 року Castrum виступали на одній сцені разом з Vader у Львові.

2004 рік знову став успішним для гурту. Спочатку музиканти виступили на фестивалі Death Metal Assault II разом з Parricide, Mental Demise, Globalised Abstruse, потім на Metal Heads' Mission Fest V с відомими гуртами Pungent Stench, Neolith, Dead Infection, Toxic Bonkers, Ambivalence та ін. У 2005-му Castrum знову відвідали велику кількість фестивалів, таких як Merciless East Festival II (Польща), Death Metal Assault III & IV, Smashed Ground Metal Fest, Extreme Metal Annihilation й Uzhgo-Rock. У 2005 році були записані барабанні партії до третього альбому. Пізніше, у 2006-му хлопці записали й інші партії. Також у 2006-му було знято відео на пісню "The Gate Of The Universal Mystery".

Починаючи з березня 2006 гурт продовжив гастролювати, був виступ на Death Metal Assault V з Smashed Face і Datura. Потім був тур по Україні з Mental Demise, у якому взяв участь тимчасовий ударник Жека. У 2006 році лейблом Bloodbucket Productions був виданий третій альбом — "Phenomenonsense". Він містив 10 треків інноваційного екстремального дез-металу. У травні 2009 до гурту приєднується новий басист Родіон. Згодом він покинув гурт і на його місце прийшов Віктор (Cannibal).

У 2014 році гурт видав компіляцію ранніх демо, деяких живих записів та невиданих треків під назвою "MediEvaluation". Також у цьому році гурт взяв участь у компіляції "Seven Burning Churches — A Tribute to Possessed", записавши кавер-версію до пісні культового гурту Possessed — "Death metal". На даний момент гурт записав усі партії до нового альбому, окрім вокалу. Склад гурту: Cornelius — гітара, вокал, Victor — бас, Eugene Ryabchenko — ударні.

Soulrest 

Ще одні ветерани закарпатського дез-металу. Гурт починає свій літопис у 1995 році у місті Ужгород, коли учасники гуртів Pentagram та Deathorder — Яся, Доні та Лемі об'єднались під назвою Soulrest. У 1996 році колектив готує перше демо, але через проблеми в сім'ї Лемі покидає гурт, тому записати матеріал не вдається. Саме тоді на клавішні запрошують Діму з Deathorder, а за мікрофонну стійку стає Carcass (вокаліст Pentagram). У такому складі у жовтні 1996 року гурт записує перші композиції "Pathological Processes", "Perpetual Decay" і "This Is My Life".

У лютому 1997 команда дає кілька концертів і поповнюється гітаристом Ігорем Повхом (ex-Deathorder). Квітень 1997 року відмічається першим демо-альбомом "Pathological Processes". Дописавши ще 5 треків, Soulrest нарешті видають його власними силами. Альбом був записаний на студії Надії Копчі. На підтримку альбому гурт здійснює тур по Закарпаттю та Словаччині. Під час туру музиканти створюють нові композиції, але реалізувати їх вдається тільки у 2001 році. Причиною цієї затримки були проблеми зі складом: вокаліст Carcass покидає гурт, оскільки не встигає одночасно вчитися і займатися музикою. У результаті колективу довелось грати деякі концерти без вокалу, а деякі взагалі скасувати. Позитивні зрушення намітились на початку 1998 року, це було пов'язано з приходом у Soulrest вокаліста Касима (Сергія Косаревського), однак і він пробув недовго.

Доні через професійні та особисті розбіжності покидає гурт у жовтні, на місце бас-гітариста і вокаліста приходить Лоці, за ударні сідає Тибі. У 2000 році гітарист Ігор переїжджає на ПМП до Іспанії — це стало ударом для гурту, але на початку 2001 року, вже знайомий нам Лемі повертається до гурту. У кінці цього ж року колектив випускає друге демо "Sentenced To Suicide", знову за власні кошти. У 2004 році Soulrest дають декілька концертів, після цього новими учасниками гурту стають — Innominandus (вокал) та Едгар (ударні). У наступному 2005 році, формація радує своїх прихильників повноформатним альбомом "Transformation To Nothingness". А у 2007 році виходить, ще один альбом "Chaosophia". Новий гітарист Ігор приєднується до гурту у 2009 році, тоді ж вертається й один з засновників гурту Доні. У 2011 році гурт покидає Innominandus, але він встигає записати вокальні партії до альбому "Beyond the Borders of Sense", який був виданий у кінці 2012 року.

У 2017 році вокалістом гурту стає Віктор (Phooey), а за ударні сідає Денис Фурсов, саме у такому складі гурт записує свій останній на цей момент альбом "In Spite". Музика гурту завжди тяжіла до більш технічних та прогресивних форм дез-металу, на кшталт, Pestilence, Cynic, Atheist, Nocturnus і т.д. Гурт досі активний.

Pprophecy 

Ще один гурт, вартий уваги. Проект був створений у 1994 році, до його складу увійшли наступні музиканти: Юрій (Innominandus) Чепуряєв — вокал, Володимир Шарков — гітара, Корнел Контрош — гітара, Сергій Сокач — бас, Олег Шарков — ударні. Саме у такому складі, було записано демо, яке складалося з трьох треків ("Curse Of The Dead", "Still Land", "Equilibrium"). Колектив проіснував недовго й у 1995 році розпався. За недовгий час існування він набув, свого роду, культового статусу у закарпатському андерграунді, бо вони були одними з перших, хто грав дез-метал у нашому краї та є невіддільною частиною історії розвитку важкої музики краю.

Nekrosis

Варто згадати і цей гурт, який мав місце на теренах дез-металу нашого краю. Про нього, однак, мало що відомо. Заснований був приблизно у 1998 році в Ужгороді. Дав декілька локальних концертів у рідному місті, а також запам'ятався виступом 30 серпня 1998 року у Сваляві на концерті Incubator Of Sorrow, де музиканти ділили сцену с гуртами Castrum, Soulrest, Tinnitus, Stress, Realia, Reinforced. На даний момент колектив неактивний.

Закарпатський doom-metal

Ну от і настав час ознайомити вас, шановні читачі, з представниками такого стилю, як death-doom, doom-metal. Ця сцена, на жаль, є однією з найменш чисельних за кількістю представників, і так сталось, що чомусь не є особливо популярною на Закарпатті. Однак, вона має свою цікаву історію, яку хотілось би висвітлити у рамках цієї статті.

Tinnitus

Перший представник жанру, якого хотілося б представити. Гурт був створений 1 жовтня 1995 року в Ужгороді. Після деяких пертурбацій, склад колективу був остаточно сформований: Юрій Кузьма — вокал, Корнел Контрош — гітара, Едгар Петі — гітара, Роман Легач — бас, Іван Селехман — клавішні, Роберт Берцик — ударні. Перший концерт гурту відбувся на кафедрі юрфаку УжНУ на день четвертокурсника. Наступним виступом був відбірковий виступ до фестивалю "Червона Рута". Гурт також грав у Берегові, Сваляві, на концерті пам'яті Віктора Цоя і концерті "Шокова Терапія", що відбулись в Ужгороді.

У 1997 році колектив записує своє перше демо "Страх смерті", до якого увійшли 2 треки ("Соната" і "Вічна Темрява"). Це був відмінний дез-дум метал у дусі Amorphis, Katatonia, Tiamat. Під однойменною з демо назвою був запланований запис дебютного альбому, але, на жаль, він так і не був реалізований. У 1998 році гурт розпався, залишивши по собі вагомий внесок у становлення закарпатської екстремальної сцени.

23795709_132949100747471_8213547001675869660_n

Reinforced 

Був створений у 1999 році у Берегові. Лідером гурту є Владлен Обухов. Свого часу дав декілька локальних концертів на Закарпатті. У 1999 році гурт записує своє перше демо під назвою "Surrounded", яке складалося з 3 треків депресивного дум-металу в дусі Katatonia. У гурту є також split з російським гуртом Autumnal Discord. У 2000 році колектив змінює назву на Penetrate, і в оновленому складі (Владлен Обухов — гітара, бас, вокал, Олександр Баков — гітара, вокал, Йосиф Токар — ударні) записує дебютне демо під одноіменною назвою "Penetrate", яке містило 5 треків. Музика стала важчою та містила домішки industrial. У цьому ж році гурт припиняє своє існування. Але, відомо, що лідер гурту Владлен не припинив займатися музикою й у 2012 році створив новий проект під назвою All Inside та під одноіменною назвою записав дебютне демо, яке містило 5 треків. Це експериментально-інструментальний реліз, який стилістично є сумішшю дум-металу з індастріалом.

Orthodox 

Гурт був створений у 1997 році в Мукачеві. Початковий склад був таким: Танчинець Сергій — гітара, вокал, Крилов Олексій — бас, Кравчук Юрій — ударні, Антоніна — вокал. Ним був створений та записаний перший демо-альбом "Вслед за Истиной", який містив 4 треки. Музика була у стилі класичного doom-metal с двома вокалами. Демо писалося загальними зусиллями. Потім було прийнято рішення залучити до гурту, ще одну вокалістку. Музика стала більш мелодійною, з нахилом у gothic/folk doom. Були записані два треки, "Щаслива" за мотивами роману П.Загребельного "Євпраксія" і "Баллада про Землю Руську". Остання пісня, до речі, звучала в Ужгороді у 1999 році та виконана у вельми оригінальному варіанті — ударні, бас і жіночий вокал.

Але далі цього не пішло. Вокалістка виїхала на ПМП в іншу країну, колектив грав ще деякий час втрьох і тому було прийнято рішення про завершення існування гурту. Олексій Крилов згодом створив свій ембіент проект Ancient Voice та блек-метал проект Лють. Сергій Танчинець з іншими музикантами створили тоді ще нікому не відомий гурт Without Limits, який зараз більше відомий під назвою Без Обмежень. Єдиний реліз "Вслед За Истиной" вийшов як спліт з гуртом Давория у 1999 році на українському лейблі Boyanov Gimn Publishing. Але, на жаль, на цей момент запис повністю втрачений.

23658343_132949487414099_2941992570449670278_n

Отож, як бачимо, представників цього напрямку у нас можна перерахувати на пальцях, але усі колективи та проекти є особливою частинкою закарпатського андерграунду.

Нова кров закарпатського death metal 

Вертаючись до дез-металу варто зазначити, що на початку 2000-х років і далі, вже ближче до кінця 00-х, дез-метал трохи втратив свої позиції у плані появи нових гуртів, але все одно залишався стабільним у плані концертної діяльності. Міленіум все-таки приніс нашому краю нові проекти та гурти.

Warmonger

2000 рік ознаменувався появою ужгородського проекту Warmonger. До його складу увійшли відомі місцеві музиканти під псевдонімами: Ulterior Tyrant — вокал, Obscurian — інструменти. У 2001 році в Grim Art Studio було записано дебютне ЕР під назвою "Warmonger", яке містило 5 треків олдскульного дез-металу на тему мізантропії та з яскраво вираженою НС-позицією. Реліз був виданий лейблом Aryan Sturm productions (250 копій). Проект був одноразовим, тому одразу після видання релізу припинив своє існування.

Inhuman Torment

Був заснований в Ужгороді у 2002 році. Гурт позиціонував свій стиль як дез-метал. Перший виступ відбувся у школі №9 міста Ужгород разом з гуртами Castrum та Anubis. Також був виступ на відбірковому конкурсі фестивалю "Червона Рута", де гурт виконував треки "Смерть" та "Цвіт Кладовища".

У 2004 році гурт змінює назву на Haaron. Давши декілька локальних концертів, він припиняє свою діяльність у 2005 році. Єдиним записом гурту є один трек під назвою "Dreadful Saga".  

Contaminated

У 2007 році ваш покірний слуга та автор статті Андрій (Rawar), покинувши лави гурту Reusmarkt та запросивши свого давнього друга Сергія (Nefarious) з гурту Anubis, вирішив створити власний проект. Саме у цьому році і виник Contaminated. Стилістичний напрямок був визначений одразу й у 2010 році музиканти випускають свій перший демо-альбом "Towards Murderous Compulsion", який містив 17 треків нестримного дез-грайнду в кращих традиціях британської школи дез-металу 90-х років, на кшталт, Benediction, Napalm Death, Terrorizer. Наступний демо-альбом "Subliminal Absurdity" був записаний у 2011 році, містив 14 треків і був витриманий у тих самих стилістичних рамках, що і дебютне демо.

У березні 2013 року проект починає запис свого дебютного і більш професійного альбому під назвою "Your Ashes Are Nothing", який виходить у 2014 році на російському лейблі More Hate Productions, тиражем в 500 CD копій. Альбом містив 12 треків звірячого дез-металу на перетині з брутал-дезом та отримав багато схвальних відгуків у вітчизняній та зарубіжній пресі. У цьому ж році Nefarious покидає гурт після втрати інтересу до музикальної діяльності. У 2017 році проект перетворюється на повноцінний гурт та записує новий реліз під назвою "Womb of Neglection" (EP), який містив 4 треки разом з інтро та кавером на Hypocrisy. Реліз вийшов лімітованим тиражем у 50 копій на німецькому лейблі Wolfmond Productions. У записі взяли участь наступні музиканти: Андрій (Rawar) — вокал, Андрій Ковальчак (Omniverse) — гітара, Лемі (Soulrest) — гітара, Дмитро Павловський (Majesty Of Revival) — гітара, бас, Денис Фурсов (Omniverse) — ударні. Стилістичний напрямок був знову змінений, наразі це — death metal/melodic death у кращих традиціях шведської школи (Hypocrisy, Evocation, At The Gates). Дотримуючись нового стилістичного вектора, у 2019 році музиканти записують новий альбом під назвою "Nihilum", який містить 10 треків і є на стадії продюсування.

Обрій 

Утворився в Ужгороді у 2013 році. До складу гурту увійшли музиканти місцевих гуртів The Symbioz, Skruta, Displease, Soulrest. Позиціонують свій стиль, як death metal/groove metal, а на його формування вплинули такі гурти, як Bolt Thrower, Merauder, Gorefest. Після деяких змін лайн-апу гурт дає декілька концертів на Закарпатті та по Україні. Після цього музиканти приступають до запису свого дебютного релізу. У грудні 2016 року виходить міні-альбом "Олтар Утопії" (ЕР), який містив 4 треки. У травні 2018 року, Обрій записує новий сингл під назвою "Дволикий" (Two Faced), а у жовтні цього ж року — сингл "Королівство зачинених брам", який виходить сплітом з ужгородськими ветеранами Soulrest. На цей момент гурт повернувся з Києва, де музиканти виступали зі шведськими крастовиками Martyrdod.

Mortaliti

У 2014 році в Мукачеві був створений проект Mortaliti, до складу якого увійшли наступні музиканти: Томаш Микитич (Peaks Of Kings) — гітара, Oleg Engineer — гітара, James Hetfield — бас, Outlaw Sparrow — ударні. Гурт позиціонував свій стиль як дез-метал. Із записів існує тільки один інструментальний трек — "Time Of Quiet", тому про стильову приналежність судити складно. Наразі проект неактивний.

Eat Your Own Brains

Гурт був заснований у квітні 2011 року у Виноградові, як підпроект гурту Despair. Склад: Євген Йоні — гітара, вокал, Едік Скунц — бас, Ерік Йоні — ударні. Проект проіснував недовго і записав лише один трек.

The Depth Of Humanity

У 2014 році у місті Свалява був створений проект The Depth Of Humanity. Про нього майже нічого не відомо, а єдине, що музиканти лишили після себе, це два інструментальні треки "Live Or Die" та "Forgotten Earth".

Судячи з вищевказаного можна констатувати той факт, що епіцентром розвитку та становлення закарпатської дез-метал сцени є обласний центр Ужгород. Свого часу тут проводились декілька фестивалів, наприклад, "Death Metal Assault" та "Uzhgorerot", на яких виступали відомі закордонні та вітчизняні колективи. Узагалі закарпатська сцена дез-металу є однією з найбільш міцних на Україні (не побоюсь цього слова), а її представники відомі не тільки на Україні, але і за кордоном.

Останніми роками (як я зазначав вище) у дез-металі намітився деякий спад, це пов'язано з різними причинами, які не хотілось би вказувати у цій статті. Але попри це, у нас є гурти та музиканти, які є активними, стабільно випускають нові релізи, дають концерти і які заклали міцний фундамент для подальшого розвитку цього напрямку важкої музики у нашому краї. Будемо сподіватись, що так буде і в майбутньому. Від себе хочеться побажати музикантам міцного здоров'я та творчого процвітання! Keep the faith and stay brutal! 

Передрук з дозволу автора. Оригінал тут. 

Обкладинка Ilona Németh

Neformat.com.ua ©