10 фактів, які ви не знали про Maxwell Pub

Сьогодні у рамках рубрики про українські клуби ми розповімо вам про калуський Maxwell Pub та його особливості. Цікавими історіями із діяльності закладу з нами поділився його засновник -  Максим Барна. 

Ідея

До кінця нульових прогресивної молоді у нашому провінційному містечку ставало все більше, а концерти, які відбувались зрідка, проводились у різних і не дуже надійних локаціях. На той час до Калуша вже заїжджали хороші команди, як-от, наприклад, Mars Red Sky, чи перший виїзний концерт Somali Yacht Club, але щоб і надалі рухатись у напрямку хороших івентів, постало питання стабільного приміщення.

Ідея створити таку локацію в Калуші виникла на початку 2011 року. Коли я вперше зайшов до майбутнього Maxwell Pub, це був звичайнісінький підвал п’ятиповерхівки. Півтора року робити пішло на втілення ідеї у життя. Звісно, запустити такий проект доволі складно і витратно, але ідея окриляє і всі проблемні моменти вже стерлись із пам’яті.

Відкриття 

Вперше клуб відкрив для гостей свої двері 7 вересня 2012 року, а вже 10-го у ньому відбувся перший гіг GRIZZLY NIGHT за участі румунської stoner команди Methadone Skies та італійців Le Scimmie. Тоді захід був напівзакритим, тож пройшов за невеликої кількості людей, близько 50-60 людей. А через два тижні греки Despite Everything і австрійці Astpai зібрали повноцінний натовп.

29513185_862057897315584_6470635557759474705_n

Назва

Назва походить від мого імені, але це не від роздутого его, а скорше від традицій назв таких закладів на їх батьківщині. Навмисно не давали закладу присвійного відмінка, типу Maxwell’s Pub, тому що задумка містила три слова "Max Well Pub".

Відвідувачі 

Максимальну кількість відвідувачів заклад зібрав на День Св. Патріка 2015 року (здається), під O’hamsters, Kelush & the bastards I Respect for Paddy Murphy.  475 людей, здавалось, зараз розірвуть приміщення. Пізніше рекорд був побитий на фестивалі Represnt 6 чи 7,  на якому ми зібрали овер 500 людей. А мінімальну кількість я навіть не скажу, мабуть, на концерті Rude Riot i KINGPIN. Хоча, звісно, були провальні концерти, але не можу зараз їх от так пригадати, адже за весь цей час у нас відбулось близько 200 концертів.

З особливих моментів перед відкриттям запам’яталось: за три дні до того людина, котру готували на шеф-повара, вирішила, що не справиться і просто покинула колектив. Натомість цю ношу взяв на себе наймолодший працівник кухні Влад Дорда і справився на 300%, а потім став культовою особою закладу, зараз працює на Гавайських островах.

17156170_678345442353498_5050575422704779049_n

Особливі дати 

Найкультовішими датами у Maxwell Pub є 17 березня (ДСП), ДН клубу (святкується весь час по-різному, друга декада вересня) і Хелловін. Також заклад є місцем проведення фестивалів Represent Back to Youth

Музиканти

Цікаві постаті, які відвідали заклад, були в основному виступаючими музикантами, а їх було дужеееее багато і всі по-своєму цікаві. Якось прийшов їсти Положинський, але мені він не цікавий) Також Максвелл відвідало дуже багато іноземців з усіх континентів світу, окрім Австралії, що започаткувало традицію залишати спогад про себе на стінах головної зали, де потім поряд з написом клеїться прапорець країни автора.

З виконавців у Максвелі більше виступало все-таки іноземних гуртів -  Franz Nickolai (USA), Nickel & Rose (USA), DZIECUKI (BEL), Friday Night Lights (UK), Makhno (ITA), Brimstone Days (SWE), La Mathilde (FR), The Dues (SWISS), KUF (DE), Round Eye (CHI), Desi (CZH), Teddy jr. (NL), Peter J. Birch (PL) і ще дуже багато. А з українських частими гостями є Sasha Boole, The Hypnotunez, O’Hamsters, а також Somali Yacht Club, Perkalaba, Elephant Opinions, The Jossers, Krobak, H.Soror, Юрко Іздрик і знову ж таки, багато інших.

16142843_656118664576176_2645188196317052061_n

Веселі історії 

Курйозів теж було достатньо. Польські дредасті растамани, які випали в осад після обміну досвідом з калуськими растаманами. Найтрешовіше афтепаті від британських гуртів Darko і Almeyda (я не бачив ніколи, щоб самогон запивали іншим самогоном). Також виступ російського електронника (псевдо не пам'ятаю) у день, коли в Криму з’явились зелені чоловічки. Я пригадую, що дуже переживав і подумував про відміну івенту. Але ми ризикнули і не прогадали. Чувак вийшов на сцену і перше, що зробив, - вибачився за свою країну перед нашою, чим зірвав бурю овацій.

Також пригадую приїзд пітерських мат-рокерів Penguinsmeat, на яких у неділю прийшов повнісінький зал, але чуваки поламались десь у тернопільській області та приїхали о 23:00, коли концерт вже мав би закінчитись. Чуваки зі входу одразу пішли на сцену, відіграли два треки, і ми перенесли концерт на понеділок. Я думав, що це буде провал, а людей прийшло ще більше, ніж на офіційну дату концерту. Був ще один і, дай Бог, єдиний неприємний момент, коли у швейцарців Restok обікрали авто.

З власником закладу курйози трапляються регулярно, тож не буду навіть починати)

Заклад два рази тонув, а одного разу його навіть підпалили, внаслідок чого був повністю знищений літній майданчик, який своїми руками зробили самі ж працівники. 

Бар 

Традиційні коктейлі?) Ні, у нас їх немає. У нас є легенда бару - Сергій, у котрого, якщо попросиш, кожен коктейль унікальний і ексклюзивний. "Сєрьога, зроби найкращий", -  і Сергій, окинувши клієнта оком, знає, який коктейль цій людині пасуватиме.

Ну і традиційно на Патріка ми подаємо зелене пиво і проводимо конкурс на найсмачніші мариновані яйця. Також ми розпочинаємо і закінчуємо святкування ДСП з того, що я виходжу на сцену і розбиваю пивний бокал. Одного разу, здається, рік тому я таким чином вивихнув плече, а мені ще виступати. Добре, що чуваки з Respect for Paddy Murphy грали першими і я встиг з'їздити на другий кінець міста до травмпункту)

27972122_843069052547802_6162268189834063755_n

Девіз 

Девіз пабу "Правильне місце для правильних людей", що не потрібно, мабуть, пояснювати. А також, у нашому пабі можна робити що завгодно, якщо це не шкодить закладу чи іншим відвідувачам.

Інтер'єр

Приміщення займає майже 500 квадратів. Основна зала виконана в ірландському стилі, зелений колір, багато дерева і купа написів та барахла на стінах та стелі, тому на щось конкретне там важко звернути увагу. В основному залі окрім концертів також відбуваються кінопокази та кіно від english club, яке організовує наш товариш зі США Brennan Purtzer. Також є ВІП кімната "Churchill room", де люблять пограти у всілякі настільні ігри, банкетна зала в стилі американської кафешки 60-их і Tesla Room, або так звана indie stage. Коли діє літня тераса, акустичні концерти проводяться там.

Оскільки паб все-таки ірландський, то предметом, який його символізує, є листочок конюшини, а на вході гостей зустрічає гуцульський гном-пірат "Зеник", якому у кишені кладуть якісь монети або дрібні гроші.

20729690_757889531065755_926073438095687863_n

Ззовні вхід у приміщення виглядає як невеличка будка зеленого кольору в торці звичайної п’ятиповерхівки, котра нічим яскравим не вирізняється. Ну і зручність доїзду з Івано-Франківська: тільки виїжджаєш за його межі, їдеш увесь час прямо, поки дорога не впреться у Максвелл Паб.

Попередні випуски рубрики: 

Neformat.com.ua ©