Azathoth Circle - Across the wounds (2017)

Будь-який реліз музичного гурту можна розглядати не тільки у якості синглу, EP, альбому для прослуховування, а згодом - його похвали чи критики. Також релізи можна і варто сприймати як певний підсумок існування, результат, звуковий документ, у якому закарбована частина історії того чи іншого колективу.

У світлі цієї думки і хотілось розглянути перший повноформатний альбом Azathoth Circle. Дебют під назвою "Across the Wounds" вийшов у серпні 2017 року і підсумував тим самим чотири роки існування гурту. До випуску цього релізу на рахунку гурту були два ЕР та один сингл, які мали характер більш ознайомчий і показували перші спроби та пошуки стилістичної приналежності. Не скажу, що ці міні-релізи чимось запам’ятались, але вони зробили свою справу, вказавши, що на українській важкій сцені прибуло поповнення. Також уже тоді було закладено базу для майбутнього саунду колективу.

Сказати, що музика на "Across the Wounds" в Azathoth Circle вийшла на стику кількох жанрів - це як промовчати взагалі. Їх музика увібрала таку кількість впливів і являє собою таку еклектику, що її краще і більш правильно називати стилістичною палітрою. І ця палітра простягається від alternative metal до dark metal, чіпляючи по дорозі groove, thrash, progressive та modern metal. По кожній з 10 пісень альбому можна робити окрему підбірку жанрів і стилів металу. У порівнянні зі своїми ранніми релізами (ЕР "The Replacement" та ЕР "Azathoth Circle" 2014 року) гурт переріс деяку меланхолійність та вплив саунду Katatonia, струсив Mastodon’щину. Головне те, що ця суміш у них звучить достатньо монолітно. Варто також відзначити що клавішними та всякими модерновими семплами чи вставками музиканти не балують, витримуючи звук у достатньо важкій і похмурій стилістиці. Відтак, протягом всього альбому присутнє відчуття справжнього металу, і за це подяка.

Разом з тим, в цілому, альбом  без особливих одкровень. Тобто палітра лаконічна у своїх жанрових змінах, стилістично широка, але нових горизонтів музика не чіпає. Якщо ви слухали Perfect Сircle (і важко не згадати про Tool), Gojira, Lamb of God, а копнувши глибше можна згадати харизматичну італійську пані Cadaveria (якій, на мою думку, мають завдячувати з добрий десяток вокалісток сучасних важких гуртів за створення певного шаблону образу "dark metal girl"), за’doom’чиву та окультну Karyn Crisis з проектом Gospel of the Witches, то Azathoth Circle просто на просто не мають важких музичних контраргументів, які б схилили вагу на їхню користь.

На додаток скажу що такі пісні, як перша на альбомі "Heart of Fire" чи "Everything Comes Real" справляють дуже класне враження, бомбардують своєю динамікою і налаштовують на позитивне сприйняття. Водночас пісні "Crowned" чи "My Own Shell" це сприйняття збивають через не всюди доречний гроул (хоч і сам по собі якісний), а також трохи затягнуті партії чистого вокалу. А от у "That's What", навпаки, вокальні партії просто на висоті.

Як підсумок, маю дві протилежні думки. Перша про те, що гурт, маючи всього кілька років історії за плечима, впевнено просуває своє темне бачення альтернативного металу не тільки теренами України, а також поза її межами. Слухачам команда пропонує якісно виконаний продукт – альбом "Across the Wound", що без проблем мав би зайняти почесне місце у металістів в плейлистах та на полицях з фізичними носіями. Друга думка не є такою позитивною і вона про те, що Azathoth Circle зробили пристойний дебютник, але не більше. Якщо кортить розбирати певні нюанси та аспекти музики, тим більше, якщо ви чули гурти, згадані вище, нічого якісно нового Azathoth Circle вам не покажуть. Більш того, дебют через це має всі шанси загубитись.

Azathoth Circle у соцмережах:

Off.site: https://azathothcircle.com/
FB: https://www.facebook.com/azathothcircleband
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCRKxYBO_HVYfqQtTtFjpDcQ/
Bandcamp: http://azathothcircle.bandcamp.com/

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Neformat.com.ua ©

1. Heart of fire 04:07
2. Crowned 04:44
3. Everything comes real 05:13
4. Dog song 04:06
5. Vidzheny 03:57
6. Good days 04:23
7. My own shell 03:58
8. Thats what 04:24
9. Teeny voices 04:17
10. Black Magic 04:24 

29.08.2017