DISTiNcT випустили новий кліп

Ужгородський ню-метал колектив представляє офіційне відео на нову пісню "Втрата". Її музиканти грали наживо вже досить давно, однак записали тільки тепер.

Ми поставили кілька питань про створення пісні та кліпу вокалісту Петру Пащенку (Neo), а вийшло ціле міні-інтерв'ю. Нову пісню він називає відмінною за структурою і стилістикою від інших пісень.

- Пісня наче знайома, але у студійному записі її раніше не було, правда ж? 

- Пісню "Втрата" ми граємо наживо вже досить давно, однак записали її тільки тепер. Заготовка ж була написана ще у 2012 році.

Як можна почути, вона досить відрізняється за структурою і стилістикою від інших пісень, помітно відчувається вплив більш сучасної важкої музики. По цих "сучасних" фішках я був прокачаний досить давно, а те, що пісні, які писалися до і після "Втрати", звучать як більш "класичний альтернативний метал" - всього лише справа смаку і вибору.  

На етапі допрацювання і запису, до ще більш сучасного звучання (зокрема барабанів) пісня була приведена звукорежисером Богданом Качуром.

У майбутньому я маю бажання випускати як більше модернові, так і "класично-альтернативні" пісні, адже нам до вподоби і те, й інше. 

- Про що чи про кого ти співаєш у пісні? 

- Пам'ятаю, як працював над основою для пісні ще на зйомних квартирах і у батьків в дев'ятиповерхівці в Новому Районі. Текст писався теж у 2012 році, під час мого відрядження у Львові. Пригадую, як писав його в готелі над стометрівкою. Той період був дуже складним і болісним для мене. Текст розповідає про колапс, який стався у зв'язку з розривом з моєю першою дівчиною, з якою я перебував у тривалих стосунках. Проте суть тут не в інтимній тематиці, яка є досить заїждженою, а в описі тих нестерпних відчуттів, які людина переживає, Вперше в житті стикаючись зі зрадою і, власне, Втратою близької людини. У першому куплеті я звинувачую себе (абстрактно — чоловічий сегмент), а в другому — дізнавшись, що не один я був "не святий" у цій ситуації — її (жіночий сегмент). Далі пісня еволюціонує в більш жорстку кульмінацію, а в тексті озвучується висновок про те що, як виявилося, першим, хто скоїв "злочин" був не я, і, враховуючи гендерну бінарність, "злочин", який робить жінка, і той, який робить чоловік, це - (цитата) "не одне й те саме".

За сучасними мірками, такі висловлювання можуть бути сприйняті як сексизм, але будь-яка творчість чи навіть журналістика — це ризик, тому я готовий відповідати за сказане.

Пам'ятаю, що коли пісня була дописана, я роздрукував текст і відніс його на місце, де ми з колишньою часто проводили час — у двір на вулиці Можайського, таким чином символічно раз і назавжди закривши для себе цю історію.

Для екранізації була вибрана саме ця пісня, бо музиканти помітили, що на концертах вона заходила публіці та подобалася їм самим. Режисером кліпу став відомий кліпмейкер Артем "Slippy Inc" Пронов. 

- Як проходила робота над кліпом? 

- Для зйомки наш барабанщик Антон порадив мені свого знайомого — відомого кліпмейкера Артема "Slippy Inc" Пронова. Коли він приїхав, у нас не було ні ідей, ні, що найголовніше, — локації. У перший день Артем і я блукали Ужгородом, виглядаючи підходящу локацію і вирішуючи організаційні питання. Для мене це було дуже цікавим досвідом і неймовірним стресом, адже нічого подібного раніше гурт DISTiNcT не робив. Другого дня знімалися кадри з усім гуртом, на двох локаціях. А на третій день — мої сольні сцени та сцени моделі, камео якої з'являється декілька раз у кліпі.

Зйомка дівчини, до речі, ледь не зірвалася бо модель, яка обіцяла знятися у відео, в останній момент не змогла прийти. Антон знайшов іншу модель, яка нас, власне, і виручила. Вона навіть не хотіла брати гроші за зйомку, та я на цьому наполіг, бо вважаю, що будь-яка робота повинна бути оплачена, особливо, коли це стало розв'язанням суттєвої проблеми у непередбачуваній для нас ситуації.

Процес роботи з Артемом був дуже цікавим і важливим досвідом для мене, адже він, у деякому символічному сенсі, виступив у ролі своєрідної ланки між нами — андерграундом із периферії та топовими київським колом, у якому він часто перебував і неодноразово співпрацював. 

Були й суперечки. Наприклад, він озвучив думку стосовно пісні, над екранізацією якої ми працювали: "Трек хороший. Но мы же понимаем, что это всего-лишь нью-метал, которого уже было много...", на що я відповідав: "Ні, не розуміємо. Ця пісня якраз є таким поєднанням нью-металу, дженту, і ще чогось там, якого особисто я раніше не чув". І все ж досвід подібної співпраці був дуже "роздупляючим" і позитивним, хоч і фізично виснажливим (але мистецтво потребує жертв, правда?). Коли-небудь надіємося знову попрацювати з Артемом, адже він вражаюче креативний і винахідливий.

Раніше гурт також повідомляв, що планує випустити цього року новий міні-альбом "Порожнеча" - "останній в історії людства реліз у стилі україномовний nu-metal".  Для нього уже записаний майже весь матеріал, окрім ді-джея, тож скоро на гурт чекає кропіткий процес зведення.

Нагадаємо, останній міні-альбом гурту "Причина Ненавидіти" вийшов у грудні 2017-го. Почитати рецензію на нього можна за цим посиланням

Гурт DISTiNcT виник в Ужгороді у 2010 році. Музика гурту – це суміш важких грувових рифів, меланхолійної мелодики, “тріпових” гітарних ефектів, підкреслених депресивно-агресивними текстами. Стилістику гурту характеризують як alternative rock або nu-metal в оновленій формі, з великим впливом різних інших музичних напрямків, які передають атмосферу сучасності. На рахунку колективу наразі вже 2 міні-альбоми та кілька синглів. 

DISTiNcT у соцмережах: 

https://www.facebook.com/distinctmusic1/
https://vk.com/distinctmusic
http://distinctmusic.net/
https://soundcloud.com/distinct_ua
https://www.youtube.com/channel/UCNSN5Is85BDq0bfuefJ4WEg