Гурт "Epolets" презентував альбом "Cult"

“Майбутнє української рок-сцени” - пафосно нарекло головне шоу країни “Х-Фактор” вихованців Андрія Хливнюка - гурт “EPOLETS”. Одразу після закінчення телепроекту хлопці дали зрозуміти: сидіти, склавши руки, вони не збираються. Та презентували свій третій альбом у рекордні строки. За 2 місяці плідної, а іноді навіть цілодобової роботи в студії, музиканти випустили свій третій довгоочікуваний лонгплей під назвою “Cult”.
 
І характеристика «довгоочікуваний», і самовпевнена назва “Cult” у даному випадку цілком виправдані. 2015-й приніс гурту такий несамовитий підйом та хвилю популярності, що найпоширенішим коментарем про них у соцмережах стало “Коли ж вони схоплять зоряну хворобу?”. Адже, тільки за останнє літо гурт став учасником вісімнадцяти музичних фестивалів по всій країні, розділивши таким чином статус найфестивальнішої команди країни з гуртами “Brutto” та “O.Torvald”. Завдяки цьому серед українських меломанів не лишилось тих, хто не чув про “EPOLETS”. Але цієї аудиторії хлопцям здалося замало. Наприкінці 2015-го вони взяли участь в одному з популярних вокальних шоу країни - «Х-Фактор». Після цього їх пісні заграли на рінгтонах не тільки школярок столиці, але й сільських таксистів. Телебачення таки робить свою справу:
 
 
 
Наставником гурту на цьому шоу був Андрій Хливнюк, що привернуло до “Epolets” увагу ще й фанів “Бумбоксу". І пішло-поїхало: за кілька місяців до спільноти ВК приєдналося 15 тисяч учасників, в різних містах утворилися фан-клуби гурту, а виступи почали неодмінно супроводжуватися масовими флешмобами. Також автограф-сесії після виступів стали нескінченними і почали більше нагадувати фінальну сцену з фільму «Парфумер», ніж зустріч з прихильниками творчості. Мабуть, саме тому назвою альбому стала не одна з пісень, як це зазвичай буває, а “Cult”. Фронтмен гурту Павло Варениця пояснює це так: «З усією відповідальністю можу стверджувати: найважливіше в житті кожного учасника “EPOLETS” - це музика. Це наш єдиний культ. Тому не варто сприймали назву альбому як зухвалу. Насправді вона сповнена щирої поваги до нашої спільної справи».
 
До речі, у слухачів була можливість скласти деяку уяву про альбом ще до його виходу: в якості тизерів музиканти презентували 2 сингли - “Залиш мене” та “Скажи”. На перший з них навіть було відзнято романтичний лайв прямо на бекстейджі одного зі згаданих  вище 18-ти фестивалів:
 
 
 
Обидві пісні вийшли досить ліричні та, судячи з відгуків, більше порадували жіночу половину прихильників гурту. Але вихід альбому показав, що “Epolets” не розгубили той драйв, за який їх кличуть на всі фестивалі. Характерних “блокбастерів” в “Культі” не менше, ніж у попередніх двох альбомах. Але дещо таки значно змінилося: аранжування стали значно різноманітніші і красномовно показали, що музиканти почали завзято експериментувати з саундом. Наразі в одному альбомі сусідують зовсім різні за настроєм та звучанням пісні: від гранжу, сповненого розпачу (трек «Ниє це в мені»), до олдскульного позитивного диско (треки «Мелодія», «Море»). Кожна наступна композиція відрізняється від попередньої та примушує хоча б з цікавості дослухати альбом до кінця. 
 
Єдине, що укладає усю цю строкату пісенну мозаїку в один альбом, це її відвертість, бо всі пісні пережиті наживо. Павло Варениця зізнається в цьому: «Альбом “Cult” вийшов дуже особистим. Навіть занадто. З кожною з цих пісень насправді пов’язане конкретні місце, подія, настрій, персонаж… Це мандрівка моїм особистим життям та моєю коханою країною. Приєднуйтесь, помандруємо разом )».
 
Дарина Батозська, концертне агентство HMG