Stay Tuned. Липень-серпень 2020

Липень і серпень були досить багатими на релізи, все ж карантин вніс свої правки, тож традиційного спаду активності музикантів, як то було у звичайні роки ми не спостерігали. Вибрали для вас найцікавіше. 

Збірний плейлист тижня на різних платформах: Apple Music, Spotify, Deezer, Youtube Music.

48 часов — океан LP

Ярина Денисюк, головна редакторка: Кримчани 48 часов свого часу випустили спліт зі Skulls, Angels and Sluts. І якщо вам подобається творчість останніх, то й українську команду раджу послухати. А пісня "долиною теней", яку я винесла у плейлист, — справжній хіт! Сумна музика для дорослих панків. 

 

Вампырь & Naubât - Wolfstanz split

Микола Мага, редактор: Той блек, який я люблю. Знову інформації мінімум, звук гітар - тотальний пісок, але ти чуєш всю ту мелодику, ударні, задвинуті назад і овердоз еха на вокалі. Raw black metal, яким він має бути. Все це, звісно, на касетах і, звісно, обмеженим накладом.

 

Гніт — Маленькі вбивці

Єгор Фелюст, новинний менеджер, рецензент: Було чимало балачок щодо музикантів, які не висловлюються щодо актуальних українських проблем. Тепер є ті, хто робить це так, немов біль пройшов напряму крізь них. 

Микола: Вітчизняні ді-біт колективи за всю історію України можна порахувати на пальцях обох рук, і то вільні залишаться. Але загинайте ще один. Молодий гурт з Ужгорода, з міцним бекграундом так званого "екстремального панку". Заряджений трек, політизована лірика, актуальна повістка, зрозуміла мова подання. Все те, що у панк-році має бути на кожному кроці, але нема. Тому такий підхід є особливо цінним у теперішніх беззубих тенденціях вітчизняного хк/панку.

 

ХЗВ - Ctrl​+​Alt​+​Del LP

Ярина: ХЗВ - це такий гурт, у який треба в'їхати. Часом для цього потрібні певні умови. Мені ось треба було почути їх наживо, і не абиде, а на Львівському медіафорумі, дивний і цікавий експірієнс) Якщо не заглиблюватися, виникне враження, що ХЗВ — це щось таке смішне, веселе, танцювальне, місцями аж безглузде. Й от саме новий альбом з мінімалістичними акустичними мелодіями дозволить слухачу-неофіту більше сконцентруватися на текстах гурту, на їхній серйозній, а десь і сумній стороні. Утім, і давній фан зможе таким чином по-новому зацінити творчість Альберта і Володимира. 

 

эфир и фирн — Горизонталь EP

Ксенія Янус, рецензентка, грант-менеджерка: "Горизонталь" не намагається бути тим, чим не є, не вимагає від слухача нічого, окрім відкритості та емпатії. Цей альбом про сучасне покоління (в широкому діапазоні віку) дає змогу знов відчути (на іншому сенсорному рівні) те життя, яке плине за нашими вікнами та всередині наших кімнат.

 

Behind The Flag - Планета Террор EP

Єгор: Мені більше подобалося те, що гурт робив на минулому ЕР, коли відверто йшлося про натхнення Gallows. Зараз їхня творчість занурена у хардкор/панк 80-х, та, як на мене, втратила той самий "крючок", але спостерігати за розвитком харків'ян досі цікаво. 

 

Break The Habit - Everyday Struggle

Микола: Я часто чую, що в Україні нема або мало з'являється молодих хардкор гуртів, і щоразу моя реакція - "рука - обличчя". Так багато, як зараз, нових гуртів не з'являлось уже дуже давно. Break The Habit - один з них. Музика з відсилками до хардкору і металкору 90-х - початку 2000-х, учасники My Victory і ПхШх. Трек багатообіцяючий, ще б лірику українською і ціни б йому не було. До слова, дебютний виступ Break The Habit відбудеться 19 вересня у Києві.  

 

Cobra Twist - Sprightly Surf

Ксенія: Чудовий стильний кліп, який викликає усмішку та бажання наздогнати час і втілити у життя нереалізовані літні пригоди.

 

Cold Comfort - The Submerging EP

Єгор: Ось це постпанк, вартий усіх регалій, нагород та хвалебних відгуків! 

Ярина: Мушу зізнатися, перший сингл з крайнього мініаьльбому Cold Comfort мене трохи розчарував, бо по-готичному холодне звучання попередніх релізів чую щодня в якості будильника на телефоні. А тут щось таке геть інше - веселіше, тепліше. Та за кілька прослуховувань уже цілого EP розумієш, що майстерність гурту нікуди не поділася, просто вони трохи змінилися, еволюціонували, як то й належить усьому живому. Тепер лише сподіваюся, що наступного релізу не доведеться чекати так само довго, як цього. 

 

Endless Melancholy - Escapist Sessions EP

Ярина: Для мене саме лише ім'я Endless Melancholy - це знак якості в українському ембієнті. І хоча у передмові до релізу його творець Олексій Сакевич зазначає, що карантин його не сильно надихав, якість від цього абсолютно не постраждала. Я отримала у цих чотирьох треках саме те, на що і сподівалася. Крута заспокійлива робота для усіх випадків життя. 

 

Guerilla Noir - Payback

Єгор: Якщо ви не в курсі, учасники кельтік панк гурту О'Hamsters вирішили зіграти швидко, агресивно та доволі різко. Вийшов якісний металізований хардкор про епоху радянських репресій. Чекатимемо тепер на новий матеріал.

Микола: Пам'ятаю, як дивився виступ О'Hamsters в Ужгороді і відзначив для себе, що ритм-секція там дуже "метал". І от ця замучена карантином ритм-секція (плюс гітарист Джагернаут) видали дебютний сингл "Payback" у рамках проєкту Guerilla Noir. Дуже грамотно зроблений металізований хардкор, дуже насичений трек. Скоро другий сингл.

 

Ieschure - Cold Stars Of Eternity EP

Єгор: Не впевнений, що ви знаєте багато блек-метал проєктів, де усіма процесами керує дівчина. І це не просто клікбейт, усередині матеріал цілком конкурентоспроможний, та що блукати навколо, тут все у кращих традиціях тих самим гуртів, з якими асоціюється обкладинка. 

 

J scope - Burn Da Beat

Ярина: Мені дуже подобалася творчість попереднього альтер его Джеррі Фоладжина, що раніше був відомий як Very the Jerry. Його іпішка "Toy Gun" 2018 року — серед моїх улюблених українських релізів останніх років. І от старий-новий сингл J scope "Burn Da Beat" є відголоском саме того періоду творчості виконавця, де перепліталися хіп-хоп, регі, соціально-політичні теми та неймовірний вайб самого Джеррі. 

 

Katarina Gryvul - no pain

Ксенія: Неймовірно красивий та гармонійно експериментальний альбом. Так і проситься порівняння з Емікою.

 

Malencontre - Vígvöllur

Ярина: Попри те, що команда полінувалася давати нам коментарі про свою нову роботу, ми винесли її до топу, бо пропустити щось таке неможливо. Malencontre - не найактивніший гурт, у чомусь навіть таємничий, тому на анонсований альбом "Темні часи" чекаю з великим нетерпінням. 

Микола: Ще одні блек метал партизани. Інформації мінімум, на листи не відповідають, зате коли-не-коли на Бендкемпі гурту з'являються записи їхнього матеріалу. А він, я вам скажу, дуже навіть нічого. Якщо ви любите хороший український блек метал, в міру мелодійний, але без фолкових свистілок-перділок, то вам сюди. На Бендкемпі гурту скупо написано, що трек з майбутнього альбому "Темні часи". Але що, коли і як, невідомо нікому, можливо, навіть самим музикантам

 

marisha - Earthly Things LP

Яринаmarisha ось уже не вперше видає щиру, домашню, експериментальну роботу. І якщо дебютник "The Little Piece of Summertime Fun" був дещо складним для сприйняття, то альбом "Earthly Things" уже більше конформістський, так би мовити. Ні, тут і там ви й досі почуєте якісь несподівані речі, але цього разу порція експериментальних шматків, як на мене, ідеально вивірена. 

 

Mauser - Mauser LP

Микола: Альбом Mauser - це поки найкраще, що видавала вітчизняна хардкор / панк сцена цього року, і навряд чи хтось його переплюне. Серед треків, де яскраво чути вплив таких мастоноднів NYHC, як Leeway, Bad Brains чи Сro Mags, виринають досить несподівані
відсилки до гранжу. Дуже крута робота музикантів, аранжування на висоті. Єдиний мінус релізу - це тексти. Таке враження, що їх написали спочатку англійською, а вже потім переклали українською в гугл транслейті. Хотілося б, аби музиканти наступного разу приділили їм більше уваги. Та якщо не зважати на цю ложку дьогтю, маємо величезну бочку меду, яка претендує на звання найкращого вітчизняного хардкор релізу в цьому році.

Єгор: Приєднуюся до слів, сказаних вище. Mauser - команда, здатна відставити пиво біля бару та увірватися в коло задля травм та спогадів. Цікава музика та надзвичайно харизматичний фронтмен, котрий стовідсотково знає, як себе поводити та що робити на сцені. Якщо музика не захопила, захопить шоу. Якщо не сподобалося шоу, сподобається мерч. Якщо не подобається мерч, тоді ви, мабуть, людина без відчуттів.

 

nug - Alter Ego LP

Олександр Мaсовець, CEO: "Alter Ego" — це результат багаторічних експериментів, проб і помилок, дозрілий і на часі. Він змусить фанів з post-metal орбіти звернути увагу на гурт, а недавнє підписання на лейбл Willowtip Records може стати хорошим трампліном на "велику сцену".

Єгор: Пост-метал — музика велична та монументальна. Не дарма вона асоціюється з океаном або камінням. Nug увібрали найкраще від найкращих, та через себе видали матеріал, відточений до ідеалу. У скарбницю важкої сцени, однозначно.

 

Ooze - Shivers EP

Єва Ніколаєва, рецензентка: Це багатошаровий реліз, однозначних і вичерпних відповідей від першого прослуховування якого чекати не слід, ані у жанровому, ані в інших сенсах. Але саме багатошаровість і змушує знову і знову розпочинати цю подорож музичним ландшафтом, знову повертатися до "Shivers", занурюючись у його бентежну розповідь, на передній план в якій з черговим прослуховуванням виходить щось нове. Мистецтво має заспокоювати збентежених і бентежити спокійних. І Ooze на своїй свіжій платівці дуже вдало втілили цей принцип.

 

Prah - I EP

Ярина: Люблю Мерзотну Потвору за помірно сире звучання, тож нічого іншого від сайд-проєкту його учасника Костянтина я й не очікувала. Я — не великий фант блеку загалом, і ці всі атмосферік депресів відгалуження — взагалі не моя фішка, але отаке звучання в дусі блекових альбомів 90-х просто не можу оминути. 

 

pusca - rêve éternel

Ярина: Коли бачу заголовки в дусі "10 молодих українських гуртів", завжди уявляю собі щось на зразок львів'ян pusca. Звісно, отримую зовсім не те, у результаті)) А тому переконливо раджу зацінити цих працьовитих новачків, яким карантин не завадив дати кілька виступів. І випустити чудовий дебютний сингл, звісно. 

Микола: Погоджусь з Яриною, тут ми маємо гурт з тою самою приміткою "молоді, перспективні". Включивши свіжий сингл, слухач почує досить грамотну суміш блеку з хардкором і харизматичний вокал. Гурт грозиться видати мініальбом найближчим часом і в умовах карантину примудряється досить активно грати. Я ж, своєю чергою, хотів би побажати pusca вилізти з бульбашки свого інстаграму, де менше ніж 300 підписників, і більше приділити увагу промо, щоб охопити більшу кількість потенційних слухачів. Звісно, якщо команда сама в цьому зацікавлена. Бо, знаєте, блек він всякий буває.

 

Ragapop - Siasya EP

Ярина: Дебютний мініальбом Ragapop мені насправді сподобався, настільки, що з ними я зробила і невелике інтерв'ю. Це насправді крута комплексна робота. Вас може захопити або концепція (ревізія текстів класика Івана Франка), або цікава інструментальна частина, або й візуальне оформлення — від обкладинки до, не побоюся цього слова, шедеврального кліпу "Сяся". До усіх цих складових можна повертатися десятки разів і віднаходити там нові сенси та деталі.  

 

Revomit - In Shit We Rot LP

Микола: Нарешті! Нарешті нормальний грайнд з нормальним звуком. Хоча, якщо брати склад гурту і музичні орієнтири, вказані учасниками, то іншого результату годі було й очікувати. Маю надію, що цей реліз не одноразова акція і на нас чекає продовження. Якщо ви поціновувач команд на кшталт Warsore, Fear of God, Dead Infection, рекомендую.

 

Smile, Chaos! - Something We Both Knew EP

Микола: Славік, барабанщик Waytaker і Wheelz Of Steel, самотужки зміг записати таке, що не кожному гурту з повним складом буде під силу. Енергія просто сочиться з навушників, коли слухаєш мініальбом Smile, Chaos! , ніби ти на виступі гурту в маленькому приміщенні і на тебе весь час налітають танцюючи люди. Та й узагалі, нойз рок в Україні — це досі екзотика, що робить цей реліз ще цікавішим. Чекаємо від проєкту наступних записів, можливо, навіть цього року.

 

The COW - Chy Dosyt EP 

Тихон Лютий, рецензент: Загалом, від цих трьох треків однозначно позитивні враження будуть у тих, хто любить дивні поєднання музичних жанрів, нестандартні формати пісень і наркотичну тематику. Звучання нетривіальне, мелодизм присутній, і різноманіття їхніх впливів можна відчути навіть на такому малому хронометражі.  

 

Плейлист із найкращими піснями травня та червня, за версією нашої редакції, слухайте тут

Neformat.com.ua ©