Кого хочуть бачити на фестивалях українські організатори? ІНФОГРАФІКА

Можливо, ви вже натрапляли  на подібні статті у інших музЗМІ, тому для початку слід зауважити, що всі вони дуже маніпулятивні, як і наше дослідження. І це не тому, що журналісти погані або їм платять, ні. 
 
Фактори, які визначають результати дослідження
 
Просто фестивалів в Україні купа, вони відбуваються у різні пори роки, хоча, безумовно, пік припадає на кінець весни — літо.  Тому перший важливий момент дослідження — період. Ми взяли літо 2016 (у т.ч. фестиваль “Respublica” 1-4 вересня). А могли ще травень захопити,  адже там також проводилися досить масштабні фести: ті ж "Mainstage UA" у Дніпрі чи львівський "Razomfest".  У цілому наша логіка була така: показати те, що відбудеться влітку, а не те, що було.
 
Другий момент — вибір фестивалів для дослідження. Насправді їх дуже багато різних: більш чи менш тематичних, масштабних і  дрібних, музичних чи загального профілю і т.д. Ми старалися відібрати найкрупніші та декілька дрібніших для порівняння. Це важливий момент, оскільки за рахунок одних лише фестивалів “ФАЙНЕ МІСТО” чи “Atlas Weekend” забезпечується величезна кількість повторів виконавців. Тому тут також можливе виникнення певної вибірковості. Хай це залишиться на  совісті автора, але картину загальну читач все ж побачить. 
 
Лайн-апи. Третій і останній важливий фактор. Насправді багато фестів тільки завершують відбіркові тури або ще не оголосили всіх хедів, тому об’єктивну картину можна дістати, хіба як аналізувати минулий рік. А нам же цікаво, що буде. Тим не менше основні гурти вже оголошені, а додаткові анонси викличуть лише посування деяких гуртів на 1-2 позиції. Втім, щоб не бути звинуваченими у піарі того чи іншого колективу, просимо не ставитися надто серйозно до місця у рейтингу того чи іншого гурту. Воно є непостійним, наголошуємо. Та і сприймати, врешті, рейтинг можна, як позитивно, так і негативно. 
 
Так виглядає фестивальний розклад гурту O.Torvald
 
База дослідження 
 
Отож, загалом у дослідження було включено 15 фестивалів із різних куточків України, наскільки це було можливо: PORTO Franko Гогольfest (Івано-Франківськ), РОК БУЛАВА (Переяслав-Хмельницький), "ТРИКУТНИК" (поблизу Коломиї ), ФАЙНЕ МІСТО (Тернопіль), Atlas Weekend (Київ ВДНХ), Південь / Pivdenfest (Одеса), WOODSTOСK Ukraine (Свірж, Львів. обл.), Импульс Фест (Харків), HEDONISM FESTIVAL (Київ), Бандерштат (Луцьк), СТОПУДІВКА (Дніпропетровськ), Zaxidfest (біля Львова), Koktebel Jazz Festival (Одеса, Затока!), СХІД-РОК (Тростянець) та Respublica (м.Кам'янець). Це переважно заходи, розраховані на масового слухача. Що ж до більш тематичних фестивалів, Neformat.com.ua планує зробити окреме дослідження. 
 
Перед оголошенням найбільш повторюваних гуртів, помучаємо читачів ще трохи, а заразом розкриємо деякі карти через помічені тенденції українських фестів. 
 
1. Білоруси у тренді
 
Українські організатори, певно, через близькість кордону та ситуацію в зоні АТО, яка дещо відвернула увагу від російських виконавців, звернулися до нашого північного сусіда. У результаті білоруські колективи “Дай Дарогу!”, “AKUTE” та учасники екс-гурту “Ляпис Трубецкой” зайняли не останні позиції за кількістю повторів на вітчизняних фестах. 
 
2. “Стара гвардія” не в моді
 
Такі гурти як С.К.А.Й, Тартак, ТНМК, Воплі Відоплясова, Гайдамаки, Тінь сонця тощо, котрі раніше куди частіше з’являлися на афішах українських фестивалів зараз не у тренді. Значна їх частина взагалі не повторюється. Або тут справа у великих гонорарах, або справді часи змінилися... 
 
3. Малі фестивалі, як бюджетна копія великих
 
Переважно серед складу фестивалів бачимо популярні зараз і відносно молоді українські колективи. Як вже багато говорилося раніше, після проблем на Сході український слухач звернув таки свою увагу на вітчизняних артистів, а ті відповіли взаємністю і за декілька років непогано підвищили свій рівень. У результаті тепер вони (Onuka, The Hardkiss, Vivienne Mort, Epolets, Brunettes Shoot Blondes і т.д.) все частіше виконують роль українських хедів, як на великих, так і на малих фестивалях. З тієї лише різницею, що організатори справді масштабних заходів можуть дозволити собі закордонних хедлайнерів. 
 
4. Мало, дуже мало андерграунду! 
 
На жаль, на масових фестах, які розраховані на пересічного слухача, все ще мало того, що прийнято називати якісним андерграундом, хоча це з якого боку дивитися. Ті ж  "Stoned Jesus", які показують дуже пристойний рівень гри, або навіть дають тури у Південній Америці, далеко не перші у списку інтересів українського орга. І справа тут наврядчи у великих гонорарах. Адже таких гуртів загалом мало у загальному масиві виступаючих. Можна виділити ще Somali Yacht Club, MAUT, Sectorial, Jinjer, ЗЛАМ, Sasha Boole, які зустрічаються по декілька разів а то й по разу. Більшого успіху досягли колективи “Detach”, “Morphine Suffering” чи "Space of Variations". 
 
5. Різна географія — однакові смаки
 
Або однакові погляди оргів. У будь-якому випадку зі 390 проаналізованих нами гуртів повторилися 87, тобто понад 22%. У деяких дослідженнях укрЗМі цей же показник сягає  40%. Таким чином окремі гурти пів-літа просто будуть переїжджати з фесту на фест. Попри це, певні зрушення порівняно з минулим таки є, а тому автор налаштований оптимістично щодо майбутнього українських фестів. 
 
І нарешті наш рейтинг 
 
Загалом, отже, ми нарахували 87 колективів, які будуть на двох і більше заходах.  На п’ятому місці у  нас 19 гуртів, які побувають на трьох фестивалях, і на шостому - решта, які будуть грати на двох.  
 
 
IV місце — 4 фестивалі
 
Скрябін
Роллікс
Brunettes Shoot Blondes
Pianoбой
Бумбокс
Один в каное
Оркестр Че
Panivalkova
Сергей Бабкин
Вагоновожатые
Onuka
 
III місце — 5 фестивалів  
 
Morphine Suffering
Антитіла
 
II місце — 6 фестивалів 
 
O.Torvald
Дай Дарогу! (Білорусь) 
Detach
 
I місце — 7 фестивалів 
 
BRUTTO & ЛЯПИС у різних варіаціях
 
BRUTTO — панк-рок гурт колишнього вокаліста гурту «Ляпис Трубецкой» Сергія Міхалка, заснований ним після припинення існування колективу «Ляпис Трубецкой». Про створення проекту оголошено 1 вересня 2014 року. 
 
Trubetskoy — білоруський рок-гурт, що виник на основі колективу Ляпис Трубецкой після того, як його вокаліст Сергій Міхалок створив окремий проект Brutto. Грає у жанрах панк і альтернативний рок. Разом із новими піснями колектив виконує більшість пісень «Ляпісів» у власній обробці (за винятком «Воины света», «Капитал», «Я верю» і ще кількох, виключні права на які залишив за собою Сергій Міхалок). 
 
Vivienne Mort - український інді-рок-гурт, який було засновано Даніелою Заюшкіною у 2007 році. У 2010 році колектив записує свій дебютний міні-альбом «Єсєнтукі LOVE», що здобуває звання найкращого міні-альбому 2010 року за версією порталу ФаДієз (7000 опитаних). У 2016 році колектив випустив четвертий міні-альбом "ROSA".
 
Epolets - український рок-гурт, що був створений 2012 року в Одесі. Виконують пісні українською, англійською та російською мовами. Самі  музиканти вважають, що їхня музика — сплав кількох поколінь рок-культур: диско 70-х, хард-рок 80-х, гранж 90-х. У шоу «Ікс-Фактор», в шостому сезоні 2015 року, колектив «Epolets» увійшли до дванадцятки найкращих виконавців. 
 
 
Neformat.com.ua ©