stonefromthesky — Schema Theory (2019)

Минулого разу, коли вийшов повноформатний альбом stonefromthesky "Spirals", він вразив своїм концептуальним наповненням, дивною структурою та в’їдливими різноплановими мелодіями. Були присутні доволі інтимні тексти з глибоким змістом, що доповнювались виразними партіями гітари. Все більше скидалось на роковий проєкт з електронними домішками. Утім, всього кілька тижнів не дочекавшись до повного року різниці між релізами, маємо абсолютно новий міні-альбом від наче абсолютно нового проєкту з тією самою назвою, матеріал якого раніше був доступний лише у вигляді лайвів.

Рецензія на stonefromthesky - Spirals (2018) від Олекси Ковальова-Блїдого

Новий ЕР черкаського киянина Олексія Зінченка під назвою "Schema Theory" не те, щоб кардинально відрізнявся від експериментальної концепції самого проєкту, але виходить за рамки сприйняття його крізь "рокову" обгортку. Тут немає нічого схожого на стонерну "Hangover Rover" чи відвертих "танців для андроїдів", хоча дух творчості Філіпа Діка присутній ледь не у кожному треку. Ба більше, це було б гарним саундтреком до читання творів вищеназваного автора чи споглядання малюнків Ганса Гігера, на описане якими майбутнє з кожним днем ми все більше заслуговуємо.

Сам автор наголошує на тому, що "Хотів обійтись без концепту, але не вийшло. Тому на релізі знов присутня математична залежність і прихована історія. Тільки цього разу все на більш органічному рівні". На питання, що одразу справедливо виникло —- "Так, а який же концепт?" — автор відповів у дійсно притаманному міні-альбому таємничому дусі: "Ну, це ж не цікаво, коли все розказують". Тож, кожен знайде свою концепцію і своє бачення, свого письменника і художника.

Звук — сильна сторона творчості Олексія. Втім, якась містична сила останнім часом впливає на митців, що прагнуть до більш "сирого" звуку. Але в контексті шести треків, що ми маємо, це звучання підкреслює дивну оптимістичну холоднечу невідомих частин космосу. Яскраво виражена на попередньому альбомі гітара присутня і тут, "але здебільшого у неявному вигляді, скоріше як джерело звуку", як коментує сам автор, запевняючи, що "рок у серці назавжди".

Окрім того, що все було зведено і відмастерено на найвищому рівні самим Олексієм та Максом Пильником, альбом має багато звукових сюрпризів. Так, у "Slow Lights" присутній тон Шепарда, що додає естетичного безумства доволі спокійному сінематичному треку. "Molfar" має польові записи, зроблені автором біля реабілітаційного центру для ведмедів під час його мандрівки в Карпати. Інструменти для "Feral" здебільшого створені з вокальних експериментів, хоча всі треки на альбомі виключно інструментальні. А останній трек-кода "Serenity" має не звичні 440 Гц для тону А, а сакральні 420 Гц, як запевняє автор, для більшої нагнаності.

Основний арт лише доповнює оптимістичну холоднечу і гіпстерський кіберпанк. Виконаний незмінним автором обкладинок stonefromthesky — Сергієм Кочмаром, він є витонченим і максимально точним і доволі сюрреалістичним актом. 

"Назва [альбому] і арт — компліменти до музики. Вони були створені вже після того, як була завершена музична частина. Їхнє завдання — доповнення і розширення аудіоекспірієнсу. З цікавих фактів: за основу арту були взяті схематичні карти кожного треку", — коментує Олексій. 

Без повного занурення альбом слухати не варто. Ідеальний момент — вночі, без жодного світла, окрім містичного сяйва літальних апаратів, що крадуть ваших корів, яке ледь пробивається крізь світлонепроникні штори. Тоді сповна можна насолодитися сінематичними образами, що їх впевнено, реліз за релізом, малює stonefromthesky. Їх важко злічити за один трек, не те що навіть за міні-альбом.

Можна із впевненістю сказати, що "Schema Theory" — дуже глобальна науково-фантастична робота, може, і дуже підсвідомо. Але не складно уявити, як це звучить на виставках сучасного метамистецтва, де іншопланетні фріки шокують своїми дикими неймовірними перфомансами, та на рейвах для міжгалактичних інтровертів, де колись народилися танці андроїдів. Та уява ламається, трек від треку, і не перестає малювати образи підсвідомого фантастичного арт-гаусу, що бачить лише слухач.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

stonefromthesky у соцмережах:

https://www.youtube.com/user/stonefromthesky
https://spoti.fi/2uCXoQ5
https://www.instagram.com/stonefromthesky/
https://www.facebook.com/stonefromthesky
https://twitter.com/sftsrocks
https://iamstonefromthesky.bandcamp.com

Neformat.com.ua ©

1. Slow Lights
2. Molfar
3. Confined
4. Future Territory
5 .Feral
6. Serenity

05.07.2019
5 липня 2019