Soulrest — Angst, Ghouls and Superstitions (2021)

Ужгородські ветерани дез-металу не просто презентували новий альбом, але поставили собі завдання зробити його однотрековим. Чи вдався експеримент, розмірковує Шпинат

Альбоми та EP, що складаються з одного треку — це вже не дивина у світі важкої музики. Експериментувати з хронометражем та створювати сингли, що, виходячи за рамки стандартних 3–5 хвилинних треків, і стають повноформатниками чи мініальбомами, почали вже кілька десятиліть тому. Можна згадати культовий альбом Sleep "Dopesmoker" та безліч стонер і дум релізів, які наслідували його приклад, альбом Meshuggah — "I", диптих шведських мелодез металістів Edge Of Sanity — "Crimson" та "Crimson II", експериментальний EP "Natasha" від Pig Destroyer, etc. Утім однотрекових альбомів вітчизняних виконавців я багато не пригадаю (був ще точно один такий від дуже дивних закарпатців Monumental, обов’язково напишіть у коментарях і присоромте, якщо пам’ятаєте ще якісь) і тому було дуже цікаво, що з того вийде, бо музиканти, які записали цей альбом, далеко не "фрешмени".

Soulrest — це ужгородський метал гурт, що грає, як любить казати вокаліст гурту Обрій та експерт Неформату Микола Мага, "старорежимний смерть метал" із нахилом у prog/tech death. Перші демо гурт випустив ще всередині 90-х, потім були два повноформатники у 2005 та 2006 роках, шість років перерви і третій альбом "Beyond The Borders Of Sense" у 2012-му і врешті останній на сьогодні лонгплей "In Spite" 2017-го, на якому Soulrest експериментували та поєднували той самий прог дез із треш металом, дез-н-ролом та навіть психоделікою. Експерименти вирішили продовжити й цього разу:

"Ми вирішили експериментувати з форматом і вираженням ідей, більше зосередились на зануренні в настрій, який несе музика, і на довших варіаціях мелодій, на відміну від стандартних пісень, що б'ють у саму суть одразу. Від попереднього альбому "Angst, Ghouls and Superstitions", мабуть, відрізняється тим, що тут менше агресії, менше різких рухів і змін; водночас матеріал більш насичений і багатогранний, є елементи death metal, dark metal, black metal", — говорять музиканти Soulrest.

Альбом починається з напівшепоту, який створює певне напруження, після чого гримить рик і починається знайомий дез метал, але менш ніж за хвилину повертається шепіт і гітарне соло, потім до гітар та ударних додаються також атмосферні клавішні партії у виконанні Дмитра Лошака, які дуже вдало звучать у міксі, підсилюючи моторошність музики. Взагалі впродовж першої половини композиції саме гітарні соло та клавіші найбільше мене вражали, але дуже сподобалось також невеличке барабанне соло якраз на екваторі треку. Soulrest дуже вдало додали в мелодійності, тому півгодинний трек слухати цікаво, поміж важкими шматками гурт дає слухачеві відпочити та перевести дух, особливо вдався перехід від красивої гітари в той самий обіцяний black metal у дусі Mayhem на двадцятих хвилинах треку. Soulrest змогли зробити трек цілісним, цікавим для прослуховування, з достатньою кількістю різноманітних елементів, водночас не перетворивши його у вінегрет з ідей.

Однак, як на мене, кінцівка видалась трішки змазаною. На зміну атакуючому дез/трешу в останніх чотирьох хвилинах приходить спочатку крутий повільний думовий риф, який ми вже чули всередині пісні і який досить епічно завершує трек, але після нього повертається акустична гітара, перехід до якої виглядає не те щоби дуже логічним, вона наліплена зверху наче "аутро", сенс у якому трохи спірний.

Загалом я був приємно вражений звуком, композиторством та навіть доречністю дарк металічних клавіш. За словами музикантів, ціллю релізу було за допомогою музики й текстів передати погляд на власні страхи, фантазії, приховані бажання, нереалізовані через тиск соціуму, та заклик не боятися своїх внутрішніх демонів, говорити з ними, і так змогти змусити їх замовкнути за потреби, і, як на мене, саундтрек для розмови з демонами вийшов непоганий. Звичайно, завдання написати 30-хвилинний трек не є простим і до такого треку зовсім інші очікування, тому "Angst, Ghouls and Superstitions" — це сміливий експеримент, результат якого можна вважати задовільним.

Soulrest — це гурт з Ужгорода, який виник усередині 90-х років, але існує й донині, хоча склад його часто змінювався. Стиль музики — progressive death metal. Soulrest бере свій початок із колись існуючих ужгородських гуртів Pentagram і Deathorder. На середину 1996 року було підготовлено перше демо, а в жовтні 1996 року був зроблений перший запис, що складався з трьох композицій.У квітні 1997 року були дописані ще п’ять композицій і самостійно виданий перший альбом Soulrest "Pathological Processes", з яким Soulrest об’їздили все Закарпаття та Словаччину. Після того гурт випускав ще кілька альбомів, лайв та спліт із гуртом Обрій. Актуальний склад:

Іван "Яся" Переш — гітара/бас
Дмитро Лошак — клавішні
Віктор "Non" — вокал