Обзоры по автору Вадим Олійников

Інтернаціональний темноелектронний спліт одеситів Acedia, новокаховця Kojoohar та новозеландця Acclimate побачив світ у розпал мертвого сезону. Літня пора української готики скінчилась на стику 00-х та 10-х. Субкультурна популярність давно в минулому. Влітку 2021 року українська готика — це явище маргінально містичне й релігійне. Тож чи повинно воно хвилювати пересічного слухача?

У квітні маріупольський hardcore punk гурт Demontag презентував дебютний однойменний мініальбом. Це грубий та прямолінійний хардкор і ось чому вам варто його послухати.

Дебютний альбом київського дуету Миша Лигуревич побачив світ 11 квітня 2021 року. Колишні учасники психоделічного постпанк проєкту Брежнев и Дао, Рома Чумак та Семен Докійчук, цього разу вирішили діяти в просторі ритуального фолку. "Заговоры и Песни", а саме таку назву має реліз — це знаковий матеріал, як для київського DIY-лейбла Erythroleukoplakia, так і для українського езотеричного андеграунду загалом.

У лютому 2021 проєкт Kojoohar новокаховського музиканта Андрія Кожухаря за участю експериментального хіп-хоп виконавця з республіки Комі Ködzid Goo видав альбом "dotla". Видав не де-небудь, а на знаменитому німецькому лейблі ant-zen.

Наприкінці червня український noise black metal, avant-garde punk проєкт презентував третій повноформатний альбом "Аритмія". Реліз дивний, але розповідаємо, чому вам усе ж варто його послухати.

Заснований влітку минулого року київський інді пост панк колектив The Segments видав дебютний мініальбом "High And Low". Три з п'яти пісень альбому, а саме "1984", "In Spite Of You" і "For The Last Time" були написані вокалістом і гітаристом гурту Костянтином Гарбаром у Німеччині ще два роки тому, як виключно акустичні пісні. Пісні "Segments" та "Chardonnay" були написані під час репетицій у складі квартету вже в Києві. Темою, а точніше головним посилом ЕР, Костянтин вважає "антиутопічну комплексність". За словами Костянтина саме трек "Segments" був тим елементом пазлу, якого не вистачало для цілісності мініальбому. Що ж, спробуємо розібратися.

Київський дует Gentle Ropes як справжні нонконформісти випустили свій ЕР в самий розпал мертвого сезону. Що ж, задушливе київське літо 2019-го якнайкраще відтіняє в'язку атмосферу darkgaze. Крім улюблених авторами Christian Death та The Cure, на саунд альбому, так чи інакше, вплинули мастодонти індустріального даркгейзу Bleak.

Старожили української темної сцени, квартет The Nightchild, у листопаді минулого року видали черговий, двадцятий (!) за рахунком реліз — повноформатний альбом "Something From Within".

Такой хрупкий украинский литературоцентричный хардкор будто бы и жив силами команд вроде janpalach и la belle verte, но вслед за Memorials и oh, deer! уходит наша маленькая эпоха. То пронзительное чувство жизни, бескомпромиссное желание справедливости и болезненное понимание недостижимости наших идеалов навсегда запечатлено в музыке украинских хардкор и скримо команд.

Для начала, хочется выразить искреннюю поддержку команде Предсмертная Кадриль, ведь на фоне полного охипстерения и окончательного ската в инди основной массы отечественных пост-панк команд, ребята не оставляют своей принципиальной панк-позиции.  Но что делать, когда релиз 2017 года звучит как смесь КиШ, She Past Away, Черная речка и Сруб? Включаешь первый трек, слушаешь вступление, очень удивляешься и думаешь: сейчас ей богу запоет: «Будь как дома путник…» Однако ж лихо…