ummsbiaus видала сюїту з чотирьох частин

Днями електронна виконавиця ummsbiaus оприлюднила нову музичну роботу – "Snovyda Suite No. 1, Op. 4".

Над деякими композиціями з електронної сюїти музикантка почала працювати багато років тому. Зокрема це стосується однойменного треку й треку "Kolyskova", які кількаразово набували нових рис.

"Треку "Kolyskova" насправді вже 7 років. Його остаточна версія кардинально відрізняється від першої, фортепіанної балади", – розповідає виконавиця Неформату.

Кліп на нього знятий через призму, що робить його суцільним із усіма складовими релізу.

 

Що стосується інших композицій, то "Hypnagogia" постала на основі іншої мелодії, яку артистка створила в 2021 році. Тоді вона відійшла від перформативної діяльності, хоралів і театру й натомість більше занурилася в роботу з електронною музикою.

"А трек "Mara" я взагалі створила й записала за один вечір, замінивши інший достатньо медитативний трек, який попередньо планувався в сюїті. Все у створенні хаотично – як уві сні", – додає ummsbiaus.

І це порівняння не випадкове, адже сюїта цілковито просякнута сонним настроєм і мотивами, а також власними спостереженнями артистки у цій царині.

"Емоції та стрес уже довгий час мого життя роблять гіпнагогію, проміжний стан між сном і явою, звичною складовою моїх ночей. За ці роки я встигла повноцінно дослідити це явище на власному досвіді. Часто, окрім візуальних ілюзій, можуть виникати і звукові. Саме вони лягли в основу сюїти: це "дерев’яні" біти, скрипи і гуркотіння, примарні й монотонні голоси. Всі ці звуки стають моїм власним ембіентом у мить засинання".

За словами музикантки, в цьому стані мало привабливого, однак лише через музику вона може пережити його в інакший спосіб і, врешті, позбутися болісних відчуттів.

Артистка тривалий час експериментувала зі самим сприйняттям звуку у передсонному стані, щоб передати "специфічне викривлення звуків", як коли засинаєш під музику, і запам'ятати його. Вона додає, що особливо помітним цей ефект робить переключення з четвертої частини на першу.

"Уже кілька людей сказали мені, що, засинаючи під сюїту, бачили певні гіпнагогічні марення. Можливо, це і є те, чого я прагнула?"

У цьому матеріалі ummsbiaus вдалася до помітнішого використання шпрехгезангу, мовного співу, щоб повніше висловитися вербально, а ще великим значенням наділила візуальну складову релізу:

"У мої малюнки, які можна побачити на обкладинці, я помістила багато загадок і власних спогадів, так чи інакше пов’язаних зі станом гіпнагогії. Основним візуальним атрибутом сюїти став ефект призми, який можна почути у так званих калейдоскопічних скляних звуках, як наприклад у треку "Mara".

Тепер виконавиця працює над метафізичним фолк-проєктом разом із виконавцем Difference Machine. Вони вже мають чимало готових напрацювань:

"Не розкриватиму всіх таємниць, лише скажу, що навіть сам процес запису семплів був особливим, адже на інструментах грав український бард і військовий лікар Едуард Драч. У цих семплах багато емоцій і болю. Сам проєкт дуже інтуїтивний, він покликаний занурити у підсвідомість, повернути до витоків".

Словом, майбутній реліз обцяє бути перфомативним, і, можливо, не єдиним, що вийде за участі ummsbiaus. А поки що можна насолодитися цим і попереднім альбомом виконавиці на mystictrax, а також почитати думки артистки в її Telegram-каналі.

ummsbiaus – сольний електронний проєкт київської виконавиці Єлизавети Драч, який випускає музику з 2022 року. Наразі в дискографії проєкту один сингл і альбом "Enerhomor" (2023).

ummsbiaus у мережі:

https://www.instagram.com/ummsbiaus/

Фото обкладинки – надала виконавиця