Stoned Jesus та Somali Yacht Club скасували закордонні тури

Іще два українські гурти, Somali Yacht Club і Stoned Jesus, повідомили про скасування запланованих європейських турів унаслідок зміни правил Міністерства культури та інформаційної політики України щодо тимчасового виїзду за кордон. 

Львівський стоунер гурт Somali Yacht Club мав запланований на травень тур. Той охоплював Польщу, Німеччину, Данію, Нідерланди, Францію, Австрію, Хорватію, Швецію і навіть Велику Британію, де музиканти мали виступити на знаковому нішевому фестивалі Desertfest.

"Нещодавно правила отримання дозволу для тимчасового виїзду за кордон стали жорсткішими, і ми не можемо вчасно зібрати всі необхідні документи, а навіть якщо і так – не мали б гарантії на отримання цього дозволу", – пояснили своє рішення музиканти. 

Нагадаємо, що Somali Yacht Club наразі працюють із відомим французьким лейблом Season of Mist. Минулоріч на ньому вийшов їхній повноформатник "The Space" й тоді ж гурт відіграв європейський тур із командами Greenleaf та Stoned Jesus. 

Кияни Stoned Jesus також скасували запланований квітнево-травневий тур, що мав охопити Австрію, Італію, Німеччину, Нідерланди, Чехію та Швейцарію. У його межах колектив мав презентувати свій новий повноформатний альбом "Father Light", який також вийшов на лейблі Season Of Mist. У пості на Фейсбуку музиканти пояснили рішення скасувати тур тим, що Мінкульт не погодив наданий пакет документів та не видав їм відповідний дозвіл. 

Водночас у свіжому інтерв'ю виданню Ліга.net міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що за січень-березень Мінкульт отримав  понад 1500 запитів на дозволи для тимчасового виїзду за кордон. За словами міністра, близько 1000 прохачів отримали листи сприяння, ще близько 300 – роз’яснення про проблеми з документами.

"Ми просимо від усіх, хто збирається виїжджати, пакет документів, який би свідчив про те, що дійсно є контракти, що збиратимуться кошти, або Україна буде достойно представлена на подіях. Але так само просимо елементарну річ, яку повинні мати всі чоловіки під час війни: довідку про взяття на військовий облік. Якщо людина стає на військовий облік і думає поводитися так само, як і ці товариші, які вирішили бути найрозумнішими, то діє вже зовсім інший легальний процес", – повідомив Олександр Ткаченко. 

Міністр також додав, що його орган налагодив співпрацю з прикордонною службою щодо обміну інформацією про тих, хто виїжджає за кордон і повертається, щоб одразу реагувати на ймовірні правопорушення. 

"Чимало людей, які повертаються, перед нами звітують. Чимало людей їздять вже не вперше, повертаються і роблять велику справу для України, але ми тільки зараз налагодили перелік інформації", – йдеться у тому ж інтерв'ю.

Що передувало?

Нагадаємо, на початку березня, після скандального інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля, Мінкульт вирішив увести жорсткіший порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Низка гуртів зіткнулася з труднощами й мусила або відмовлятися від запланованих турів, або ж терміново оформляти додаткові документи, зокрема актуальні військово-облікові.

Однак, навіть із поданими військово-обліковими документами, за кордон ті ж хлoпці з Tik Tu так і не потрапили. Деякі команди, як-от одесити White Ward, зробили висновок, що не зберуть всі необхідні документи, й одразу скасували великий тур, який включав зокрема виступ на нідерландському фестивалі Roadburn. Також свої закордонні тури були вимушені скасувати Schizogen, Bezlad, The Hypnotunez. Львівський дез-метал гурт 1914 також не зміг виїхати, оскільки Мінкульт не погодив їхній пакет документів. 

Ситуація набула розголосу і низка культурних організацій запустила акцію під хештегом #культурнийшлях, якою доводить до відома, що Україні потрібна культурна дипломатія й гроші від благодійних концертів. Серед їхніх вимог зробити порядок видачі дозволів прозорішим. Мінкульт ознайомився з дописами під хештегом і згодом почав надсилати в офіційних відповідях музикантам великий перелік документів для виїзду за кордон. Водночас у листі наголошується, що цей перелік не є вичерпним.

У коментарях медіа й організаціям представники Мінкульту озвучували різні аспекти цієї ситуації. Із деяких з них стало відомо, що міністерство вже розробляє кінцевий проєкт постанови щодо видачі дозволів, однак поки не ділиться його текстом. 

Які документи потрібні для виїзду зараз 

Перелік вимог Мінкульту наразі передбачає наступне, але не є вичерпним: 

  • особисте/колективне звернення
  • інформація щодо мети поїздки та мотивації її здійснення (обов’язково надається контракт або договір про співпрацю зі стороною, що запрошує; запрошення від юридичної особи, оформлене належним чином)
  • назва країни та населених пунктів, в яких за програмою поїздки проходитимуть заходи за участі мистецького колективу (окремої фізичної особи) із зазначенням назв мистецьких заходів, локації та дати проведення
  • фінансові умови перебування за кордоном
  • посилання на публічні оголошення щодо проведення заходів (наприклад: продаж квитків, розміщення інформації на сторінках майданчиків, та соціальних мережах тощо)
  • запланована точна дата перетину державного кордону на виїзд та орієнтовна дата повернення в Україну, пункт перетину
  • зобов’язання щодо повернення на територію України по завершенню заходів
  • дані по особі (дата народження, серія і номер закордонного паспорта та контрактний номер телефону; інформація про працевлаштування особи, копії військово-облікового документа встановленого зразка, сторінки паспорта громадянина України та документа, що підтверджує місце проживання) та контактний номер телефону
  • наказ по підприємству, установі, організації про відрядження/відпустку працівників (якщо особи, що подають запит, не є штатними працівниками, вони мають надати документ, що підтверджує співпрацю з підприємством, установою чи організацією). 

Також, по завершенню поїздки, музиканти повинні прозвітувати про її результати.