1914 скасовують закордонний тур

Львівський дез-метал гурт також не може виїхати у європейський тур через зміну правил тимчасового виїзду за кордон від Мінкульту.

Вокаліст гурту 1914 Дмитро Кумар на відео розповів, що колектив вимушений скасувати великий закордонний тур через те, що музиканти не отримали від Мінкульту дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон, хоча, за їхніми ж словами, зібрали всі необхідні документи. 

"При розгляді наданих матеріалів виявлено, що деякі документи не відповідають вимогам чинного законодавства. У разі надання всіх необхідних матеріалів питання щодо сприяння (ред. виїзд) за кордон буде розглянуто додатково", — цитує відповідь Мінкульту музикант. 

На відео Дмитро скаржився на неконкретність цієї відповіді, тож прямо у коментарях під цим відео з офіційної сторінки Мінкульту йому дали уточнення: 

"У зв’язку з вимогами військового стану та обов’язку чоловікам мати дійсні військово-облікові документи, ми зобов’язані перевіряти військову документацію у всіх громадян призовного віку. На наш превеликий жаль, документи лише одного учасника з вашої групи були вчасно оновлені та відповідали віку. Надати дозвіл на виїзд інших було неможливо без відповідних документів у належному стані" (ред. це або приписне свідоцтво до 27 років, або військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного після 27).   

Нагадаємо, 1914 — це один з найвідоміших українських метал гуртів, наразі підписаний на великий лейбл Napalm Records. За плечима гурту десятки виступів у різних європейських країнах, зокрема й на великих метал-фестивалях, та кілька успішних повноформатних альбомів, що виходили на різних фізносіях. 

З початку повномасштабної війни гурт активно інформував своїх закордонних фанів про ситуацію в Україні, через що навіть мав проблеми з офіційними сторінками у соцмережах. Також минулоріч учасники 1914 активно виступали за кордоном, наприклад, на тому ж великому чеському метал-фестивалі Brutal Assault.

"Ми говорили про Україну, говорили про нашу війну, збирали допомогу, привозили і купляли на фронт те, що було необхідно нашим хлопцям, які зараз там..", — додає Дмитро Кумар на тому ж відео. 

Запланований європейський тур гурту мав розпочатися за кілька днів, 31 березня, і тривати майже до кінця квітня, охоплюючи низку європейських країн, зокрема Німеччину, Бельгію, Нідерланди, Чехію тощо. Однак і на офіційній сторінці команда повідомила, що скасовує його: 

"Останні кілька тижнів ми були в постійній боротьбі з цією новою дурною системою, намагаючись показати, що ми маємо позитивний досвід повернення додому після закордонних турів, намагаючись продемонструвати цінність таких турів для блага нашої країни, але попри наші старання ми не змогли зламати систему і не можемо зіграти цього разу. Ми хочемо вибачитися перед нашими фанами, іншими гуртами, промоутерами, але тут і зараз ми безсилі. Ми наполегливо працюватимемо, щоб мати змогу потрапити на інші наші виступи цього року, можливо, лід розтане, і ми побачимо деяке спрощення у майбутньому, але зараз ми просто зробили все можливе". 

Варто додати, що цьогоріч команда 1914 оголошена в лайн-апі іншого великого європейського фестивалю — Hellfest, а також знову мала би виступати влітку на Brutal Assault та низці інших метал-фестів. 

Що передувало?

Нагадаємо, на початку березня, після скандального інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля Мінкульт вирішив ввести більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Низка гуртів зіткнулася з труднощами і мусила або відмовлятися від запланованих турів, або ж терміново оформляти додаткові документи, а саме актуальні військово-облікові документи. Однак навіть з поданими військово-обліковими документами за кордон ті ж хлoпці з Tik Tu так і не потрапили. Деякі команди, як-то одесити White Ward, зробили висновок, що не зберуть всі необхідні документи, та одразу скасували великий тур, що включав зокрема виступ на відомому нідерландському фестивалі Roadburn. Також свої закордонні тури були вимушені скасувати Schizogen, Bezlad, The Hypnotunez. 

Ситуація набула розголосу і ряд культурних організацій запустив хештег #культурнийшлях, з яким доводив, що Україні потрібна культурна дипломатія та гроші від благодійних концертів, а порядок видачі дозволів має стати прозорішим. Мінкульт же, своєю чергою, з дописами ознайомився та став надсилати музикантам в офіційних відповідях великий перелік документів для виїзду за кордон, наголошуючи, однак, що він не є вичерпним.

Водночас у коментарях іншим медіа та організаціям представники Мінкульту озвучували різні аспекти цієї ситуації, але найголовнішим можна вважати твердження, що наразі міністерство розробляє проєкт постанови щодо видачі подібних дозволів, однак поки не ділиться офіційним його текстом.