ПРЕМ'ЄРА. Новий кліп гурту Обрій

У листопаді на нашому лейблі Neformat Family вийшов спліт київських блекерів Vidmershiy Shmat та ужгородського дез метал гурту Обрій. Зараз же останні презентують відео до треку "Відьма" з цього релізу. 

Над роликом працювала Катерина Кушнір, відома також як KADRA

"Нам дуже подобається її стиль робіт. Це містично і похмуро. Підхід креативний, кожна робота індивідуальна, але всі вони об'єднані впізнаваним почерком Катерини. Ми повністю довіряємо її баченню і вмінню надавати цікавих візуальних образів ліричним змістам, тому, очікувано, нам сподобався результат, обійшлося без жодної правки чи зауваження з нашого боку", — розповідає вокаліст гурту Обрій Микола Мага. 

Катерина Кушнір (KADRA) — мисткиня, відома своїми похмурими відео та фото, насамперед для гурту pušča, але не тільки. Уже деякий час дівчина живе у Львові, має звичайну роботу, але поза тим знаходить час на візуальні проєкти та зйомки цікавих івентів (здебільшого музичні події). Катерина додає, що деколи у неї виходить "кльово колабитись з іншими приємними митцями і мисткинями та бути дотичною фізичними формами" (наприклад, розробляти якісь елементи для образів власноруч). 

"Мені було дуже кльово почути, що тречок для спільної роботи про жіночі контексти. Хоч ми вже трохи і відійшли від середньовіччя, а поняття "відьма" радше побутує в літературних варіантах, зміст залишається подібним й досі. Скоріше, зміст поняття "полювання на відьом". У моєму розумінні відьма — то кожна незручна патріархальному суспільству жінка. Тобто кожна. Тому мені така історія про кожну жінку, з якою я знайомилась, яку я знаю. Мені б хотілось, щоб у них не було спогадів, які б можна було зрівняти до цього тречка. Проте, це не так. Ця історія про кожну, хто змогла оскалитись, або ще проявить це. Про силу. Така собі конструкція несправедливості, яка має бути покарана", — розповідає Катерина.

Фото зі зйомок кліпу 

Для відео Катерина шукала таку героїню, яка би уособлювала саме той образ відьми, що малювався в її уяві. 

"Я вперше спробувала дати клич просто в сторіс, серед своїх підписниць, що, мовляв, є дільце для вас, може, комусь хотілося б. Для приватних повідомлень зробила таку нотатку, де прописала якісь ризиковані умови зйомок, які кльово узгодити, типу: чи ок тебе засипати землею, або чи достатньо кльовий імунітет і самопочуття, щоб походити босим по мерзлій землі. Кльово про таке на березі домовлятись, і брати чайок в термос)

З особистих уявлень, мені хотілось, щоб обличчя жінки було природнім, навіть "земельним". Часто "відьом" зображують або гіперболізовано карикатурними, або конвенційно красивими, з виразно-гострими рисами обличчя, довгим волоссям і щось таке. Захотілось трохи відійти від такого. І ще хотілось відчувати, що внутрішньо ця людина буде гармонійно почуватись в тих обставинах. І з’явилась Вален. Фантастична жінка. Дуже гарно все вдавалось з нею. Надіюсь, я не дуже їй нашкодила", — додає мисткиня. 

Кадри з кліпу 

Зйомки проходили як на природі, так і у приміщенні, але дуже темному. Окрім того, цього разу Катерина знімала не сама, а з допомогою Евеліни Стебельської, бо "разом трохи легше".

Катерина не розкриває символізм своїх робіт та сподівається, що глядачі самі будуть ділитися своїми першими враженнями:

"Мені подобаються роботи-каркаси. Коли автори дають якусь форму, і вона достатньо гнучка, щоб ти міг сам її заповнити. Гадаю, якісь речі, що я закладала, можна назвати символічними. І для мене вони досить прості, ніби поверхневі навіть. Але кльово поділитись своїм тлумаченням згодом, щоб дати простір різним думкам."

Водночас дівчина трохи пояснила природу свого художнього бачення і, зокрема, згадала, що раніше захищала курсову з культурології на тему демонології:

"Пам’ятаю книжечку таку "З живого джерела". Всякі народні казки мені звідти читали. А ілюстрації укладені Олександром Міхнушовим. Доволі химерні малюнки) Я про таку книжку нещодавно згадала, і подумала, якщо будуть питати, що я таке роблю, то казатиму, що зросла на химерних ілюстраціях Міхнушова."

Міхнушов

Ці ілюстрації ми знайшли у тематичній статті видання Амнезія про Міхнушова та подібних художників 90-х 

Повертаючись до гурту Обрій, команда має серйозні плани на цей рік. Музиканти планують декілька студійних релізів, насамперед чотирипісенний мініальбом, який має побачити світ навесні. Також триває робота над повноформатним альбомом і, можливо, гурт матиме інші "малі" релізи.

Традиційно Обрій планує активно виступати наживо. Вже наступного місяця вийде друга частина "Лютих виїздів", у рамках яких музиканти відвідають Київ (04.02), Чернігів (05.02) і Львів (18.02). Також у травні гурт запланував низку концертів в Данії в компанії чудових вітчизняних гуртів Straytones, The COW, SUPERFLAT, Kasu Weri і Risin Sabotage, якщо дозволять обставини. 

Дізнатися більше про творчість KADRA:

https://linktr.ee/kadra

Обрій — ужгородський дез-метал гурт, створений у 2013 році. Дискографія нараховує два мініальбоми, кілька сплітів, синглів та кліпів. На звучання гурту вплинули такі колективи як Bolt Thrower, Morgoth, Asphyx, Gorefest тощо.

Дізнатися більше про Обрій:

https://obrij.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/obriymetaluzh
https://www.youtube.com/channel/UCjQvt6W9SSXlbMknsrLxOwA
https://www.instagram.com/obrij_metal/