Спротив українських електронних виконавців вийшов на збірці

Днями бельгійський журнал Side-Line, що пише про електронну музику, видав збірку "Electronic Resistance", до якої увійшли 55 треків українських дарквейв та постпанк виконавців.

Збірка потрапила до топу продажів ресурсу Bandcamp.

Всі кошти, зароблені з її продажів, підуть самим музикантам, на підтримку їх самих або на ту, що вони оберуть для пожертв. Засновники збірки пояснили такий вибір тим, що багато хто з цих виконавців бере участь у бойових діях безпосередньо, інші волонтерять, а хтось просто був вимушений поїхати з дому, тож потребує підтримки. Серед останньої категорії опинилася наша грант-менеджерка та учасниця проєкту Dahau HolidaysКсенія Янус.

"Для цієї збірки ми обрали трек з першого альбому. Він був записаний у 14-му році, в Ужгороді, куди ми переїхали з Донецька через окупацію. Спочатку переїхали я і Вадим (ред. – ще один учасник Dahau Holidays), а потім до нас переїхали з Донецька наші друзі – Саша та Руслан. Вчотирьох ми створили гурт і власними силами записали та звели альбом, коли жили разом на зйомній квартирі. В нас було лише бажання писати музику та мінімум обладнання", – ділиться Ксенія.

У тексті пісні "Д-город" Донецьк постає в образі жінки, чиє хворобливе кохання крізь відразу та біль веде ліричного героя до загибелі.

Деякі музиканти надіслали сирий матеріал, бо вже не мали доступу до свого обладнання чи можливості працювати над музикою. Тож над їхнім звуком постарався брюсельський саундпродюсер та музикант Ерленд Ейлертсен (Lights A.M, Essence Of Mind).

"Укладання цього релізу було дуже складною роботою. От я сидів вдома, відповідав на повідомлення від музикантів, які були на передовій... Я знав, що все погано, але безпосередньо почути про цей жах – це удар. Ми всі скаржимося на високі ціни на заправках, і я в тому числі, але в порівнянні з тим, що зараз переживає український народ, це насправді ніщо", – пише ініціатор компіляції Бернард Ван Ізакер в описі до неї.

Разом зі збіркою журнал випускає книжку фотографій, де можна буде побачити всіх людей, які стоять за створенням музики на цій компіляції. Очікуваний продукт поліграфії важитиме близько кілограма! Кожен, хто зробить попереднє замовлення книжки, буде вказаний серед спонсорів цієї ініціативи. Також є можливість придбати тематичні футболки та диски через Bandcamp.