Климентово поле — Сяйво (2019)

Одеський колектив після досить тривалого мовчання у серпні 2019-го поділився новим альбомом "Сяйво". На відміну від попередніх EP, у цьому релізі звучання гурту ближче до індастріалу, ніж до експериментального техно.

Жили-були собі хлопчик і дівчинка, хлопець і дівчина, чоловік і жінка, пара, коротше. Поживали вони собі в Донецьку до певного часу, а потім сталася війна. І почав дует колесити по країні та за її межами, і з'являлась у них музика з текстами під назвою Dahau Holidays. А виглядало це все як мартіал, змішаний з пост-панком, взагалі, готика мілітаризована.

Спочатку гурт зупинився в Ужгороді. Але дует потягло на південь і, в результаті, Ксенія і Вадим, а так звуть наших героїв, влаштувалися в Одесі. Все б так і тривало і дійшло якогось гепіенду. Адже будь-який похмурий колектив — це завжди щасливий кінець з сумними веселощами. Але дует взяв і випустив останній альбом аж у 2016 році і терміново перейменувався у Климентово поле. З 2017 року у гурту вже три релізи, останній з яких отримав назву "Сяйво".

Рецензія на Климентово Поле  Атлантида ІІ (2017) від Шермана Дрозда

Південна Пальміра, до речі, та ще поціновувачка індастріалу на своїх хвилях і вуличках. Тому проєкт дуже доречно підходить через ряд настроїв портовому місту. На останньому альбомі присутній ледь вловимий тонкий гумор і натяки, які можуть бути зрозумілі добре начитаній людині.

Достатньо звернутися до першого треку "Котлован". Його текст — це пряме відсилання до Андрія Платонова. Цей радянський письменник у гротескних формах іронізував з ладу, що тоді існував, і доводив часом свої твори до критичної дії. Композиція саме присвячена однойменної повісті. Філософсько-езотерична лірика присутня також, як і martial industrial.

Протягом всього альбому жіноча і чоловіча декламації російською та українською переходять від вдумливого і серйозного тону до місцями сумного, але потішного одночасно. У "Белой кошке" виділяється практично істерика, а в "Сяйві" Ксенія розповідає про якесь звільнення через пізнання шкіри, швидше за все, близької істоти. До речі, цього разу більшість текстів написала саме музикантка, а перу Вадима належить лише лірика треку "Сіль".

76605208_1743161015816272_8840149113103187968_o

Здавалося б, навіщо Одесі таке авангардне явище і навіщо найбільш жартівливому місту України з цим жити? Однак, нагадаємо, що в цьому місті з'явився Cardiowave. А цей лейбл, крім похмурого Flëur, видавав той ще індустріальний продукт. Наприклад, раніше в Перлині біля моря відчужено творив Sorrow Expert. Грав він military-pop, стиль, який винайшов його французький колега Dernière Volonté. І все це виглядало як спокен ворд під темні та маршові композиції з розповідями про нестерпну легкість буття. Кажуть, однак, що цей одеський мартіал вже неактивний

Святе місце порожнім залишалося недовго, років 13, і йому на зміну прийшли клепані голови з Донбасу. Климентове поле — це сучасна інкарнація всього цього воєнізованого індастріалу. Тільки навряд чи Вадим і Ксенія одягнуть камзоли, візьмуть в руки барабан (один на двох) і підуть воювати у такому вигляді. Радше, у них буде цікава прогулянка в один міський райончик. Не всі знають, але курортне місто обривається на відрізку "Пересипський міст — селище Котовського". Ось там утьосовські мотиви змінюються промисловою нещадністю. І ось після екскурсій тими місцями стає зрозуміло, звідки в уродженців Донецька додатково беруться настрої на створення музики.

Проєкт Климентово Поле виник у 2016 році. Утворили його учасники колективу Dahau Holidays, який припинив діяльність того ж року. За час свого існування видали кілька міні-альбомів у жанрі експериментального техно.

Климентово поле у соцмережах:

1. Котлован
2. Художник