Kesar — Blind (2019)

Рік тому в Києві з'явився проєкт Kesar, щоб заспівати нам свої індустріальні мантри. Його засновники — давнішні учасники містично-похмурої сцени — Артур Могилевський (Волок, RES, екс-Mozergush) та Павло Бургела (Dispersive Light).

"Blind" — другий альбом з дилогії, яка почалась з дебютника Кесаря — "Epitome". Альбом цілком побудований на циклічних монотонних сентенціях, як музичних, так і ліричних, наслідує принцип тотального мінімалізму, що так часто прослідковується в сучасній музиці. Загалом у композиціях присутні такі елементи: фактурний, багатошаровий, всепоглинаючий шум; тремтячі, місцями схожі звучанням на "Bone Machine" Тома Вейтса, перкусії; атмосферні синтезатори та спотворений дисторшном уже не людський голос.

На відміну від Волока, у композиціях Кесаря ми не маємо, за що схопитись. Ефемерна мелодія тікає від нас, тільки з‘явившись, а шум "осліплює". Голос тут з’являється в якості ще одного механічного елемента та не веде нас за собою, він тільки занурює у темряву, його манера начитування укупі з лаконічністю текстів схожа на мантри та  вводить у глибокий та лякаючий транс. Залишається лише ритм, який безпощадно гримить, малює перед очима урбаністичні конструкції та нищить будь-які живі асоціації.

На виході маємо лише відчуття тотального нігілізму, яким пронизаний альбом. Основна лірична лінія, що вимальовується у двох альбомах — це заперечення буття в естетиці імперіалізму. Стиль альбому можна охарактеризувати, як експериментальний мартіал-індастріал, а умовні асоціативні паралелі (за формою та змістом) провести з NON "God and Beast" та мартіал альбомами Dernière Volonté.

Украй важливо зазначити концептуальність дилогії. "Blind" — це не продовження у його звичному розумінні, а доповнення, друга симетрична частина цілого. Це найяскравіше прослідковується в особливості трек листів, яку помітив рецензент з блогу Аффект и Диссоциация: назва кожного треку це фрагмент сентенції, яку можна прочитати послідовно поєднавши їх у пари, де перше слово з "Epitome", а друге з "Blind". І ось що ми отримуємо 1) Born Live, 2) Gods Blind, 3) Fistula Hands, 4) Run Hole, 5) Thorn Caesar, 6) Seed War, 7) Bones Dark, 8) Crash. Така гра значно розширює поле для тлумачення сенсів, схованих за ширмами шуму.

По собі альбом залишає почуття приємної спустошеності та бажання глибше розібрати образи, які виникли під час викликаного ним індустріального трансу, та, звичайно, заглибитись у нюанси його концепції.

Kesar у соцмережах:

1. Live 08:01
2. Blind 06:37