Gamardah Fungus — Natural Storm (2019)

Темні холодні води. Навколо ні душі, лише пронизливий вітер та вічно свинцеве небо, одягнене у костюм шторму. Десь існує маяк, що кличе, та його чують лише чайки та припливи, що потроху розмивають прибережне каміння. Неважливо, стоїш ти на палубі чи повільно сходиш з розуму від самотності у маяку. Важливо лиш те, що крім тебе та двох стихій — вітру та води — світу не існує.

Давно розчинений у мрії побачити на обрії корабель чи землю, слухаєш, як хвилі заколисують, співають вічну мелодію, незмінну протягом мільярдів років. Неможливо уявити, скільки органів відчуттів знали, знають чи знатимуть цей мотив, що змінює лиш інтенсивність, який грає сама Природа лише у два власні інструменти.

Проте, вічний дует двох стихій не стихає ніколи. Чого, на жаль не можна сказати про сорокахвилинний альбом "Natural Storm" від дніпрян Gamardah Fungus. Робота вийшла настільки холодною та похмурою, якою може бути лиш вищезазначений дует. Це теж робота двох людей, дует двох різних стихій — гітара та синтезатори.

На відміну від попередніх робіт, помітно виділяється похмурий настрій та важче звучання. Та коли слухаєш уважно, навколишній світ зникає, занурює у вічну мелодію природного шторму, відносить вітром до незнаних далей та глибин. Ідеально збалансована суміш меланхолії гітари та флегми модульних синтезаторів, що стане прекрасним саундтреком для читання Германа Меллвіла чи Дена Сіммонса, чи раптової подорожі від узбережжя Плімуту до незнаного химерного світу самотності.

Від першої композиції до останньої картина в уяві незмінна. Холод, але цілющий, меланхолія, але приємна, похмурість, але велична. Найсуворіший трек на альбомі — однойменний "Natural Storm". Цей гітарний програш на початку зводить з розуму своєю гармонійністю та простотою, розвиваючи тему альбому глибше, призводячи до повного занурення у наймеланхолійнішій композиції "Fortunate Islands", де різкий вітер гітари пробирає до кісток, а хвилі ембіенту відносять свідомість якнайдалі від берегів. Похмурість вкриває всі треки однаково. Та найвеличніший її прояв у двох останніх треках "Chasing the Wind" та "Burial Ship", що завершують подорож довжиною у життя, з якої і починається альбом — "Life Long Journey"

За своє звучання музиканти відповідають самі. Власноруч створюють всі аспекти та нюанси, що зачіпають. За їхніми словами, ніхто краще не зміг передати потрібний настрій на записі. Враховуючи специфіку модульних синтезаторів та колючий звук гітари, все те, що ми чуємо у "Natural Storm", зроблено на найвищому рівні, сповнене захвату перед стихією та певного смирення від власної безпорадності перед нею.

Авторство обкладинки належить Літі Ахметовій, що співпрацює з лейблом Hidden Vibes, на якому вийшов альбом гурту. За словами музикантів, вона зробила арт, знаходячись у Відні, де, хоча, океану немає, втім їй вдалося ідеально та дуже тонко передати атмосферу природного шторму.

Якщо ви не знаєте, яким має бути саундтрек вашої зими, то цей альбом — саме те, що вам потрібно. Ні, він не зігріє, а підкреслить холоднечу. Це ідеальний альбом для тих, хто цінує стихії та їхній будь-який прояв. Зображена на обкладинці корабельна катастрофа якнайкраще демонструє те, що станеться з тим, хто недооцінює їхню велич. Беззаперечно рекомендовано для тих, хто хоче прожити в маяку на острові рік.

Gamardah Fungus у соцмережах:

1. Life Long Journey
2. Natural Storm