BAD PIT — Sunshine (2019)

1 квітня вийшов перший повноформатний альбом гурту BAD PIT – "Sunshine". І це дуже вдалий день для виходу альбому, оскільки там є і над чим посміятися, і над чим задуматись, адже, як кажуть, "у кожному жарті є лише доля жарту".

Почнемо з того, що гурт є відносно молодим і був створений у 2015 році учасниками декількох київських команд (Спалахнув Шифер (De Shifer), SADA, Sol Inside, Vanilin, Ілларія), які були давніми друзями. Майже одразу гурт почав активно виступати на київських майданчиках і записав 4 демо-треки.

У 2016 році BAD PIT записує та презентує два сингли: "The Way" та "Stay The Night". Обидва ротуються на радіо та телебаченні протягом декількох місяців, а live-кліп на "Stay The Night" бере у ротацію музичний телеканал A-One. Вже у 2017 році виходить їх дебютний ЕР "All Your Rock N Roll Heroes Are Dead". На обкладинках синглу та ЕР знялися музиканти київських команд Azathoth Circle та Pomsta.

"BAD PIT заслужив своє місце у списку перспективних виконавців якістю, умінням завернути пісню в обгортку, яку хочеться взяти, помилуватися, розгорнути. До честі хлопців, і вміст — тобто, треки — цієї самої обгортки виявляється досить приємним на дотик", — йшлося у рецензії Skunkhunt на міні-альбом. Почитати її повністю можна тут

Альбом "Sunshine" починається з одноіменного треку "Sunshine" і одразу поглинає в неординарну інакшу площину. Хоча він виглядає більше як інтро, без змістовного навантаження, поєднання різних стилів музики однозначно викликає інтерес. Хлопці стверджують, що грають альтернативу, проте це більше схоже на індастріал, до якоїсь міри.

Загалом же спочатку все відмінно, перші 3 треки гармонійні, цілком зрозумілі та цікаві. Наприклад, пісня "My Robots" повідомляє, що всі ми перетворюємося на роботизовані створіння, і здається, що люди саме цього і прагнули, проте вічне питання: "хто я є?" залишається відкритим. До слова, саме на цю пісню гурт зняв свій перший офіційний відеокліп, який передував виходу альбому.

Коли ж починається четверта пісня "Paradise", виникає питання: "Що трапилось?". Зведення релізу занадто "скляне", враховуючи елементи металу в його структурі. Як виявилось, альбом хлопці вирішили записати у Романа Непомящего (він же Fanero). Рома не записує рок та метал музику. Він робить рекламні ролики половині наших радіостанцій, пише та зводить поп-музику, плюс ремікси. Мабуть, це і стало помилкою, адже все ж таки поп та ремікси — це не про BAD PIT. Можливо, гурт і прагнув нового звучання, але воно занадто давить на сприйняття, вже ускладнене поєднанням різних напрямків.

Далі ми перемикаємося на трек "Bro". Спочатку не розуміємо, що ж відбувається, а потім виявляється, що пісня українською мовою і звучить не зовсім так, як інші. Можливо, в цьому і є фішка. До речі, текст її досить гарний та й посил, так би мовити, добре витриманий. Увесь сенс тексту тут зводиться до пошуку свого затишного куточка, де тобі буде добре і спокійно.

"Play Like God" — звуком нагадує KORN, а вокалом Nickelback. Ось таке поєднання непоєднуваного і цілком вдале, треба сказати. Звучить трошечки різкувато, але цим ми повертаємося до нюансу зведення альбому.

"Santa's Dead" добре качає та викликає бажання відриватися під нього десь на лайв виступі. Але ось "Golden Idol" відрізняється мелодикою та викликає змішані почуття і бажання покопирсатися у собі. У пісні гарні гітарні партії та якісний вокал.

Підходимо до завершення альбому і вмикаємо пісню "Big MT", яка нагадує давніх добрих SOAD. Гарні гітарні соло та емоційні натиски як у тексті, так і у виконанні. Як зазначають самі музиканти, посил цього треку це, так би мовити, особистий внутрішній апокаліпсис.

Завершує альбом пісня, яка повністю вибивається з усього списку. "Stay The Night [Lounge Version]" — нова версія старого треку BAD PIT. Вступ дуже вже пахне Карною, але далі чуємо лірику з жіночим вокалом. Оригінал суттєво відрізняється від цієї версії та викликає інші емоції.

Обкладинку альбому, на якій зображена неонова вивіска, робив басист гурту Олександр Фастовщук (Шурф).

"Неонова вивіска – це була моя ідея. Вона відображає суть альбому – те, що неон і техніка замінили нам сонце (англ. Sunshine – сонце, сонячне світло). Ми підтримуємо цю ідею і будемо вдосконалювати її на сцені за допомогою різного підсвічування", — розповідає вокаліст Іван Ротань. 

Уже зараз під час кожного виступу на сцені використовуються підсвічені мікрофонні стійки, барабан та навіть окуляри у басиста.

"Ідея була не моя, я лише додавав штрихи при реалізації. Ми перебрали багато дизайнерів, але всі вони малювали якусь фігню. І як то кажуть, "Хочеш зробити добре – зроби сам". Тому я сів і зробив. У результаті вийшла не просто обкладинка, а відеобкладинка, яку можна побачити на хедері нашої сторінки у facebook", — додає басист Олександр Фастовщук.

У цілому, цей альбом – високий показник для української важкої сцени. У ньому поєднані метал з важкою гітарою, електроніка, незвичні басові партії, даб та гранж. Загалом експеримент вдалий, хоча і не досконалий, адже відчутні легкі вади у вимові англійської мови та різкість у зведенні треків.

Однозначно треба підкреслити, що гурт BAD PIT стрімко рухається вгору своєю музикальною драбиною. Хлопці випустили досить гарну відеороботу, яка вийшла у двох версіях (цензурна та без цензури) і обидві добре зайшли публіці. До того ж, починаючи з 2016-го року, вони їздять у тури Україною, де їх палко приймають поціновувачі гарної музики. Багато українських фестивалів неодноразово запрошували на сцену цей гурт і фанати вже чекають на наступний великий тур від BAD PIT.

Експериментувати можливо і потрібно! Саме таким чином створюється щось неповторне і незабутнє.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

BAD PIT у соцмережах:

https://soundcloud.com/badpitofficial
https://www.facebook.com/badpitofficial
https://www.youtube.com/channel/UC-0drWllXKZyOHyPLSv2ObQ
https://vk.com/badpitofficial
https://www.instagram.com/badpit_official
https://t.me/bad_pit

Neformat.com.ua ©

1. Sunshine
2. My Robots
3. 5 Minutes
4. Paradise
5. Bro
6. Play Like God
7. Santa's Dead
8. Golden Idol
9. Big MT
10. Stay The Night [Lounge Version]

01.04.2019
1 квітня 2019